Πλαταιές: Σύλληψη 57χρονου για αρχαιοκαπηλία



Με αρχαία αντικείμενα στην κατοχή του συνελήφθη το μεσημέρι στις Πλαταιές Βοιωτίας 57χρονος. Ειδικότερα, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εντόπισαν και κατέσχεσαν στην οικία του :... -μία μαρμάρινη επιτύμβια στήλη ρωμαϊκών χρόνων με αετωματική επίστεψη. Φέρει επιγραφή στο γείσο «ΚΑΛΛΩΝ ΦΙΛΟΚΡΑΤΟΥΣ». Φέρει ανάγλυφη μορφή όρθιου ανδρός με χιτώνα, ενώ είναι ελλιπής στην κεφαλή. Το συνολικό ύψος της στήλης είναι 1,32 μ., το μέγιστο πλάτος της στη βάση 0,57 μ. και το πάχος της 0,10 μ. -μία μαρμάρινη επιτύμβια στήλη πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων με την επιγραφή «ΕΠΙ ΑΡΕΣΚΟΥΣΗ», συνολικού ύψους 0,70 μ., πλάτους 0,35 μ. και πάχους 0,13 μ. -ένα απότμημα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης.
Σώζεται ιστάμενη ανάγλυφη ανδρική μορφή, ελλιπής στην κεφαλή και τα πόδια, καθώς και τμήμα της στήλης. Το συνολικό σωζόμενο ύψος είναι 0,41 μ., το πλάτος 0,20 μ., και το πάχος 0,07 μ.
 -απότμημα μαρμάρινου αγάλματος καθιστής μορφής, πιθανόν ελληνιστικών- ρωμαϊκών χρόνων. Σώζεται το κάτω τμήμα του σώματος μέχρι τη μέση. Η μορφή κάθεται σε θρόνο και πατά σε βάση. Το συνολικό ύψος είναι 0,45 μ., το πλάτος 0,32 μ. και πάχος 0,30 μ.
  Τα κατασχεθέντα αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρμόδια αρχαιολόγο της Θ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία αποφάνθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ο συλληφθείς οδηγείται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θηβών.


ΠΗΓΗ Τα νεα.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget