Δήμος Τανάγρας - Γίνεται πραγματικότητα το όραμα του Κεντρικού Διϋλιστηρίου και της άρδευσης από την Υλίκη



Mε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τανάγρας η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ και την Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε.Διαμαρτυρίες Δημοτικών Συμβούλων γιατί δεν ενημερώθηκαν για την Τεχνική Έκθεση του ΕΜΠ στην οποία αναφέρονται ότι βρέθηκε στο υπόγειο νερό κάτω από συγκεκριμένες βιομηχανίες ολικό χρώμιο στα 8.680 μg/l και για το εξασθενές στα 7.270 μg/l. Ιστορική μέρα χαρακτήρισε την συνεδρίαση της 2-12-13 ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Ευάγγελος Γεωργίου με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με το ΥΠΕΚΑ και την ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή δύο (2) μεγάλων έργων με τα οποία αναμένεται να αλλάξει η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και θα συνεισφέρει δραστικά τόσο στην περιβαλλοντική όσο και οικονομική ανάκαμψη όλης της περιοχής που καλύπτει ο Δήμος Τανάγρας. “Είναι ιστορική μέρα για το πόσιμο νερό και το περιβάλλον, η πορεία μας είναι μονόδρομος” τόνισε ο κ. Γεωργίου, σηματοδοτώντας με την απόφαση σύναψης της προγραμματικής σύμβασης, την έναρξη δύο (2) σημαντικών έργων αξίας περίπου 38 εκ. ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ.Τα έργα είχαν προαναγγελθεί και δημοσιευτεί από τον “Α.Π.” τον Αύγουστο του 2012, όταν με κλιμάκιο του Δήμου Τανάγρας, ΥΠΕΚΑ και ΕΥΔΑΠ, επισκεφτήκαμε και ενημερωθήκαμε για την κατασκευή του Κεντρικού Διϋλιστηρίου που θα υδρεύει με καθαρό νερό όλη την περιοχή, καθώς και το έργο που θα φέρνει το νερό της Υλίκης ώστε να χρησιμοποιείται για άρδευση από τους αγρότες.

 Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων Περιοχής Ασωπού και χωρίζεται σε δύο κύρια έργα:

 Έργο 1ο, το “Αστικό Νερό”, όπως το ονόμασε ο κ. Γεωργίου και αφορά την ομαλή υδροδότηση αστικών και βιομηχανικών περιοχών του Δήμου Τανάγρας. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά την κατασκευή κεντρική μονάδας επεξεργασίας νερού, νέο δίκτυο τροφοδοτικών αγωγών από τη νέα μόνάδα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών και την κατασκευή νέων κεντρικών αγωγών διανομής πόσιμου νερού στους οικισμούς Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Οινόης, Δήλεσι, αλλά και στις βιομηχανίες περιοχής Σχηματαρίου – Οινοφύτων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 31,9 εκ. ευρώ.

 Το 2ο έργο ονομάζεται “Περιβαλλοντικό νερό” και σχετίζεται κυρίως με την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου ορίζοντα, με την λογική ότι αφού οι αγρότες – και όχι μόνον – θα ποτίζουν με το νερό της Υλίκης το οποίο είναι καθαρό, θα εμπλουτίζεται πλέον ο υδροφόρος ορίζοντας με αυτό και σιγά – σιγά θα αποκατασταθεί η ζημία με την προϋπόθεση βέβαια, ότι δεν θα συνεχιστεί η ρύπανση από την βιομηχανική περιοχή. Σημαντικό είναι επίσης, ότι με το νερό της Υλίκης, δίνεται λύση σ' ένα πρόβλημα που ταλανίζει την τοπική αγροτική οικονομία με την κακή φήμη που έχουν τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής ότι βαρύνονται με βαρέα μέταλλα.

 Με το έργο αυτό θα κατασκευαστεί νέος χαλύβδινος αγωγός μήκους 5.400 μέτρων περίπου με θέσεις υδροληψίας ανά 300 – 500 μέτρα, για ημερήσια παροχή της τάξης των 20.000 κυβ/ημέρα. Ο κεντρικός αγωγός θα συνδέεται με συμπληρωματικό δίκτυο όπου το νερό θα διανέμεται σε περιοχές του Αγ. Θωμά και των Οινοφύτων σε έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με σκοπό τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και την σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτησή του. Το κόστος του 2ου έργου εκτιμάται στα 5.700.000 ευρώ.

 Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και Δημοτικοί Σύμβουλοι, συνεχάρησαν τον κ. Γεωργίου για την αίσια έκβαση αυτής της μεγάλης υπόθεσης που αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών και το περιβάλλον. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Παν. Κυριάκου τοποθετήθηκε θετικά, επισημαίνοντας “...να μη μείνουν στα λόγια”. Υπήρξε και μια διαφοροποίηση από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιάννη Αναστασίου που είπε ότι έπρεπε να ρωτηθούν και οι αγρότες για το θέμα της Υλίκης.


Έλλειψη ενημέρωσης για τον Ασωπό



Έντονες διαμαρτυρίες από μερίδα Δημοτικών Συμβούλων, για την μη έγκαιρη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Τεχνική 'Εκθεση του ΕΜΠ που είχε διαβιβαστεί από τον περασμένο Ιούλιο στο Δήμο και ανέφερε ότι βρέθηκαν στα υπόγεια νερά κάτω από συγκεκριμένες βιομηχανίες ασύλληπτα μεγάλες ποσότητες, ολικού χρωμίου που αγγίζουν τα 8.680 mμg/l και 7.270 μg/l εξασθενούς.

 Το θέμα ήλθε από ανακοίνωση που μοίρασε το ΚΚΕ με ερώτηση βουλευτών του, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες Δημοτικών Συβούλων. “Λυπαμαι που ενημερωνόμαστε από ένα πολιτικό κόμμα” σημείωσε ο κ. Γιώργος Βουγέσης, ενώ ο κ. Λάζαρος Μαυράκης τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει γίνει διαπιστωτικό όργανο χωρίς μπαίνει στην ουσία των προβλημάτων.

 Ο κ. Γεωργίου δικαιολόγησε την “αμέλεια” με το σκεπτικό ότι η Τεχνική Έκθεση - την οποία παρέλαβε ο κ. Αντ. Κανέλος – δεν είναι η αυτή με τα τελικά αποτελέσματα του ΕΜΠ.

 Τελικά αποφασίστηκε με ομόφωνη απόφαση το θέμα να έλθει σε ειδική συνεδρίαση.

 Η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρει:

 “Σύμφωνα με την από Ιούλιο 2013 Τεχνική Έκθεση – Αποτελέσματα Δειγματοληψιών Υπογείου Νερού στη Λεκάνη Απορροής του Ασωπού Ποταμού, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Life Charm, εντοπίζονται ασύλληπτα υψηλές συγκεντρώσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου στη Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων – Σχηματαρίου. Οι τιμές συγκέντρωσης ειδικά στο υπόγειο νερό κάτω από εγκαταστάσεις συγκεκριμένων βιομηχανιών στα Οινόφυτα αγγίζουν τα 8.680 μg/l για το ολικό χρώμιο και τα 7.270 mμg/l για το εξασθενές.

 Να σημειωθεί ότι το όριο για το ολικό χρώμιο είναι τα 50 μg/l. Παράλληλα το εξασθενές χρώμιο δεν θα πρέπει να είναι ανιχνεύσιμο ως εξαιρετικά επικίνδυνη καρκινογόνος και μεταλλαξιογόνος ουσία.

 Τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας έκθεσης πιστοποιούν ότι στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων εξακολουθεί να είναι τεράστια η συγκέντρωση των εν λόγω επικίνδυνων ουσιών, ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

 Με βάση το συμπέρασμα της έκθεσης ότι πιθανή πηγή της ανθρωπογενούς ρύπανσης που προκαλεί υποβάθμιση της ποιότητας του υπόγειου νερού μπορεί να είναι θαμμένα στερεά απόβλητα με υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου σας επισυνάπτουμε φωτογραφία της χωματερής βιομηχανικών αποβλήτων εντός του οικοπέδου της εταιρίας ΕΛΒΑΛ.

 Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

     Να εφαρμοστεί πλήρως ο έλεγχος των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, με εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας;

     Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την πρόκληση της ρύπανσης

     Τι μέτρα θα πάρει για τη διαδικασία απορρύπανσης της περιοχής;

     Καθώς και την άμεση προστασία της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής όπου υπάρχει επίδραση των ρυπασμένων υπογείων/επιφανειακών υδάτων;

     Τι μέριμνα θα υπάρξει ώστε να ολοκληρωθεί το σχετικό με το θέμα, ερευνητικό πρόγραμμα Life Charm, που επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες για την έκταση και ένταση της ρύπανσης της περιοχής.



Οι βουλευτές



Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου”.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget