O κόσμος δεν παραπλανήθηκε όσο θα ήθελαν



Την αλήθεια πίσω από το σύννεφο καπνού που σήκωσε η αστυνομική επιχείρηση κατά των μελών της Χρυσής Αυγής δεν άργησαν να δουν οι Έλληνες.Όσο η κοινή γνώμη παρακολουθούσε τις εξελίξεις στον απόηχο και της δολοφονίας Φύσσα, σιγά σιγά η αλήθεια αποκαλυπτόταν και πάλι ξεκάθαρη μπροστά στα μάτια όλων: Η τρόικα απέρριψε όλα τα στοιχεία της κυβέρνησης για ύφεση και πλεόνασμα, λέγοντας ότι είναι προϊόν μαγειρέματος και ζητάει μέτρα ενός δις ευρώ για το 2014-15, κόβοντας παροχές και συντάξεις.Και φυσικά αν κι η είδηση δημοσιεύτηκε, παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μη φανεί το μέγεθος της ζημιάς:
Ως σύγκλιση του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της τρόικας σε δύο τομείς, τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος και το χαμηλότερο ύψος της ύφεσης, παρουσιάστηκε το γεγονός ότι τελικώς οι στόχοι για ύφεση στο 3,8% έπεσαν έξω, κι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα έπεσαν ακόμη πιο έξω.
 Με δεδομένο ότι πρόσφατα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσδιόριζε την ύφεση εφέτος στο 3,8%, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά και η τρόικα συγκλίνουν σε μείωση του ΑΕΠ εφέτος κατά 3,8%- 3,9%, αντί της αρχικής εκτίμησης για ύφεση 4,2%. Κατά τη σημερινή συνάντηση, όπως ανέφερε το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «άνοιξαν σχεδόν όλα τα μέτωπα», με τη διαπραγμάτευση να εστιάζεται, κυρίως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και στις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του έτους.
 Κι αφού συμφώνησαν ότι τα τέσσερα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ είναι η οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ, η ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου κι η ψήφιση νέου Κώδικα Δικηγόρων έδωσαν ραντεβού για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11- 13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων στα τέλη Οκτωβρίου.  
 Τότε, το αντικείμενο θα είναι η επικαιροποίηση του Μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015- 2016 (η τρόικα το υπολογίζει στα 4- 5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ). Το «καυτό» ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού (έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ) θα εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο- Δεκέμβριο, στο τρίτο στάδιο του ελέγχου της τρόικας.
 Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στα έως τώρα δεδομένα του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθείσε επίπεδο κατά τι χαμηλότερο των 500 εκατ. ευρώκαι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να καταλήξουν έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να αρχίσει και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014.
 Η τρόικα, λέει, δεν δέχτηκε την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για ποσοστό 3,8%, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων.
 
Εν ολίγοις, φοβούνται τις δυσάρεστες εκπλήξεις.
 
Μόνο που οι ευχάριστες εκπλήξεις τείνουν να εκπλείπουν σε αυτή τη χώρα που το μοναδικό πράγμα που θα μαγειρεύεται σε λίγο θα είναι μόνο τα νούμερα του κ Στουρνάρα.
  

Danioliptes.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget