Τσελέντης: Όπως όλα δείχνουν ήταν ο κύριος σεισμός



O καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης εκτιμά με δηλώσεις του στο thebest.gr ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στις 15.55 ήταν ο κύριος σεισμός. «Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει η ομάδα ΒΑΝ από τον σταθμό του Πύργου η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 3.55 ήταν η κύρια», είπε ο κ. Τσελέντης. Προσθέτοντας ότι υπήρχαν ενδείξεις και σήματα για σεισμική δόνηση στην περιοχή εντάσεως μεταξύ 5,5 και 6 Ρίχτερ και όχι παραπάνω.
 Πληροφορίες για κατολισθήσεις και ζημιές σε παλιά κτίρια.Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για υλικές ζημιές, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός.

 Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κεφαλονιάς Ευάγγελο Κεκάτο ο δήμος βρίσκεται σε φάση καταγραφής ζημιών. «Ολες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους». ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κάποιες περιοχές του νησιού έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα .«Τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές», συμπλήρωσε.
 Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.

Εντονη η μετασεισμική δραστηριότητα


To βασικό σεισμό ακολούθησε πλήθος μετασεισμών με ισχυρότερο αυτόν που  σημειώθηκε στις 16:08 και ο οποίος ήταν έντασης 4,9 Ρίχτερ. Στη συνέχεια σημειώθηκαν οι εξής μετασεισμοί: στις 16:22, 3,9 Ρίχτερ στις 16:24 4,2 Ρίχτερ, στις 16:29 3,7 Ρίχτερ, στις 16:32 3,7 Ρίχτερ, στις 16:41 4,1 Ρίχτερ, στις 16:47 3,8 Ρίχτερ, στις 16:59 4,5 Ρίχτερ, στις 17:29 3,8 Ρίχτερ, στις 17:36 3,9 Ρίχτερ και στις 17:50 3,3 Ρίχτερ.
 Πανικός. Είναι η λέξη που χαρακτηρίζει αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στην Κεφαλονιά, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που αναστάτωσε το νησί το μεσημέρι της Κυριακής.
 Πολίτες μετά το σεισμό έφυγαν και πήγαν σε γήπεδα, όπου αισθάνονταν πιο ασφαλής. Όπως έλεγαν ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έζησε το νησί από το 1953.
 Σε πολλές περιοχες υπάρχει διακοπή ρεύματος και τηλεπικοινωνιών.
 Στα περισσότερα σπίτια έχουν σπάσει τζαμαρίες, σε καταστήματα έχουν πέσει τηλεοράσεις και προϊόντα. Ανάστατοι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς βγήκαν στις 15:55 το απόγευμα της Κυριακής από τα σπίτια τους. Αιτία ο ισχυρότατος σεισμός, 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα όσα είπε στο NewsIt ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, που ταρακούνησε το νησί. Ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί: 4,4R, 3,9R και 4,2R, ενώ ακόμη και τώρα η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει.
 Εξαιτίας των ζημιών που σημειώθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Κεφαλονιάς, έγινε μεταφορά κρατουμένων. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, επίσης, ξεκινά από την Πάτρα για το νησί.
Μέχρι στιγμής το νησί δεν έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τη Δευτέρα, όμως, θα είναι κλειστοί όλοι οι παιδικοί σταθμοί για να γίνει ο απαραίτητος σεισμικός έλεγχος. Το επίκεντρο τέσσερα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ληξουρίου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 24 χιλιόμετρα. Χαρακτηριστικό του σεισμού η μεγάλη διάρκειά του, κάτι που πανικόβαλε ακόμη περισσότερο τον κόσμο.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget