Η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς



Ξεκινούν  οι αιτήσεις στους δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς για τη νέα περίοδο. Γνωρίζουμε , με βάση και την περσινή εμπειρία, ότι με τη συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης και κατάργησης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών και τις απολύσεις προσωπικού,   χιλιάδες  παιδιά  και φέτος θα μείνουν εκτός των Παιδικών Σταθμών. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, λόγω των δραστικών περικοπών των κρατικών χρηματοδοτήσεων  από τις αστικές κυβερνήσεις, αλλά και από τους αιρετούς αυτών των κομμάτων στην Τοπική Διοίκηση, χτυπά  τις λαϊκές  οικογένειες και ιδιαίτερα  τα νέα ζευγάρια. Αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στους σταθμούς .
Η υποβάθμιση και οι περικοπές στη χρηματοδότησή τους, οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές, ακόμα και σε αναλώσιμα, εμφανίζονται κάθε χρόνο με πιο έντονο τρόπο. 
 Πρόβλημα αποτελούν και τα τροφεία,  τα  οποία οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν με τεράστιες δυσκολίες να εξασφαλίσουν αφού  η ανεργία και η ανασφάλεια, η βαριά φορολογία και τα χαράτσια,  η επίθεση στους μισθούς ματώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.
 Πολλοί  δήμοι  δεν κάνουν δεκτές αιτήσεις ανέργων με  το επιχείρημα πως οι άνεργες μητέρες δε χρειάζονται παιδικό σταθμό, αφού μπορούν να κρατήσουν οι ίδιες το παιδί τους στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι στερούν στις άνεργες μητέρες τη δυνατότητα να ψάξουν για δουλειά αλλά και στα παιδιά το δικαίωμά τους στην προσχολική αγωγή, που είναι σημαντική για την κοινωνικοποίηση και την ομαλή ανάπτυξή τους. 
 Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε, σε συμφωνία με τους δήμους και τους ιδιωτικούς σταθμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, σε μείωση του ανώτατου ορίου ετήσιας δαπάνης που καταβάλλεται για κάθε παιδί κατά 12,5%, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να επιβληθούν τροφεία και πληρωμές και στις μητέρες που έγιναν δεκτές στο πρόγραμμα και κάνοντας «σκόντο» στις ανάγκες των παιδιών για επαρκές παιδαγωγικό προσωπικό και υλικό, για κατάλληλες υποδομές και διατροφή.
 Στον αέρα βρίσκονται η στελέχωση, η χρηματοδότηση και τελικά η ίδια η λειτουργία των παιδικών σταθμών, αφού συμβάσεις που αφορούν 
 παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό λήγουν και παραμένει άγνωστο πως οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν και πόσα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν τη νέα σχολική χρονιά. Ακόμα κι όταν προσλαμβάνεται προσωπικό, αυτό γίνεται με ολιγόμηνες, ακόμα και δίμηνες συμβάσεις, με τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στην παιδαγωγική διαδικασία. 
 Πρόβλημα αποτελούν και το κτιριακό και οι ακατάλληλες υποδομές 
 Σε αυτή την λογική, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ απαιτεί : 
 o Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
 o Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
 o Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς.
 o Να μην κλείσει κανένας σταθμός. Να δημιουργηθούν νέοι, όπου δεν επαρκούν.
 o Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 o Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής και με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
 o Αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
                                                   OI  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

                                                             ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
                                                              ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
                                                              ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget