"Παγώνει" η εκπαίδευση !!



Σχεδόν άδειες δεξαμενές πετρελαίου, κρύα καλοριφέρ και μαθητές με χοντρά μπουφάν, είναι στο σκηνικό της εκπαίδευσης στα σχολεία της Μακεδονίας. Στην Ελλάδα του 2013, το Κράτος δεν έχει καν την δυνατότητα να κρατήσει ζεστούς τους μαθητές τους. Οι δάσκαλοι-καθηγητές, οι σχολικές επιτροπές, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και οι δήμοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Η «εκτόξευση» της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την μείωση στην (τμηματικά καταβαλλόμενη) κρατική επιχορήγηση γυρνούν την εκπαίδευση πολλές δεκαετίες πίσω.

 Σήμερα, ένα νηπιαγωγείο και τρία δημοτικά σχολεία στη Νάουσα Ημαθίας δεν λειτούργησαν καθώς οι λέβητες τους είχαν στεγνώσει από πετρέλαιο. Κλειστά παρέμειναν όλα τα σχολεία και στη Φλώρινα, λόγω του παγετού. Ωστόσο, ο δήμος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί σημαντικό πρόβλημα με την θέρμανση των σχολικών κτιρίων. Όπως άλλωστε είχε γίνει και πέρυσι, τέτοια εποχή...
 Ο Δήμος Νάουσας βρίσκεται σε απόγνωση. Ζητά επειγόντως έκτακτη επιχορήγηση 200.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για να καλυφθούν οι δαπάνες θέρμανσης στα σχολεία. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, εξαιτίας της έλλειψης πετρελαίου καθώς "τα χρήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης". Συνολικά 54 σχολεία (όλων των βαθμίδων) υπάρχουν στο Δήμο Νάουσας και σ' αυτά φοιτούν 5.000 μαθητές. Το ποσό των χρημάτων που διατίθεται από το υπουργείο Εσωτερικών είναι συνολικά 312.000 ευρώ- είπε ο κ. Καραμπατζός -και κατανέμεται σε τέσσερις, ισόποσες δόσεις ύψους 78.000 ευρώ έκαστη. "Μέχρι τώρα έχουν έρθει οι τρεις δόσεις των χρημάτων και υπολείπεται η τέταρτη, ελπίζουμε να έρθει πριν τα Χριστούγεννα" συμπλήρωσε. Σε κάθε σχολείο αντιστοιχεί περίπου το ποσό των 400 ευρώ για να καλύψει κάθε μήνα λειτουργικές δαπάνες (θέρμανση, ΟΤΕ και άλλα έξοδα), επεσήμανε ο κ. Καραμπατζός. Φυσικά, αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος καθώς στην ορεινή Νάουσα, το θερμόμετρο πέφτει συχνά αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και τα καλοριφέρ πρέπει να δουλεύουν εντατικά για να φέρουν σε ένα ανεκτό επίπεδο τη θερμοκρασία στις σχολικές αίθουσες. Το πρωί, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Νάουσας συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την ένωση γονέων και κηδεμόνων όλου του Δήμου και μαθητές για την έλλειψη πετρελαίου και, όπως ανακοινώθηκε, σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το θέμα, τότε δεν αποκλείονται νέες κινητοποιήσεις.
 Τον Νοέμβριο του 2012, η δημοτική αρχή της Φλώρινας προειδοποιούσε ότι το πετρέλαιο που υπήρχε στους λέβητες των σχολείων έφτανε μέχρι τα Χριστούγεννα. Έπρεπε να τρέξει, να παρακαλέσει και τελικά να πάρει έκτακτη επιχορήγηση και να κρατήσει ζεστά τα σχολεία. Δυστυχώς, το πάθημα δεν φαίνεται να έγινε μάθημα. Και ενώ σήμερα τα σχολεία στον ακριτικό δήμο έμειναν κλειστά λόγω σχηματισμού πάγου στους δρόμους, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σχολεία να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με δημοτικές πηγές, σύντομα αναμένεται να εκταμιευτεί η τέταρτη και τελευταία δόσης επιχορήγησης για τα σχολεία ύψους 116.000 ευρώ. "Με αυτά τα χρήματα συνολικά 50 νηπιαγωγεία, δημοτικά, λύκεια θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους μέχρι την επόμενη επιδότηση. Κατά μέσο όρο κάθε σχολείο παίρνει 2.300 ευρώ. Δηλαδή, περίπου 1,5 τόνο πετρελαίου το καθένα για να περάσει τους δύσκολους και παγωμένους χειμερινούς μήνες. Πράγμα το οποίο είναι ανέφικτο αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν μέρες που η θερμοκρασία είναι νυχθημερόν κάτω από το μηδέν και επομένως οι λέβητες των σχολείων λειτουργούν σχεδόν σε 24ωρη βάση", δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Ο ίδιος τόνισε ότι πέρυσι ο δήμος κατάφερε να κρατήσει ζεστά τα σχολεία εξασφαλίζοντας την τελευταία στιγμή έκτακτη επιχορήγηση και χάρη στη δωρεά ποσοτήτων πετρελαίου από τοπικές επιχειρήσεις.


του Άγγελου Αγγελίδη


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget