Για ψωμί στον… χασάπη - ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Οι 329 «συστάσεις» τις οποίες η κυβέρνηση προτίθεται να τις υιοθετήσει σχεδόν όλες. Αβάντα στις πολυεθνικές και τους κολοσσούς, τελειωτικό χτύπημα στους μικρομεσαίους
 Προτείνονται μεταξύ άλλων: πλήρης απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας όλων των καταστημάτων, εισαγωγές απορρυπαντικών χωρίς ελέγχους από το Γενικό Χημείο του κράτους (!), πώληση ψωμιού ακόμη και σε κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κατάργηση της μέγιστης διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και στα σούπερ μάρκετ.
Προς πλήρη απορρύθμιση της «αγοράς» στο λιανεμπόριο, τα τρόφιμα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τον τουρισμό και τα δομικά υλικά, θα επιχειρήσει να προχωρήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση με «λαγό» τον ΟΟΣΑ και περιτύλιγμα την περιβόητη έκθεσή του για τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα. Ο διεθνής οργανισμός, ο οποίος πληρώθηκε με περίπου 3.000 ευρώ για κάθε σελίδα της «μελέτης αξιολόγησης ανταγωνισμού» που εκπόνησε κατά παραγγελία του υπουργείου Ανάπτυξης (κόστισε συνολικά 1 εκατ. ευρώ), εισηγείται σαρωτικές αλλαγές στη νομοθεσία για τα γαλακτοκομικά, τους φούρνους, τα φάρμακα, το λάδι, τα ξενοδοχεία, την κρουαζιέρα, τα απορρυπαντικά, την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ώστε να ανοίξουν «κλειστές αγορές», να διευκολυνθούν οι εισαγωγές πολυεθνικών, να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων και, μέσα σε όλα αυτά, να ισοπεδωθεί στο όνομα του ανταγωνισμού κάθε προστατευτικό μέτρο υπέρ των μικρομεσαίων.
 
Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων
 
Παράλληλα, ρίχνει ξανά στο τραπέζι την κατάργηση όλων των φόρων και των τελών υπέρ τρίτων, για να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων, χωρίς να αναφέρεται στις επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση έχει από καιρό προσπαθήσει να καλλιεργήσει την εικόνα πως η συγκεκριμένη μελέτη θα αποτελέσει «τομή» για την ελληνική οικονομία, ωστόσο στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει είναι να ενδύσει με την «εγκυρότητα» ενός διεθνούς οργανισμού τις πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς που έχουν ήδη προαποφασιστεί να επιβληθούν στην αγορά, ώστε να μεταφερθούν έσοδα και μερίδια αγοράς προς όφελος των ισχυρότερων επιχειρηματικών ομίλων.
 Στη μελέτη του ο ΟΟΣΑ κάνει 329 «συστάσεις» για την κατάργηση ισάριθμων διατάξεων που κατά την άποψή του, εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, κρατούν ψηλά τις τιμές υπηρεσιών και ειδών πρώτης ανάγκης και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των εταιρειών. Κατά την εκτίμησή του, μάλιστα, εφόσον υιοθετηθούν οι 66 σημαντικότερες προτάσεις που κάνει, θα προκύψει ετήσιο όφελος 5,2 δισ. ευρώ για την οικονομία. Πολλές από τις ρυθμίσεις αυτές ουσιαστικά θα ωφελήσουν άμεσα την τσέπη του καταναλωτή, άλλες όμως θα παραδώσουν βορά στις πολυεθνικές χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χθες κατά την παρουσίαση της έκθεσης πως η κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει τουλάχιστον το 80% των προτάσεων, κατόπιν συμφωνίας των δύο κομμάτων, και το επόμενο διάστημα θα προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις για ψήφιση στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει μεταξύ άλλων για:
 
ΦΑΡΜΑΚΑ Την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης και της διαμόρφωσης των τιμών των εκατοντάδων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ώστε αυτά να πωλούνται πλέον και στα σούπερ μάρκετ, όπως ήδη έχει επιτραπεί για τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται ότι θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τον φαρμακευτικό κλάδο καθώς συνεπάγεται μεταφορά τζίρου εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα σούπερ μάρκετ. Στον κλάδο των φαρμακείων ο ΟΟΣΑ εισηγείται επίσης την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, την κατάργηση του μέγιστου αριθμού των αδειών κ.ά.
 
ΓΑΛΑ Την κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής των 5 ημερών για το «φρέσκο» γάλα που ισχύει μόνο στη χώρα μας και την αλλαγή του τρόπου παρασκευής γιαουρτιού. Θα επιτραπεί στις γαλακτοβιομηχανίες να κυκλοφορήσουν προϊόντα με ημερομηνία λήξης από μία μέχρι και δέκα μέρες ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης. Με τον τρόπο αυτό θα «ανοίξουν» και οι εισαγωγές «φρέσκου» γάλακτος που σήμερα είναι αδύνατον να γίνουν καθώς δεν επαρκεί ο χρόνος. Και αυτό το θέμα αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιδράσεων από την ελληνική γαλακτοβιομηχανία που πουλάει το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη.
 
ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ Την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τα αρτοποιία και τον τρόπο πώλησης του ψωμιού. Πλέον το ψωμί θα ζυγίζεται και θα πωλείται υποχρεωτικά «με το κιλό», ενώ η διάθεσή του θα επιτραπεί σε οποιοδήποτε σημείο του λιανεμπορίου όπως λ.χ στα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία κ.α.
 
«ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΑ» Την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας όλων των καταστημάτων (πολυκαταστήματα, Malls κ.ά.) και όχι μόνο εκείνων που είναι μικρότερα από 250 τ.μ με πρόσχημα τη λειτουργία του ανταγωνισμού και τη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας. Μέχρι πρότινος ο υπουργός Ανάπτυξης απέρριπτε «κατηγορηματικά» αυτό το ενδεχόμενο.
  
ΒΙΒΛΙΑ Την πλήρη κατάργηση του σημερινού μοντέλου τιμολόγησης των βιβλίων που προβλέπει τον προκαθορισμό της χονδρικής τιμής από τους εκδοτικούς οίκους για δύο χρόνια και απαγορεύει εκπτώσεις μεγαλύτερες του 10% στα νέα βιβλία. Ο ΟΟΣΑ προτείνει την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών μεταξύ εμπόρων και εκδοτικών οίκων.
 
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Την απελευθέρωση της δυνατότητας δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές όπως η Αττική με την πλήρη κατάργηση της έννοιας του «κορεσμού» και την αλλαγή των χωροταξικών διατάξεων ώστε να επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης κτιρίων (π.χ. διατηρητέα) που θα μπορούν να μετατρέπονται σε ξενοδοχειακές μονάδες.
 
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ-ΜΑΡΙΝΕΣ Την κατάργηση όλων των περιορισμών στην κρουαζιέρα και τη λειτουργία μαρίνων. Στο πλαίσιο αυτό υιοθετείται η πρόταση του ΟΟΣΑ για την κατάργηση του περιορισμού των πέντε μιλίων που πρέπει να υπάρχει μεταξύ μαρίνων και εμπορικών ή αλιευτικών λιμένων, καθώς και η κατάργηση της υποχρέωσης για τα πλοία κρουαζιέρας με σημαία χωρών εκτός Ε.Ε, να επιστρέφουν υποχρεωτικά στο λιμάνι από το οποίο ξεκίνησαν για να αποβιβάσουν τους τουρίστες.
 
ΣΤΟΚΑΤΖΙΔΙΚΑ Τη δυνατότητα παροχής εκπτώσεων –που σήμερα απαγορεύονται- σε καταστήματα stock και outlets.
 
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Στην κατάργηση των περιορισμών που τίθενται στην αγορά οικοδομικών υλικών και τσιμέντου, όπως λ.χ. η απαγόρευση ή μείωση της απαιτούμενης χωρητικότητας των σιλό αποθήκευσης τσιμέντου που σήμερα προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 500 τόνους.
 
ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ Την κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης από το Γενικό Χημείο του κράτους σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές απορρυπαντικών κ.ά.
 
«Διαφημίζοντας» την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εισηγείται η μελέτη, τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξαν πως το όφελος για την οικονομία από την κατάργηση μόνο των 66 από τους 329 περιορισμούς θα είναι τουλάχιστον 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget