“Στα άδυτα οκτώ ιερών του ελληνισμού” ένα βιβλίο “γέφυρα” των αρχαίων ελληνικών θρησκειών με την χριστιανοσύνη (βίντεο)



Παρουσίαση του βιβλίου από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και επιφανείς καθηγητές πανεπιστημίων.“Επιχειρώ, με τούτο το βιβλίο, ένα “ταξίδι” στα άδυτα οκτώ ιερών του ελληνισμού. “Ταξίδι” ομολογουμένως επίπονο αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρον, θέλω δε να πιστεύω ότι φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού καθώς,
επίσης, πολλά διαχρονικής αξίας μηνύματα που εκπέμπουν η μυθολογία, οι αρχαίες ελληνικές θρησκείες , το Βυζάντιο και εντέλει η χριστιανοσύνη”, γράφει ο Γιώργος Κατσιμπάρδης στον πρόλογο του νέου του βιβλίου, με τίτλο “Στα άδυτα οκτώ ιερών του ελληνισμού” του οποίου η παρουσίαση έγινε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων.Το βιβλίο παρουσίασαν: ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο κ. Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επιστήμης και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, και η Δρ. Αλεξάνδρα Χαραμή , Προϊσταμένη Θ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θήβας αρχαιολόγος.


 Ένα βιβλίο με το οποίο επιτυγχάνεται η συνάντηση των αρχαίων ελληνικών θρησκειών με τον χριστιανισμό. “Ο Παρθενώνας με την Αγιά Σοφιά δεν είναι αντίθετα πράγματα, εκφράζουν μία ενότητα. Τα μνημεία πρέπει να τα διασώζουμε γιατί είναι οι ρίζες μας” τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, στην ομιλία του, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο, είπε ότι το πόνημα του Γιώργου Κατσιμπάρδη είναι η συνάντηση των αρχαίων θρησκειών με τον χριστιανισμό, ενώ σημείωσε, ότι οι αρχαίοι είχαν σαν πρότυπο το “Καλός κ' αγαθός”, δηλαδή το “κάλλος” την ομορφιά και την “αρετή”, το πρότυπο του χριστιανισμού είναι ο “Άγιος”. Δεν παρέλειψε να πει ότι κατά καιρούς υπήρξαν φανατικοί που κατέστρεψαν αρχαία μνημεία, τονίζοντας παράλληλα, την προτροπή του Μ. Βασιλείου με ένα παράδειγμα: “Όπως η μέλισσα γυρίζει όλα τα άνθη αλλά γεύεται μόνο όσα θεωρεί κατάλλληλα”, έτσι και οι νέοι πρέπει να διαβάζουν πολλά βιβλία, αλλά να διαλέγουν πια θα ενστερνιστούν.

 Ο κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών καθηγητής κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης μίλησε για μια εξαιρετική δουλειά σε μια περίοδο κρίσεως, “...οι Αμφικτυονίες είναι ο αρχαίος ΟΗΕ” είπε, τονίζοντας, ότι οι Ευρωπαίοι είναι ανάξιοι γι' αυτό που πήραν από την ελληνική αρχαιότητα, προτείνοντας παράλληλα, ο πρωθυπουργός να δίνει και ένα μεταφρασμένο βιβλίο του Γιώργου Κατσιμπάρδη στους ευρωπαίους ηγέτες για να θυμούνται ότι τα αγαθά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, τα πήραν από τους 'Ελληνες. “Δεν είμαστε τυχαίοι, έχουμε μια τρισχιλιετή ιστορία, να επιστρέψουμε στις ρίζες μας”, κατέληξε ο κ. Γιαλλουρίδης.

 Ο καθηγητής Νομικής Σχολής κ. Κασιμάτης αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του Αριστοτέλη για ποιότητα ζωής “ευ ζην” και “...όχι στην ηγεμονική φιλοσοφία του Μακιαβέλι που ζούμε σήμερα από τους ευρωπαίους, δυστυχώς και 'Ελληνες”, σ' άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε, ότι η πολιτική σήμερα δείχνει μόνο το δρόμο του κέρδους, “...το ζούμε κάθε μέρα, το βιβλίο του Γιώργου Κατσιμπάρδη είναι ένα φως στο σκοτάδι του ηγεμονισμού και του κέρδους” κατέληξε.

 Η αρχαιολόγος κα Αλ. Χαραμή αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Γιώργου Κατσιμπάρδη για την ανάδειξη των προβλημάτων του Μουσείου Θηβών και την συμβολή του στην επίλυση αυτών, μιλώντας στη συνέχεια διεξοδικά για τις αρχαιότητες που αναφέρονται στο βιβλίο και τη σημασία τους. Ο συγγραφέας Γιώργος Κατσιμπάρδης στην ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στην σύζυγο του Χαρί – στην οποία είναι αφιερωμένο το βιβλίο – η οποία τον παρότρυνε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, τονίζοντας στη συνέχεια, το γεγονός ότι η διαφορά των Ελλήνων με τους δυτικοευρωπαίους είναι, ότι από τους αρχαίους χρόνους μέχρι το Βυζάντιο και τον χριστιανισμό οι 'Ελληνες δεν καταδίωξαν, δεν βασάνισαν αλλά δέχτηκαν κάθε νέα δοξασία, εν αντιθέσει με τους δυτικούς που από την αρχαία Ρώμη καταδίωκαν τους Χριστιανούς, μέχρι τον μεσαίωνα με την Ιερά Εξέταση. “Στο Οικομενικό Πατριαρχείο οι αποφάσεις παίρνονται δημοκρατικά από ένα συμβούλιο με τον Πατριάρχη να είναι πρώτος μεταξύ ίσων, ενώ στη Δυτική Εκκλησία ένας είναι αυτός που παίρνει αποφάσεις, ο Πάππας!”. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ.: Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου, ο Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας κ. Κλ. Περγαντάς, ο Κωνσταντίνος Ασκούνης, Πρόεδρος τής Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας  ( ΚΕΔΕ ) Δήμαρχος Καλλιθέας, ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος Πρόεδρος ΣΕΓΑΣ , Διευθύνων Σύμβουλος ΑΛΚΟ, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, Πρόεδρος Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος , Αντιπρόεδρος LEN ( Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κολύμβησης ), και ο Κωνσταντίνος  Πυλαρινός, Πρόεδρος τής Ένωσης τ. Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος , ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργους κ. Νεκτάριος οι βουλευτές κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος και Μιχάλης Γιαννάκης, o Αντιπεριφερειάρχης Θηβών κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Ευάγγελος Γεωργίου και Δήμαρχοι της ευρύτερης  Βοιωτίας , ο τέως Δήμαρχος τού Καποδιστριακού Δήμου Θηβαίων κ. Νίκος Σβίγγος, π. βουλευτές και πολιτικοί .Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα τής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στηρίχθηκε από τον Καλλικρατικό Δήμο Θηβαίων .



Ακολούθησε δεξίωση στήν Αίθουσα ''Αντιγόνη''


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget