Να πληρώσουν οι φοροφυγάδες αντί να κόβονται οι συντάξεις


Υπάρχει μία γενική παραδοχή: Η φοροδιαφυγή ανθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.Υπάρχει επίσης ένα φορολογικό σύστημα που αντιμετωπίζει με όρους ισότητας όλους τους φορολογουμένους. Ισότητα που ουσιαστικά αποτελεί ανισότητα σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων και λειτουργεί υπέρ των φοροφυγάδων.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή της ίδιας φορολογικής κλίμακας σε όλους τους φορολογουμένους συνιστά άνιση αντιμετώπιση. Το ίδιο και οι φοροαπαλλαγές, όταν ορίζονται σύμφωνα με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Εάν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει θαρραλέα, να αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη και να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου, ας κάνει επαχθέστερη τη φορολογία των εισοδημάτων που δηλώνονται για τις ομάδες που κατά τεκμήριο και σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει, επιδίδονται στο σπορ της φοροδιαφυγής.

Υπάρχει ένα προηγούμενο.
Λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών ο Γιώργος Αλογοσκούφης, είχε προαναγγείλει τη φορολόγηση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ. Το όφελος για τον προϋπολογισμό είχε προσδιοριστεί τότε στα 650 εκατομμύρια ευρώ. Ομως, ο λαϊκισμός λόγω των επερχόμενων εκλογών επικράτησε και ακυρώθηκε η εξαγγελία.

Ας κάνει κάτι ανάλογο η σημερινή κυβέρνηση. Αν θέλει, μπορεί να προχωρήσει ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσει δύο διαφορετικά φορολογικά συστήματα, ώστε οι φοροφυγάδες να πληρώνουν περισσότερα. Ας το κάνει τουλάχιστον μέχρι να οργανωθούν οι υπηρεσίες και να μπορούν με άλλα κριτήρια να εντοπίζουν τα αδήλωτα εισοδήματα. Θα αποτελεί δε πράξη αποδοτική για τα δημόσια ταμεία, φορολογικής δικαιοσύνης και αντί να κόβονται για πολλοστή φορά οι συντάξεις, θα πληρώσουν οι φοροφυγάδες. Ας βρεθεί από αυτούς ένα σημαντικό ποσό από τα 11,5 δισ. ευρώ.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget