Μπλόκο στη ρύθμιση για περισσότερα από 97.000 δάνεια του ΟΕΚ



Μπλόκο στη ρύθμιση για περισσότερα από 97.000 δάνεια του ΟΕΚ – που έκλεισε εν μία νυκτί- φέρεται να έβαλε η τρόικα αφήνοντας «ξεκρέμαστους» τους δανειολήπτες από τον Οργανισμό. Σχεδόν έναμισι χρόνο μετά το λουκέτο στον ΟΕΚ, κι αφού αρχικά είχε διαρρεύσει ένα σχέδιο για ρύθμιση όσων έχουν πάρει δάνειο από τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου για 9 χρόνια και δανειολήπτες που έχουν λάβει άτοκα δάνεια από τον ΟΕΚ για αποπεράτωση και επισκευή κατοικίας κι έχουν σταματήσει να τα εξυπηρετούν για διάστημα που ξεπερνά τα δύο χρόνια.

 Να σημειωθεί, οτι για τη ρύθμιση δανείων στον ΟΕΚ, είχε γίνει και παρουσίαση από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Βρούτση πριν από έναν περίπου μήνα, προφανώς χωρίς να λογαριάσει τον «ξενοδόχο», δηλαδή την τρόικα, η οποία ήταν αυτή που υπέδειξε ποιες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, άσχετα με τα όσα αυτό περιελάμβανε στην αρχική του μορφή!
 Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, τριπλό βέτο έθεσε η τρόικα στη ρύθμιση 97.343 κόκκινων δανείων του ΟΕΚ, στην αύξηση προσωρινής σύνταξης και στη συνταξιοδότηση αγροτών στα 62, βγάζοντας από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και τις τρεις ευνοϊκές διατάξεις!
 Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την άρνηση της τρόικας, η οποία υποστηρίζει οτι ένα τέτοιο μέτρο θα έχει δημοσιονομικό κόστος.
 Υπενθυμίζεται οτι σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση έδινε το δικαίωμα στους δανειολήπτες να ζητήσουν 10ετή παράταση του δανείου τους (από τα 15 στα 25 χρόνια), με βασικό πλεονέκτημα ότι δεν θα έχαναν το διάστημα της επιδότησης του επιτοκίου που τους παρείχε το κράτος για 9 χρόνια.
 Με την επιμήκυνση αυτή και τη διατήρηση της επιδότησης του επιτοκίου, το κόστος εξυπηρέτησης ενός δανείου έπεφτε μέχρι και 70% και κατά μέσο όρο στο 50%.
 Τώρα που η διάταξη πάγωσε, οι 97.343 δανειολήπτες είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε εκείνες τις κατηγορίες δανειοληπτών που δεν έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής τους στη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» εφόσον δεν τους εξυπηρετεί άλλος διακανονισμός, κι ούτε, είχαν τη δυνατότητα να προστατευτούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 3869/2013.
 Μάλιστα, στην υψηλή ζώνη κινδύνου είναι όσοι έχουν καθυστερήσει τις δόσεις τους πάνω από 180 ημέρες και πλέον περνούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταφέρουν να ανταποκριθούν έστω και σε μια δόση ώστε να πέσουν πάλι κάτω από το όριο των 180 ημερών, μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει.
 Πληροφορίες πάντως του «Ε.Τ.» αναφέρουν ότι αν η ρύθμιση επανέλθει, θα είναι αποστειρωμένη, δηλαδή δεν θα περιέχει την επιδότηση του επιτοκίου, με την αρχική της μορφή. Ετσι, όμως, το πλεονέκτημα θα γίνει μειονέκτημα και η ρύθμιση - επιμήκυνση θα καταλήξει να γίνεται με τραπεζικά κριτήρια.
Οι δανειστές από την πρώτη στιγμή θεώρησαν πως υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση μιας κατηγορίας δανειοληπτών, τους οποίους το κράτος έχει φροντίσει ήδη να τους διευκολύνει επιδοτώντας τους το επιτόκιο για το δάνειο που πήραν μέχρι και στο 100% για τα πρώτα 9 χρόνια.
 Μόνο που αν παρασχεθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες του ΟΕΚ να υπάγονται στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τότε η όποια επιδότηση λαμβάνουν θα τους είναι άχρηστη αφού ο νόμος για τους προστατεύει με τις ευνοϊκές του ρυθμίσεις.
 Είναι μία κίνηση που πρέπει άμεσα να γίνει καθώς οι δανειολήπτες από τον Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, βρίσκονται σε στάση αναμονής εδώ για περισσότερο από 18 μήνες.
  

Danioliptes.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget