Aνακοίνωση ταξική προοπτική εργαζομένων στη Μόρνος‏



Συναδέλφισσες –συνάδελφοι,
Σε ακόμη έναν οδυνηρό συμβιβασμό με την εργοδοσία οδήγησε τους εργαζόμενους η πλειοψηφία του Σωματείου μας (ΠΑΣΚΕ – ΑΠ/ΣΥΡΙΖΑ), που με τη συμφωνία για Επιχ. Σ.Σ.Ε. (με μειώσεις μισθών από 6% -10% και περικοπές δικαιωμάτων) υποτάσσουν  τα εργατικά συμφέροντα στις ανάγκες κερδοφορίας του Βιομήχανου.
Με τους τακτικισμούς τους, και αφού «κρύφτηκαν» πίσω από τους εργαζόμενους στο όνομα ύπαρξης σύμβασης, φρόντισαν να πάρουν και τη σχετική «νομιμοποίηση» από την ψηφοφορία στη Γ.Σ. Αλλά και απροκάλυπτα όμως, όπως εκφράστηκε στην τοποθέτηση του εκπρόσωπος της πλειοψηφούσας παράταξης όπου τόνισε το να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση στον Βιομήχανο μέσα από τη μείωση των μισθών μας!Οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Σωματείου ακολούθησαν τη γραμμή της ΓΣΕΕ για Επιχ. Σ.Σ.Ε. με μειώσεις μισθών και όσο και αν αυτοπροσδιορίζονται ως αντιμνημονιακοί, γίνονται αυτοί ακριβώς που μεταφέρουν και εφαρμόζουν τα μνημόνια στους χώρους δουλειάς.

Συμπαραστάτη είχαν και τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Θήβας, ο οποίος σε Γ.Σ. των εργαζομένων στις 21/12/12, ωμά έθεσε θέμα «καλύτερης πρότασης» μείωσης μισθών.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Αυτά είναι τα αποτελέσματα, αυτή είναι η γραμμή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και του κοινωνικού εταιρισμού, που εκφράζεται στο Σωματείο μας απ’ την παράταξη που έχει την πλειοψηφία.
Αυτές οι δυνάμεις που καλλιεργούν το συμβιβασμό και την υποταγή, που βάζουν στην προκρούστεια κλίνη τους μισθούς και τα δικαιώματά μας, μας καλούν σε ενότητα.
Ενότητα σε ποια βάση; Σε τι κατεύθυνση; Με τι διεκδικήσεις;
Ενότητα που θα στέλνει χάρισμα στην εργοδοσία τα δικαιώματά μας; 
Εμείς συνάδελφοι, δε δεχόμαστε αυτόν τον κατήφορο, την κοινωνική οπισθοδρόμηση.
Να θυμίσουμε ότι η πλειοψηφία του Σωματείου, ξεκίνησε από φραστικούς λεονταρισμούς και αγωνιστικές κορόνες, με τη θέση «όχι μείωση μισθών και δικαιωμάτων», στην πορεία υπαναχώρησε και μπήκε σε αντεργατικά παζάρια με την εργοδοσία για συγκεκριμένα θεσμικά –οικονομικά κεκτημένα  και έκανε την τελευταία κωλοτούμπα με τη θέση «σύμβαση να’ ναι και ό,τι να’ ναι».
Όταν χρειάστηκε να οξυνθεί η σύγκρουση με την εργοδοσία – που έκοψε το επίδομα γάμου, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο ότι θα πράξει – αυτοί «έστριψαν» και οδήγησαν την κατάσταση εκεί που πραγματικά ήθελαν από την αρχή.
 Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,    
Στον πόλεμο που εξαπέλυσαν εναντίον μας Κεφάλαιο – Κυβερνήσεις – Ε.Ε. δεν είναι απάντηση να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, να παραδοθούμε.
Κάθε υποχώρηση, κάθε συμβιβασμός στις αξιώσεις της εργοδοσίας αποδείχτηκε περίτρανα ότι έχει ακόμη μεγαλύτερο κόστος για τους εργαζόμενους. Δεν έσωσαν τους μισθούς τους, όποτε οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν τη μείωση των μισθών. Οι εργοδότες επανήλθαν δριμύτεροι, ακόμη πιο προκλητικοί. Δεν έσωσαν τις θέσεις εργασίας όσες ηγεσίες συνδικάτων αποδέχτηκαν τις περικοπές μισθών ή συμβιβάστηκαν με την εργοδοσία. (βλ. Επιχ. Σ.Σ.Ε 2011 και μετέπειτα εξελίξεις στο εργοστάσιο).
Παράλληλα, οι «σειρήνες» της «κοινωνικής – εργασιακής» ειρήνης αποδείχτηκαν οι χειρότεροι σύμβουλοι.
Επειδή είναι ξεκάθαρο ότι στο επίκεντρο της επίθεσης  βρίσκεται η τιμή της εργατικής δύναμης και η τάση να συμπιέζεται προς τα κάτω, και επειδή θα υπάρχει πάντα ο «ανταγωνιστής» καπιταλιστής, που θα βρίσκει πιο φθηνό αυτό το εμπόρευμα, γι’ αυτό λέμε ότι η εργοδοσία δε θα σταματήσει εδώ, θα ζητάει ακόμα περισσότερα.
Ο καθένας πρέπει να εξετάσει συνολικά όλα αυτά και να βγάλει συμπεράσματα.
Ο καθένας έχει ευθύνη να μπεί τέλος στη διάλυση και το φόβο.
Δεν πρέπει να μας πάρει από κάτω αυτό που καθημερινά ζούμε, η ανεργία και ο φόβος της απόλυσης, ο μισθός που δε φτάνει πια ούτε για τα βασικά.
Αυτά θέλει μόνο η εργοδοσία και όσοι έχουν συμφέρον να μας καταδικάσουν μόνιμα στη φτώχεια, στην ανεργία, σε εργασιακές συνθήκες σκλαβιάς για να σώσουν και να αυγατίσουν τα κέρδη τους.
Απαιτείται οργάνωση των εργαζομένων για την υπεράσπιση της ζωής, με συνδικάτο αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς και τα συμφέροντά μας. 
Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να κερδίσει έδαφος στο Σωματείο μας η ταξική γραμμή έναντι του συμβιβασμού αλλά και συνολικότερα στο κίνημα.  

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget