ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ



Σύμφωνα  με  τη χριστιανική  παράδοση,  η  βασιλόπιτα  καθιερώθηκε  σαν έθιμο  στη  γιορτή του  Αγίου  Βασιλείου,  που γιορτάζεται  την  πρώτη  μέρα του  χρόνου,  εξ αιτίας  του ακόλουθου  περιστατικού:
 Κάποια  χρονιά,   που  ο  Άγιος  Βασίλειος  ήταν  Επίσκοπος  Καππαδοκίας, η  γη  δεν  κάρπισε  και  ο  κόσμος  πεινούσε.  Ο  σκληρός  όμως  Έπαρχος  Ελβίνιος  ζητούσε  οπωσδήποτε  τους  φόρους,   «τη  δεκάτη»,  και  απειλούσε  με επιδρομή  και  λεηλασία  την  Καισαρεία. Τότε  ο  Άγιος   έκανε  έκκληση  να  προσφέρει  ο κάθε  νοικοκύρης  από  κάποιο  χρυσαφικό, μήπως   αλλάξει  γνώμη  και  σώσουν   την  πόλη  και  τη  ζωή  τους .
 Πράγματι  μαζεύτηκε  έτσι  ένας  ολόκληρος  θησαυρός.
 Πήγε  λοιπόν  ο  Άγιος να προϋπαντήσει  τον  σκληρό  Έπαρχο  και  του  μίλησε  για  το  δράμα των  ανθρώπων,    που  όμως  σαν  νομοταγείς  πολίτες  ήταν  πρόθυμοι  να  ξοφλήσουν  τους  φόρους ,  στερούμενοι  τα  αγαπημένα τους  κοσμήματα.  Του  είπε  και άλλα  πολλά  και  με τη  γλυκύτητα  του  λόγου  του,  μαλάκωσε   τόσο  την  ψυχή  του, ώστε  του  έφυγε   ο  θυμός  και  χάρισε  τους  φόρους.  Παρακάλεσε  τον  Επίσκοπο  να  επιστρέψει  το  θησαυρό    στον  κάθε  χριστιανό.

 Όμως  τι  ανήκε  στον  καθένα;  Πώς  θα  επέστρεφε   τα  χιλιάδες  χρυσαφικά  ο  Άγιος;  Και  τότε  του  ήρθε  μία  ωραία  ιδέα.  Ο  κόσμος  πεινούσε.  Έδωσε  λοιπόν  εντολή  και  ετοιμάστηκαν τόσοι  εορτάσιμοι  άρτοι, όσες  και  οι οικογένειες,  όσα και τα  χρυσαφικά που  είχαν  προσφέρει.  Σε  κάθε  άρτο  τοποθετήθηκε  και  από  ένα  χρυσό  αντικείμενο  και  άφησε  στη  χάρη  του  Θεού  να  καθορίσει  τι  θα  τύχαινε  στον  κάθε  οικογενειάρχη. Από  τότε   καθιερώθηκε  σαν  έθιμο  η  πρωτοχρονιάτικη  βασιλόπιτα  με  το  «φλουρί»,  για  τον  τυχερό  του  χρόνου.
 Έτσι  η  βασιλόπιτα,   έφτασε  στις  μέρες  μας   ως  το  πιο  χαρακτηριστικό   έθιμο  της  Ελληνικής  Πρωτοχρονιάς.

Και  άλλα……

Το  φλουρί στη  βασιλόπιτα   θεωρείται  ένας  τρόπος  με  τον  οποίο  ο  άνθρωπος  προσπαθεί  να  μαντέψει  την  τύχη  του  για  τη νέα  χρονιά.  Εκείνος  στον  οποίο  θα  «πέσει»  το  φλουρί  θεωρείται  τυχερός  και  ευνοούμενος.

Το  ρόδι είναι  ένα  από  τα  μεγάλα  «θύματα» των  χριστουγεννιάτικων  γιορτών, καθώς  προορίζεται  να  σπάσει  σε  χίλια  κομμάτια. Σύμφωνα  με  το  έθιμο,  την  ώρα  που  αλλάζει  ο  χρόνος  ένα  ρόδι  πρέπει  να  πεταχτεί  στην  εξώπορτα  του  σπιτιού  με  σκοπό  να  σπάσει  σε πολλά  κομμάτια. Το  ρόδι  σαν  σύμβολο  καλοτυχίας και  αφθονίας ,  σπάει  στην  πόρτα  του  σπιτιού  ώστε  να  φέρει  όλα  τα  καλά.

Το  Χριστόψωμο θεωρείται  το  ευλογημένο  ψωμί  των  Χριστουγέννων,  καθώς  σύμφωνα  με  την  παράδοση, αυτό  θα στηρίξει  τη  ζωή  του  νοικοκύρη  και  της  οικογένειάς  του. Υπάρχουν περιοχές που  οι νοικοκυρές  διατηρούν  το  συγκεκριμένο  έθιμο.

Το  Χριστουγεννιάτικο  δέντρο ήρθε  στη  χώρα  μας και καθιερώθηκε  ως  έθιμο,  από  τη  Βαυαρία  μαζί  με  το  Βασιλιά  Όθωνα. Το  1883   στόλισαν  στα ανάκτορα  ένα  δέντρο, όπως  συνήθιζαν  να  κάνουν  στην  πατρίδα  του  βασιλιά.  Το  στόλισμα  του  δέντρου  συμβολίζει  την  ευτυχία  που  φέρνει  στον άνθρωπο  η  γέννηση  του  Χριστού,  αλλά και  την  προσφορά  των  Θείων  Δώρων. Αργότερα  το  δέντρο  καθιερώθηκε  σαν  χώρος  που  τοποθετούνται  τα  δώρα  που  ανταλλάσσονται  την  Πρωτοχρονιά.

Ο  τζόγος αποτελεί  αγαπημένη  συνήθεια των  Ελλήνων καθ ‘ όλη  τη  διάρκεια  του  χρόνου,  ωστόσο  τις  μέρες  των  εορτών  έχει  την  τιμητική του.

Καλή  Χρονιά!

Βασιλόπιτα παραδοσιακή

Βασιλόπιτα που θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο αυστηρούς λάτρεις της παράδοσης.

Υλικά
•250 γραμμ. μαργαρίνη
 •2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
 •6 αυγά
 •1 φλ. τσαγιού γάλα
•1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
•1 πορτοκάλι (ξύσμα)
 •1 βανίλια
•2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
•1 πρέζα αλάτι
•1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
•1 φλ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
 
Εκτέλεση

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ.

2. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.

3. Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί Νο 30 και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε το νόμισμα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει. Κοσκινίζουμε πάνω, επίσης αν θέλουμε, ζάχαρη άχνη.
  
μερίδες 12

Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά
  
Καλή  όρεξη!
Ετικέτες
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget