Η κυβέρνηση δανείζεται 4 δισ. ευρώ από φορείς του ΔημοσίουΝα «στραγγίξει» τη ρευστότητα από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που έχουν περισσότερα έσοδα παρά έξοδα, θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών, για να μειώσει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για την προσεχή διετία τουλάχιστον, ώστε να αντιμετωπίσει  τις πιέσεις της Τρόικα για νέα μέτρα.
 Στο Γενικό Λογιστήριο υπολογίζουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων αυτών μπορούν να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ το χρόνο.

 Από τους 1.506 φορείς γενικής κυβέρνησης, το 2013 καταγράφηκε πλεόνασμα 4,147 δισ. ευρώ. Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είχαν πλεόνασμα 2,518 δισ. ευρώ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και Νοσοκομεία είχαν περίσσευμα 1,409 δισ. ευρώ και οι ΟΤΑ 235 εκατομμύρια.
 Από τον «κουμπαρά» αυτό, ο ΟΔΔΗΧ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπορούν να αντλήσουν τουλάχιστον τρία δισ. ευρώ ετησίως, αφήνοντας στους φορείς και 1.000.000.000 ευρώ, για να «πορεύονται».
 Από τις εκατοντάδες των μικρών και μεγάλων φορέων, όπου «κρύβονταν» διάσπαρτα τα πλεονάσματα αυτά, ξεχωρίζουν -ενδεικτικά- φορείς, όπως:

- Το Πράσινο Ταμείο με πλεόνασμα 365 εκατ. ευρώ για το 2013
 -H Eθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με ρευστά διαθέσιμα 200 εκατ. ευρώ 
 - Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με 14,5 εκατ. ευρώ
 - Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) με 4,5 εκατ. ευρώ
 - Το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) με 500 εκατ. ευρώ.
 - Ο Ειδικός Λογαριασμός του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με 13 εκατ. ευρώ.

Αν και πρόκειται εμμέσως για εσωτερικό δανεισμό μεταξύ στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέως, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι «δεν μπορεί η Τρόικα να έχει επιβάλει να προστεθούν στο δημόσιο χρέος του Κράτους τα χρέη του ΟΣΕ και άλλων φορέων και οργανισμών, αλλά να μην δεχτεί ότι τα διαθέσιμα από φορείς που έχουν πλεονάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη αναγκών του Δημοσίου».


| gazzetta.gr

Δημοσίευση σχολίου

[facebook][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget