Παραιτήσεις «βόμβα» και μετακινήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για τη Χρυσή Αυγή



Παραιτήσεις «βόμβα» στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον απόηχο του περιστατικού στη Χαλκίδα με μέλη της Χρυσής Αυγής να κρατούν ρόπαλα και να περιφρουρούν τα γραφεία του κόμματος και τους αστυνομικούς να μένουν... παρατηρητές καθώς και με... φόντο την ευρεία έρευνα που έχει διαταχθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για «θύλακες» της Χρυσής Αυγής στα Σώματα Ασφαλείας. Την ίδια ώρα, μετακινήσεις διευθυντών και επικεφαλής τμημάτων αποφασίστηκαν για την απρόσκοπτη έρευνα για τις διασυνδέσεις αστυνομικών με χρυσαυγίτες.

 Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπέβαλαν την παραίτησή τους σήμερα το μεσημέρι στον γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επικαλούμενοι προσωπικούς λόγους, ωστόσο οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησής τους βρίσκονται κάπου ανάμεσα στην παθητική στάση της αστυνομίας στα επεισόδια της Χαλκίδας και τις έρευνες για τυχόν διασυνδέσεις αστυνομικών με τη Χ.Α.
 Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δύο πολύ έμπειρους αξιωματικούς που έχουν διαγράψει σημαντική πορεία σε κομβικής σημασίας υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και αναδείχθηκαν στις πρόσφατες κρίσεις ως έμπιστοι στους κόλπους της ηγεσίας της Αστυνομίας.
 Εντός της ημέρας αναμένεται να υπάρξουν κρίσεις στην Αστυνομία ώστε να αντικατασταθούν οι δύο αξιωματικοί.
 Υπενθυμίζεται ότι το σήμερα το πρωί, ο Ν. Δένδιας έδωσε εντολή στον Αρχηγό της Αστυνομίας για έρευνα στις τάξεις του σώματος, με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες. Συγκεκριμένα, διατάχθηκε η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων να ερευνήσει τυχόν διασύνδεση αστυνομικών με τη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής.
Μετακινήσεις αστυνομικών για την έρευνα για την Χρυσή Αυγή
 Με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια ανατέθηκε σήμερα από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, ευρύτατη έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων.
 Ο Αρχηγός του Σώματος μετέφερε στον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων τη βούληση του υπουργού να μην υπάρξει οιπαδήποτε «σκιά» στο Σώμα.
 Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της «Προκειμένου επίσης να διασφαλιστεί κατά απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, αντικαθίστανται και μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες»:
     Ο Υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
    Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Διοικητής και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ.
    Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
    Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
    Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να παρεμποδίζονται και χωρίς να συλλαμβάνονται .
    Ο Αστυνόμος, Διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α.
    Ο Αστυνόμος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.
 Όπως σημειώνεται από το γραφείο τύπου της ΓΑΔΑ: «Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση με τα ονόματα των Αξιωματικών που θα τοποθετηθούν στις θέσεις των αντικατασταθέντων».
 Η ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις παραιτήσεις
 «Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγου Ιωάννη Δικόπουλου και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγου Απόστολου Κασκάνη οι οποίες του υποβλήθηκαν σήμερα για προσωπικούς λόγους.
 Επιπλέον, με Απόφαση του Αρχηγού διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός ότι την Παρασκευή 20/9/2013, έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Εύβοιας - Βοιωτίας του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» στη Χαλκίδα και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα κλπ), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.
 Στο πλαίσιο της ίδιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κλπ).
 Παράλληλα, τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο Διοικητής και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός - σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα».
 Η «φρουρά» της Χρυσής Αυγής και οι αδρανείς αστυνομικοί
 Η ΕΔΕ άρχισε από την καταγγελία πολίτη ότι έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα υπήρχαν μέλη της Χρυσής Αυγής με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα οι οποίοι «περιφρουρούσαν» τα γραφεία του κόμματος μπροστά στα μάτια των αστυνομικών.
 Στη συνέχεια η ΕΛ.ΑΣ. κινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν τρία άτομα 34, 35 και 43 ετών, τα οποία είχαν τοποθετήσει στην είσοδο των γραφείων δέκα κοντάρια με σημαίες, είκοσι ασπίδες και επτά κράνη.
 Στη διάρκεια της επιχείρησης έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Στο πλαίσιο των αστυνομικών ενεργειών προσήχθησαν άλλα επτά άτομα, για τα οποία εξετάζεται η συμμετοχή-εμπλοκή τους στην υπόθεση, ενώ αναζητούνται και αλλά άτομα, τα οποία ήταν στο σημείο μαζί με τους συλληφθέντες και κατά την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων διέφυγαν στους γύρω δρόμους.
 Παράλληλα διενεργήθηκε έρευνα στα γραφεία της οργάνωσης Εύβοιας-Βοιωτίας της Χρυσής Αυγής. Σε βάρος όλων των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. 


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget