Απειλή τρόικας και για τις αγροτικές επιδοτήσεις !!



Μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενο... "μπλόκο" στις επιδοτήσεις χιλιάδων παραγωγών που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, ούτε να ρυθμίσουν τα βεβαιωμένα χρέη τους προς τον Οργανισμό, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πληροφορία ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις τίθενται ουσιαστικά εν αμφιβόλω λόγω της κρίσης και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος αποτελούσε ταμπού και μάλιστα ισχυρό. Η ανησυχία εντείνεται έπειτα από σημερινή απάντηση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημ. Μελά, ο οποίος παραβρέθηκε σε ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τη νέα ΚΑΠ.

 Ερωτηθείς ο κ. Μελάς για τα σενάρια που αφορούν στο πιθανολογούμενο... "χέρι" στις επιδοτήσεις των παραγωγών προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές στον ΟΓΑ, με προσεκτική διατύπωση άφησε ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και δέσμευσης μέρους του "τσεκ", όχι απαραίτητα για το λόγο που προαναφέραμε (δηλ. τα ανείσπρακτα έσοδα του ΟΓΑ), καθώς όπως είπε: "η χώρα περνά κρίση και κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο, εφόσον συντρέχουν τόσο σοβαροί λόγοι". Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΓΑ επεξεργάζεται διάφορα σενάρια προκειμένου να εισπράξει τις απλήρωτες εισφορές, δεδομένης της σοβαρότητας του προβλήματος καθώς οι παραγωγοί αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμη και ποσά κάτω του "χιλιάρικου" ανά έτος.
 Πάντως σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το μέτρο - ισχυρό αντικίνητρο για τη μη καταβολή των εισφορών και τη συσσώρευση οφειλών, «κλείδωσε» σε σύσκεψη (την Πέμπτη) των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του ΟΓΑ Ξ. Βεργίνη.
 Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 619.259 ενεργών ασφαλισμένων, σχεδόν οι 4 στους 10 (το 37,3%) δεν καταβάλλουν καθόλου τις εισφορές που προβλέπονται, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί χρέη 525 εκατ. ευρώ και ο ΟΓΑ να... συνεχίζει να πληρώνει τις παροχές στους αγρότες και στους 740.260 συνταξιούχους μέσω της... κρατικής επιχορήγησης (δηλ. της γενικής φορολογίας). Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του ΟΓΑ, η κρατική επιχορήγηση «αγγίζει» τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εισφορές των «ενεργών» ασφαλισμένων το 2012 ήταν μόλις 236 εκατ. ευρώ και στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου '13 δεν ξεπερνούν τα 204 εκατ. ευρώ.
 

Αλέξανδρος Μπίκας
 mpikas@paseges.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget