Ιερέας σε σπείρα εμπορίας εικόνων!



Πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεγάλο κύκλωμα εμπορίας εικόνων ιστορικής αξίας είχε ένας ιερέας στη Θεσσαλία! Η «ανίερη σπείρα» είχε ρημάξει μοναστήρια και εκκλησίες αρπάζοντας εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια, τα οποία πουλούσε σε συλλέκτες. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον 34χρονο παπά, σε έναν 42χρονο Αλβανό και σε τρεις Ελληνες, μια 56χρονη, μια 55χρονη και έναν 42χρονο.Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν ένας αστυνομικός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 42χρονο και τον αλλοδαπό συνομήλικό του παριστάνοντας τον υποψήφιο αγοραστή και συμφώνησε να αγοράσει ένα Πεντηκοστάριο και ένα φωτοστέφανο έναντι 60.000 ευρώ.

 Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία πολλών ημερών και όταν οι δράστες άλλαξαν το σημείο συνάντησης (για ασφάλεια), το ραντεβού κλείστηκε σε καφετέρια έξω από την πόλη της Λάρισας. Οι δράστες μετέβησαν με Ι.Χ. εκεί και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς. Μέσα στο αυτοκίνητο εντοπίστηκε ξύλινη εικόνα της Αγίας Παρασκευής (διαστάσεων 30x65x3 εκατοστών), άλλη μία ξύλινη εικόνα με τον Χριστό ένθρονο να κρατά τη γη σε σφαίρα (διαστάσεων 55x51x2 εκατοστών), ένα Πεντηκοστάριο με ξύλινη επένδυση και δερμάτινη στάχωση του 1765 μ.Χ. (διαστάσεων 29,5x21x26 εκατοστών) και ένα ασημένιο φωτοστέφανο.
 Από την έρευνα προέκυψε ότι πριν από μία διετία ο 34χρονος κληρικός είχε παραδώσει τα θρησκευτικά αντικείμενα στον Αλβανό προκειμένου να τα πουλήσει. Εκείνος τα έδωσε για φύλαξη στην 56χρονη, η οποία τα κράτησε ένα χρόνο και κατόπιν τα παρέδωσε στην 55χρονη, που τα έκρυψε στο σπίτι της μέχρι το πρωινό της περασμένης Κυριακής, οπότε τα έδωσε στον Αλβανό για να πουληθούν.
 Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, στα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα ξύλινες εικόνες, ένας ξύλινος σταυρός, ένα μεταλλικό νόμισμα, δύο εκκλησιαστικά βιβλία, τέσσερις λειψανοθήκες με λείψανα αγίων, μία ασημένια πρόσοψη εικόνας, ένα φυλαχτό, μία φωτογραφία λειψανοθήκης και τέσσερα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, ο παπάς παρέδωσε στους αστυνομικούς έναν σκαλιστό ξύλινο σταυρό με ασημένια επένδυση και υφασμάτινο κορδόνι τον οποίο φορούσε και είχε κλέψει από ναό στα Τρίκαλα, όπου υπήρξε εφημέριος.
 Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ο οποίος τους άσκησε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, απόπειρα πώλησης αντικειμένων που εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων, ηθική αυτουργία και συνέργεια σε απόπειρα πώλησης των αντικειμένων, διακεκριμένες κλοπές, υπεξαίρεση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget