Η λιτότητα σκότωσε 551 Ελληνες σε 2 χρόνια !!



Σχέση ανάμεσα στα μέτρα λιτότητας και την αύξηση του αριθμού των ανδρών που έδωσαν τέλος στη ζωή τους κατά τα έτη 2009 και 2010, εντοπίζει έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.Σύμφωνα με την έρευνα, τα μέτρα λιτότητας, εκτός από την τσέπη, είχαν αντίκτυπο και στην ψυχολογία των Ελλήνων, προκαλώντας αύξηση στις αυτοκτονίες ανδρών κυρίως.
«Επιβεβαιώνοντας τις επίσημες στατιστικές στη Βρετανία που δείχνουν τα ποσοστά αυτοκτονιών να έχουν αυξηθεί εξαιτίας της ευρωκρίσης, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ εντόπισαν σχέση μεταξύ περικοπών και αυτοκτονιών στην Ελλάδα», αναφέρει η εφημερίδα Guardian η οποία δημοσιεύει τη μελέτη.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κάθε πτώση 1% στις κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα, οδηγεί σε αύξηση των ανδρικών αυτοκτονιών κατά 0,43%. Κατόπιν επεξεργασίας άλλων πιθανών αιτιών αυτοκτονίας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 551 άνδρες αυτοκτόνησαν «αποκλειστικά εξαιτίας της λιτότητας» από το 2009 ως το 2010, λέει στην εφημερίδα ο Νικόλαος Αντωνακάκης, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
 «Πρόκειται για περίπου έναν άνθρωπο την ημέρα. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα το 2010 σημειώθηκαν περίπου δύο αυτοκτονίες την ημέρα, οι μισές εξ αυτών οφείλονταν στη λιτότητα», αναφέρει ο ερευνητής.
 Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως, αν και έχουν γίνει έρευνες σχετικά με την επίδραση που έχει στην υγεία η αρνητική οικονομική πρόοδος, υπήρχε ένα κενό για τη σχέση των περικοπών δαπανών με την υγεία. Ο Αντωνακάκης, όπως και ο έταιρος συγγραφέας της έρευνας, Άλαν Κόλινς, δηλώνουν στην εφημερίδα πως ένιωσαν μεγάλη έκπληξη όταν διαπίστωσαν πόσες αυτοκτονίες συνδέονται με την λιτότητα, καθώς και πόσο ξεκάθαρη ήταν η σύνδεση μεταξύ των δύο.
 Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας λόγω της λιτότητας αντιμετώπισαν οι άνδρες μεταξύ 45 και 89 ετών, ο πιο ευπαθής πληθυσμός στο να υποστεί περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις του.
 Επόμενο βήμα των δύο ερευνητών είναι να μελετήσουν την αντίστοιχη σχέση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάστηκαν από την κρίση όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.
 Η έρευνα κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την σημαντική αύξηση (200%) των μολύνσεων από το ιό ΗIV στην Ελλάδα από το 2011, καθώς ο προϋπολογισμός για την πρόληψή του μειώθηκε. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μετά από δεκαετίες.


Πηγή: Guardian

Guardian,λιτότητα,

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget