To 60% των μαθητών πεινάει !!



Έκρηξη του φαινομένου του υποσιτισμού των παιδιών παρουσιάζει έρευνα του ιδρύματος « Σταύρος Νιάρχος» που, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής και σίτισης στα σχολεία Σύμφωνα με την έρευνα ένα στα τρία παιδιά υποσιτίζεται και ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ τέσσερα στα δέκα ζουν καθημερινά με την αγωνία ότι στο άμεσο μέλλον θα πεινάσουν.
Στην Ελλάδα του success story τα παιδιά μας πεινάνε, το κράτος αδιαφορεί, το υπουργείο Παιδείας κοιμάται και ο πρωθυπουργός ευλογεί τα μνημόνια.
 
60% με επισιτιστικά πρόβλημα

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ίδρυμα « Σταύρος Νιάρχος», σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπικό οργανισμό Prolepsis συνεχίζουν το πρόγραμμα διατροφής και σίτισης στα σχολεία. Οι αιτήσεις σχολείων που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ξεπερνούν τις 770 και αντιστοιχούν οε 114.338 μαθητές. Στο πρόγραμμα φέτος εντάχθηκαν 300 σχολεία που αντιστοιχούν οε 50.000 παιδιά.
 Στα πλαίσια έρευνας που διεξήγαγε στο τέλος της περσινής χρονιάς το ίδρυμα και το ινστιτούτο σε 152 σχολεία, οικονομικά και κοινωνικά ευπαθών περιοχών σε όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σίτισης, τα αποτελέσματα μόνο ως δραματικά μπορούν να χαρακτηριστούν.
 Στην ερώτηση «ανησυχούσατε ότι θα τελειώσουν τα τρόφιμα πριν να έχετε χρήματα να αγοράσετε κι άλλα;» 11.207 οικογένειες (71,8%) απάντησαν είτε «συχνά» είτε «μερικές φορές» και μόνο 4.415 (28,3%) απάντησαν «ποτέ».
 Στην ερώτηση «τα τρόφιμα που αγοράσατε τελείωσαν και δεν είχατε χρήματα να αγοράσετε άλλα:» 8.146 γονείς (52,5%) απάντησαν «συχνά» ή «μερικές φορές» και 7.358 (47,5%) απάντησαν «ποτέ».
 Ένα 18,9% απάντησε κατηγορηματικά «ναι» στην ερώτηση «πεινούσατε αλλά δεν φάγατε» και το 17,2% παραδέχεται ότι έχει χάσει βάρος λόγω της πείνας.
 Το 47% των οικογενειών δηλώνει ότι συχνά ή μερικές φορές δεν είχε τη δυνατότητα να προσφέρει στα παιδιά του κατάλληλα γεύματα το 14% ότι έχει αναγκαστεί να μειώσει το μέγεθος της μερίδας των παιδιών του στο τραπέζι και το 8,4% ότι πεινάει γιατί δεν έχει καθόλου φαγητό.
 Σύμφωνα επίσης, με στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, μόνο το 35.8% αισθάνεται σιτιστική ασφάλεια ενώ το 64.2% νιώθει επισιτιστική ανασφάλεια, με ή χωρίς ύπαρξη πείνας.
 Ειδικότερα στο 26,9% των συμμετεχόντων καταγράφηκε επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας.
 Πέρα από τους αριθμούς, η αφήγηση των πραγματικών περιστατικών δείχνει την ανθρώπινη πλευρά του δράματος που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας. «Ένα σκελετωμένο, μικρό παιδί, ηλικίας 6 χρόνων, μετά από απουσία πολλών ημερών εμφανίστηκε στο σχολείο οε άθλια κατάσταση.
 Αδυνατισμένο, καχεκτική με τρέμουλο σε όλο του το σώμα. Οι γονείς αυτού του μικρού παιδιού είναι άνεργοι Ζουν οε μια τρώγλη. Τους λείπει ακόμη και το ψωμί Κυριολεκτικά πεινούν. Το διαπίστωσα και η ίδια μετά από επίσκεψη στο σπίτι τους. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το παιδί που υποσιτίζεται».
 Αυτή την τραγική εικόνα, περιγράφει σε επιστολή της η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Γόμφων Τρικάλων Αικατερίνη Νικολαϊδου, ζητώντας την ενεργοποίηση φορέων της περιοχής. Την ίδια εικόνα αντικρίζει καθημερινά και o διευθυντής δημοτικού σχολείου στον Πειραιά, κ. Λεωνίδας Νίκας, ο οποίος αναφέρει την περίπτωση του 11 χρόνου Παντελή που πηγαίνει στο σχολείο κάθε μέρα πεινασμένος.
 
Στη Πάτρα τα μεγαλύτερα ποσοστά

H ευρύτερη περιοχή της Πάτρας συγκαταλέγεται στον «μαύρο» κατάλογο των 30 περιοχών της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά πείνας. Βάσει της ειδικής έρευνας που έκαναν το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής πρόληψης, η Παραλία Πατρών βρίσκεται στην 8η θέση του καταλόγου και η Πάτρα στην 24η.
 Τα μεγαλύτερα προβλήματα (ποσοστό ύπαρξης πείνας άνω του 30%) κατεγράφησαν στην Παλαιοχώρα. στην Κουλούρα, στην Καψοχώρα και στην Κορυφή Ημαθίας, στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στο Τραγανό Ηλείας, στην Παραλία Πατρών και στην Αττική σε διάφορες περιοχές.
 Τρώνε από τα σκουπίδια Εικόνες αποκρουστικές αντικρίζει κανείς καθημερινά σε σχολεία οικονομικά και κοινωνικά ευπαθών περιοχών.
 Σε αρκετά Αθηναϊκά προάστια όπως το Κερατσίνι, τα Ταμπούρια, την Αγία Βαρβάρα το Περιστέρι και τα Άνω Λιόσια, αλλά και στη Δυτική Θεσσαλονίκη και την Κρήτη υπάρχουν όλο και περισσότερες λιποθυμίες πεινασμένων μαθητών στις σχολικές αίθουσες.
 Παιδιά που παίρνουν μέσα από τα δοχεία απορριμμάτων τρόφιμα, άπορους νέους που ψάχνουν για περισσεύματα, μαθητές που υποφέρουν από πόνους πείνας.
 Πολλοί γονείς, έχοντας χάσει τις δουλείες τους, δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε ένα στοιχειώδες γεύμα στο παιδί τους. Γι' αυτό δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γονιών που επιλέγουν να αφήσουν το παιδί τους σε κάποιο ίδρυμα, ιδιωτικό ή δημόσιο, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν ακόμα και την απαραίτητη διατροφή του.
 Στο πρόγραμμα διατροφής και σίτισης φέτος εντάχθηκαν 300 σχολεία που αντιστοιχούν σε 50.000 παιδιά
 

Press time

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget