Το πρώην ΤΕΒΕ πήρε δάνειο που δεν το επιστρέφει!



Τζαμπατζής ο ΟΑΕΕ, αφού δανείστηκε εδώ και ενάμιση χρόνο 160.000.000 ευρώ από τα Ταμεία των Βενζινοπωλών και των Ναυτικών Πρακτόρων (ΤΑΝΠΥ) και ακόμα δεν τα έχει επιστρέψει. Αποτέλεσμα είναι οι βενζινοπώλες να στείλουν μέχρι και εξώδικο και έτσι να αναγκαστεί το υπουργείο Εργασίας να δώσει πρόσθετη επιχορήγηση 400.000.000 ευρώ προς τον Οργανισμό για να καταφέρει να εξοφλήσει το χρέος του, αλλά και να καταβάλει δίχως προβλήματα μισθούς και συντάξεις έως το τέλος του έτους. Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΕ δανείστηκε τον Δεκέμβριο του 2011 από το Ταμείο Βενζινοπωλών 110.000.000 ευρώ και άλλα 50.000.000 ευρώ από το ΤΑΝΠΥ, μόνο που τα κεφάλαια αυτά έγιναν «δανεικά και αγύριστα». Αντί να επιστραφούν έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα στα δύο Ταμεία, που εξυπηρέτησαν τον ΟΑΕΕ, ώστε να μπορέσει να καταβάλει συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων, όλο το 2012 ο Οργανισμός δεν επέστρεψε πίσω ούτε ευρώ.

 
Εσχατη λύση
 
Το Ταμείο Βενζινοπωλών έκανε υπομονή και άφησε να περάσουν και οι τρεις πρώτοι μήνες του τρέχοντος έτους και προχώρησε στην έσχατη λύση, αποστέλλοντας εξώδικο, για να μπορέσει να διασφαλίσει τα κεφάλαιά του.
 Το δυσάρεστο είναι, όπως πληροφορείται η «κυριακάτικη δημοκρατία», ότι -παρά την πρόσθετη επιχορήγηση- παραμένει δύσκολο να επιστραφούν τα χρήματα αυτά την τρέχουσα περίοδο, αφού η κατάσταση στον ΟΑΕΕ είναι τραγική. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις εισφορές του πρώτου διμήνου, τα έσοδα για τον ΟΑΕΕ δεν υπερβαίνουν τα 120.000.000 ευρώ τον μήνα, όταν οι δαπάνες του είναι διπλάσιες και κυμαίνονται στα 255.000.000 ευρώ περίπου. Απ' αυτά τα 240.000.000 ευρώ αφορούν συντάξεις, ενώ οι 1.800 εργαζόμενοι και οι 250 συμβασιούχοι δημιουργούν ένα πρόσθετο κόστος μισθοδοσίας, που ανέρχεται σε 15.000.000 ευρώ τον μήνα. Από τους 790.000 ενεργούς εγγεγραμμένους στον Οργανισμό το 42% δεν καταβάλλει εισφορές. Με τον τρόπο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί η πάγια μηνιαία δαπάνη των 343.000 συνταξιούχων και έτσι η πρόσθετη επιχορήγηση θα αξιοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό της για να μην υπάρξει πρόβλημα καταβολής συντάξεων. Αν προστεθούν τα 800.000.000 ευρώ που ήταν η αρχική επιχορήγηση, τότε φαίνεται ότι η κρατική στήριξη προς τον ΟΑΕΕ θα ανέλθει φέτος στο 1,2 δισ ευρώ. Ηδη, πάντως, στον προϋπολογισμό του Οργανισμού, που κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας, καταγράφεται έλλειμμα το οποίο μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει τα 248.911.000 ευρώ. Η πεποίθηση αρμόδιων στελεχών του ΟΑΕΕ είναι ότι με την πρόσθετη αυτή επιχορήγηση υπάρχει η πιθανότητα τελικά στο τέλος του έτους ο προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος.
 
Αλλες οφειλές
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το «φέσι» που έβαλε ο ΟΑΕΕ στα Ταμείο Βενζινοπωλών και στο ΤΑΝΠΥ, οι οφειλές του Οργανισμού προς άλλους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) ανέρχονται σε πάνω από 100.000.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 ο ΟΑΕΕ δεν απέδωσε στον ΟΑΕΔ τα περίπου 80.000.000 ευρώ που είχε συγκεντρώσει από την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ της ανεργίας. Τα χρήματα αυτά επίσης αξιοποιήθηκαν για να δοθούν κανονικά οι συντάξεις. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πάντως, τα χρήματα αυτά αποδίδονται κανονικά, με το χρέος από πέρσι όμως να διατηρείται αμείωτο. Αν, μάλιστα, ο ΟΑΕΔ απαιτήσει τα κεφάλαια αυτά, για να τα αξιοποιήσει σε ένα νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, τότε ο ΟΑΕΕ πάλι θα βρεθεί σε αδιέξοδο.
 

Βασίλης Αγγελόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget