ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ



36ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία απευθύνει σε όλους και σε όλες τους αντιπρόσωπους του συνεδρίου μας  ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό.

 Οι εξελίξεις στο εμπόριο και τις υπηρεσίες με βασικό τους στοιχείο την ανελέητη και βάρβαρη επίθεση των εργοδοτών, της κυβέρνησης και της τρόικας στα εργασιακά δικαιώματα μας  και συνολικά στην ζωή μας δικαιολογούσε  και επέβαλε την σύγκληση έκτακτου συνεδρίου  της ομοσπονδίας μας.

Για να συζητηθούν οι εξελίξεις στον κλάδο, το κλείσιμο επιχειρήσεων, οι εξαγορές και συγχωνέψεις , το μαζικό ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων.

Για να συζητηθεί η επίθεση στους εργαζόμενους, οι χιλιάδες απολύσεις, η απλήρωτη δουλειά , οι μειώσεις των μισθών, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Το πώς σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση θα οργανωθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου ενάντια πριν από όλα στον εργοδότη τους.

Για να συζητηθεί ένα αγωνιστικό πρόγραμμα για όλο τον κλάδο ώστε να  αντιμετωπιστεί η επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Όμως η πλειοψηφία της ομοσπονδίας μας δεν αποφάσισε έκτακτο συνέδριο για τους παραπάνω λόγους. Το έκτακτο συνέδριο το αποφάσισαν όχι για να συμβάλουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των εργαζόμενων του κλάδου μας απέναντι στους εργοδότες και την κυβέρνηση αλλά για το ακριβώς αντίθετο.

Υλοποιούν μαζί και σε συνεργασία με την εργοδοσία σχέδιο ελέγχου και χειραγώγησης των εργαζόμενων ,προσαρμογής και του συνδικαλιστικού κινήματος στο νέο πολιτικό σκηνικό που το κεφάλαιο επιχειρεί να στήσει (με το νέο δίπολο με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ) και στα πλαίσια αυτά αποφάσισαν και  την επίσπευση και του συνεδρίου.

Φτιάχνουν σωματεία και γράφουν κόσμο σε αυτά όχι για να τα μαζικοποιήσουν και να στραφούν ενάντια στην εργοδοσία αλλά για να εξασφαλίσουν μέσω αυτών τον καλύτερο έλεγχο της εργοδοσίας  σε μια περίοδο που αυξάνεται ο θυμός, η αγανάκτηση, συσσωρεύονται αγωνιστικές διαθέσεις και  γνωρίζοντας ότι τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, η επίθεση των εργοδοτών και της κυβέρνησης θα γίνει ακόμα ποιο χειρότερη ποιο ανελέητη.

Για να εξασφαλίσουν καλύτερους συσχετισμούς στην ομοσπονδία, να μειώσουν την δύναμη του ΠΑΜΕ ώστε να παίρνουν ακόμα ποιο ευνοϊκές για την εργοδοσία αποφάσεις όπως αυτήν της υπογραφής κλαδικής σύμβασης με μείωση των μισθών.

Για να έχουν και στην ΓΣΕΕ καλύτερους συσχετισμούς υπέρ της γραμμής της υποταγής και του συμβιβασμού ώστε η επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης να περνά με τους λιγότερους κραδασμούς και για να στηριχτεί η προσπάθεια της Αυτόνομης Παρέμβασης, (των δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα) να γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη, να γίνει δηλαδή ΠΑΣΚΕ στην θέση της ΠΑΣΚΕ..

      

            Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι

           

Η συγκεκριμένη πλειοψηφία της ομοσπονδίας είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους του κλάδου μας. Αποτελεί  τμήμα του εργοδοτικού μηχανισμού και έχει διευκολύνει με πολλούς τρόπους την εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση.

Ευθύνεται για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου μας βρεθήκαμε ανέτοιμοι και οργανωτικά και ιδεολογικά  αφοπλισμένοι στην γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της τρόικας.

Ευθύνεται για το γεγονός ότι η μεγαλοεργοδοσία έχει βάλει  στο χέρι και ελέγχει 10αδες σωματεία του κλάδου μας και ειδικά αυτά των μεγάλων s/m.

Ευθύνεται για την συρρίκνωση των μισθών και των μεροκάματων των περιορισμό των δικαιωμάτων μας.

Ευθύνεται για την απογοήτευση την μοιρολατρία τον εκφυλισμό των αγώνων αφού ακόμα και όταν αποφάσιζαν έναν αγώνα κάτω από την πίεση των προβλημάτων και των αγωνιστικών δυνάμεων, μαζί με την εργοδοσία δυσκόλευαν την συμμετοχή των εργαζόμενων.

Με αυτή της την στάση τρίβει τα χέρια της η εργοδοσία  και η κυβέρνηση γιατί μεγαλώνει η εκμετάλλευση ,η τρομοκρατία μέσα στους εργασιακούς χώρους

 Συναδέλφισσες -Συνάδελφοι.

Οι παρατάξεις της Αυτόνομης Παρέμβασης,  της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ κατεβαίνουν στο συνέδριο με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Αυτό όμως δεν γίνεται

 1. Γιατί έχουν διαφωνίες για την στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι στην εργοδοσία.  Όλοι μαζί συνεργάζονταν με την εργοδοσία και έπαιρναν στα σωματεία και την ομοσπονδία αποφάσεις που συνέφεραν τους εργοδότες.

2. Γιατί έχουν μεταξύ τους διαφωνίες για την κρίση, την θέση της χώρας μας στην λυκοσυμμαχία της ευρωπαϊκής ένωσης, την ανάπτυξη την στηριγμένη στο καπιταλιστικό κέρδος.

3. Σε αυτά όλοι μαζί είναι σύμφωνοι αναμασώντας τα ίδια ψέματα με τους εργοδότες και τα αστικά κόμματα ότι για την κρίση δεν φταίει η καπιταλιστική ανάπτυξη  αλλά οι κλέφτες, τα λαμόγια, οι λαθεμένοι υπολογισμοί του Δ.Ν.Τ., ότι χρειαζόμαστε απλά κάποιους ποιο τίμιους και καλλίτερους διαχειριστές και αλλά τέτοια ψέματα.

            4. Γιατί έχουν διαφωνίες για τι πως πρέπει να σταθούν απέναντι στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ενιαία, με μίσος και σε συνεργασία με την εργοδοσία στάθηκαν όλοι τους απέναντι στο ΠΑΜΕ συκοφαντώνταστο ,πολεμώνταστο, φτάνοντας ακόμα και στον από κοινού με την εργοδοσία  αποκλεισμό εργαζόμενων που στήριζε το ΠΑΜΕ  σε αρχαιρεσίες όπως έκαναν στο σωματείο των s/m Σκλαβενίτης.

         

 Η Ο.Ι.Υ.Ε είναι η μεγαλύτερη δευτεροβάθμια οργάνωση.

Πρώτη δύναμη στα προηγούμενα συνέδρια είχε αναδειχτεί  η Αυτόνομη Παρέμβαση(ΣΥΡΙΖΑ). Αυτή της η θέση δεν αντιστοιχεί σε αγωνιστική δράση και σε κύρος των στελεχών της στο κλάδο Δεν είναι αποτέλεσμα της δράση τους ενάντια στους εργοδότες και την κυβέρνηση.

Είναι αποτέλεσμα επιλογών και στήριξης της εργοδοσίας, κυρίως των μεγάλων S/M,  και αναγνώριση των υπηρεσιών που τα στελέχη της Αυτόνομης Παρέμβασης προσφέρουν στην εργοδοσία.

  Συναδέλφισσες -Συνάδελφοι

Στην αντίπερα όχθη από τον τρόπο που έδρασαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ της ΔΑΚΕ της Αυτόνομης παρέμβασης και των Αριστεριστών βρέθηκαν οι δυνάμεις της Δ.Α.Σ.

Παρά τις όποιες αδυναμίες και ελλείψεις  είχαν σταθερό μέτωπο απέναντι στην μεγαλοεργοδοσία, στα μονοπώλια του κλάδου ,την κυβέρνηση την τρόικα και της αποφάσεις της.

Με σύνθημα ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ –ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση και αντίσταση των εργαζομένων του κλάδου. και μετράμε πολλές δεκάδες απολυμένων συνάδελφων μας που στάθηκαν πρωτοπόρα σε αυτήν την σύγκρουση με εργοδοσία και κυβέρνηση.

          

Έγκαιρα προειδοποιήσαμε  για τις εξελίξεις, τον χαραχτήρα της κρίσης ως καπιταλιστικής και δεν συμβάλαμε στον αποπροσανατολισμό και την απόκρυψη της αλήθεια όπως έκαναν οι άλλες δυνάμεις.

Δώσαμε μάχες μαζί με άλλους συνάδελφους ενάντια στις απολύσεις , την τρομοκρατία στους χώρους δουλείας ,ενάντια στην ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων, με αιτήματα να μην γίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, να σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία, τα σπαστά ωράρια κ.α.

βρεθήκαμε σε χώρους όπου ξέσπασαν αγώνες( Ανακύκλωση Ηρακλείου Κρήτης, Ιωαννίνων, Φωκάς-Νότος Θεσσαλονίκης, Σ/Μ Δούκας,Extra, IKEA, δημοκοπικών εταιριών , καθαριστριών πολυτεχνείου-πανεπιστημίου κ.α.)  

Αντιπαλέψαμε τη γραμμή του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας ,τις διάφορες συνταγές διαχείρισης που σε καμία περίπτωση δεν θίγουν τα κέρδη και την ιδιοκτησία των μονοπωλίων.

            Συμμετείχαμε, κομμάτι και εμείς του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος του ΠΑΜΕ σε όλες τις δράσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

            Την 3ετία αυτή έγινε ακόμα πιο φανερό και γενικά και στον κλάδο μας πως το ΠΑΜΕ είναι το μοναδικό στήριγμα που οι εργαζόμενοι της χώρας μπορούν να βασίζονται στο επίπεδο του συνδικαλιστικού κινήματος..

            Με τις πρωτοβουλίες του, τις δεκάδες απεργίες , τα συλλαλητήρια , τις καταλήψεις  αντιστάθηκε στην βάρβαρη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη της χώρας μας,  κράτησε ψηλά το αγωνιστικό φρόνημα της Τάξης μας.

            Με τις επεξεργασμένες θέσεις του με βάση και κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, τις διεκδικήσεις του, την ανάδειξη των  αιτιών  της καπιταλιστικής   οικονομικής κρίσης , απορρίπτοντας  την λογική της μοιρολατρίας και της υποταγής.

            Συνέβαλε στην αντίσταση, στην ταξική συσπείρωση και την αγωνιστική ενότητα των εργαζόμενων. Βοήθησε να γίνουν βήματα στην κοινή δράση των εργαζόμενων με τα άλλα λαϊκά στρώματα

           

            Αναμφισβήτητα χωρίς αυτήν την δράση του ΠΑΜΕ τα πράγματα

            για όλους μας θα ήταν πολύ χειρότερα.

           

            Συναδέλφισσες –Συναδελφοι

           

            Από το συνέδριο αυτό δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα γίνει ουσιαστική συζήτηση για τις εξελίξεις και θα παρθούν σωστές και αγωνιστικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους του κλάδου μας. Κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπουν οι σημερινοί συσχετισμοί.

            Στο Συνέδριο όμως αυτό μπορούν να γίνουν-είναι ζωτική ανάγκη να γίνουν-σημαντικά  βήματα αλλαγής της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί σε βάρος των εργαζόμενων με την  αφαίρεση δύναμης από τις παρατάξεις που συγκροτούν την εργοδοτική και κυβερνητική  πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ.

            Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε την επιρροή της εργοδοσίας και θα δυνάμωνε την πάλη των εργαζόμενων του κλάδου μας..

            Για αυτό η Δ.Α.Σ. καλεί κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο και συναδέλφισσα

           

           Να σκεφτεί να προβληματιστεί για την στάση της πλειοψηφίας αυτής της Ομοσπονδίας, Να κρίνει την κάθε παράταξη με βάση την δράση και την στάση της.

           Να κάνει το βήμα, να αποδυναμώσει την γραμμή της υποταγής, του συμβιβασμού, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, το ενιαίο μέτωπο του με την εργοδοσία. και να δυναμώσει την ταξική γραμμή, την γραμμή της αγωνιστικής ενότητας των εργαζόμενων του κλάδου μας.

            Να συμβάλλει  παρά τις οποίες επιφυλάξεις και διαφωνίες μπορεί να διατηρεί απέναντι στην ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ στην συσπείρωση των αγωνιστικών δυνάμεων του κλάδου μας ενάντια στην βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση

Κατ΄ εντολή  των μονοπωλίων.

           

            Να βοηθήσει στους στόχους μας που είναι:

           

            Η μαζικοποίηση των σωματείων, η συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο και συνολικά με σκοπό την σύγκρουση με την μεγαλοεργοδοσία ,την κυβέρνηση και την τρόικα και την βάρβαρη πολιτική τους που πλήττει όλους τους τομείς της ζωής των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.. 

            Το δυνάμωμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος του ΠΑΜΕ, η συσπείρωση στις γραμμές του νέων δυνάμεων, σωματείων, επιτροπών αγώνα.

            Η αλαλαγή του συσχετισμού  σε βάρος του κυβερνητικού –εργοδοτικού  συνδικαλισμού. (ΠΑΣΚΕ-ΑΠ-ΔΑΚΕ) στη Ο.Ι.Υ.Ε. που χρόνια τώρα βάζει πλάτη για την υπεράσπιση της  «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, εμποδίζοντας και συκοφαντώντας την ταξικά προσανατολισμένη ενότητα των εργαζόμενων.

           

            Ανάμεσα στα άλλα να διεκδικήσουμε

         Ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους, μέχρι 48 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.

         Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων   ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

         Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, νομοθετική κατοχύρωση της.

         Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων χωρίς μειώσεις και με αύξηση στους μισθούς και τα μεροκάματα και με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget