Δέσμευση κυβέρνησης στην Τρόικα για 30.000 απολύσεις φέτος στο Δημόσιο


"Κουρεύονται" οι συντάξεις κύριες και επικουρικές πάνω από 1.800 ευρώ - Ανοικτό μέχρι και σήμερα το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2103 - 2014
«Ανακρούει πρύμναν» η κυβέρνηση στις προεκλογικές της εξαγγελίες, η οποία χθες δεσμεύτηκε στην Τρόικα για απολύσεις 30.000 υπαλλήλων φέτος στο Δημόσιο αλλά και για νέες περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι .... το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να κατεβάσει στα 1.800 με 2.000 ευρώ το πλαφόν πάνω από το οποίο θα αρχίσει να κουρεύει τις συντάξεις κύριες και επικουρικές από 2.400 ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Το ποσό που εξοικονομεί ο προϋπολογισμός από την εφαρμογή του μέτρου ξεπερνά τα 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό όμως που προβληματίζει την κυβέρνηση ότι με τις νέες περικοπές που θα γίνουν στις συντάξεις η ύφεση γίνεται δριμύτερη αφού περιορίζεται σημαντικά η δημόσια κατανάλωση.
Αν στο νέο αυτό σκληρό μέτρο προστεθεί και το νέο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο που θα σαρώσει φέτος Υπουργεία, ΔΕΚΟ,ΟΤΑ και Οργανισμούς τότε η χώρα μας θα συρθεί ακόμη πιο βαθιά στη δίνη της ύφεσης ενώ η ανεργία θα χτυπήσει κόκκινο!

Να σημειωθεί ότι το 2011 σημειώθηκαν 47.000 απολύσεις στο Δημόσιο.
Το μέγεθος της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βρέθηκε χθες στο μικροσκόπιο της τεχνικής αντιπροσωπείας της Τρόικας, η οποία συνεχίζει να διυλίζει τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού.
Τα στοιχεία που συνέλεξαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια και θα μεταβιβάσουν σήμερα στους επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δείχνουν ότι μισθό μικρότερο κατά 315 ευρώ το μήνα έχουν φθάσει κατά μέσο όρο να παίρνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο στην διετία εφαρμογής του Μνημονίου.
Τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος που σε μεσοσταθμικά επίπεδα φθάνουν το 35% έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Επιχειρήσεις ( ΔΕΚΟ), οι οποίοι αποτελούν και τα μεγαλύτερα «θύματα» του Μνημονίου.
Στην αμέσως κατώτερη βαθμίδα βρίσκονται οι υπάλληλοι των Υπουργείων και κυρίως του υπουργείου Οικονομικών με τις μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους να αγγίζουν το 57% ή το 30% σε μέσα επίπεδα και να ακολουθούν οι συνταξιούχοι με 15,7% και τα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, διπλωμάτες, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων, αστυνομικοί κλπ.) με 15%.
Για τα ειδικά μισθολόγια επικρέμαται μία ακόμη μείωση το ποσοστό της οποίας φθάνει το 12% και αποτελεί δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης με το Μνημόνιο 2.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ακόμη και χθες προσπαθούσε να συλλέξει τις προτάσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για το αν υπάρχουν κρυφές ζώνες εξοικονόμησης δαπανών.
Από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει ότι ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και εφάπαξ. Ο λόγος είναι ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ ο κατάλογος με τα μέτρα δεν έκλεινε. Έτσι αποφασίζεται η «συνεισφορά» στις περικοπές από το υπουργείο Εργασίας να αυξηθεί από τα 4 δισ. ευρώ που προβλέπονταν έως τώρα στα 5 δισ. ευρώ.
Ο κατάλογος με τα μέτρα των 11,6 δις. ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει στις 10 σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Θα ακολουθήσουν συναντήσεις των Πωλ Τόμσεν από ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Κομισιόν και ο Κλάους Μαζούχ από την ΕκΤ αύριο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και εν συνεχεία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και με τους υπουργούς Ανάπττυξης Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, Ενέργειας Ευάγγελο Λιβιεράτο, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν, αφήνοντας στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια που θα ολοκληρώσουν τη συλλογή στοιχείων για την αξιολόγηση του προγράμματος έως τις 8 Αυγούστου.
Στη συνέχεια, αναμένεται να επιστρέψουν στις 24 Αυγούστου και, όπως εκτιμά πηγή με γνώση των πρακτικών της τρόικας, στο μεσοδιάστημα αναμένεται να ζητήσουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τις λεγόμενες prior actions, τις προκαταρκτικές ενέργειες δηλαδή που θα απαιτηθούν για να μεταφερθεί η συζήτηση στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης.
Η έκθεση της τρόικας, με βάση πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά τις 8 Αυγούστου.
Η επόμενη δόση, όμως, εκτιμάται από αρμοδίους ότι δεν μπορεί να έρθει πριν από τον Σεπτέμβριο και όλα δείχνουν ότι το πιο σκληρό παζάρι μόλις ξεκινά.
Οι συζητήσεις της τρόικας με την κυβέρνηση θα επικεντρωθούν ακόμη στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού 2013, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στις μεταρρυθμίσεις σε υπηρεσίες και αγορές που έχουν μείνει στα χαρτιά, στις αποκρατικοποιήσεις και κυρίως στο βασικό θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.
Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν υπό τρομερά ασφυκτικά πλαίσια, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου εξαντλούνται -κατά τις εκτιμήσεις- το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Σε αυτή την περίπτωση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι έτοιμο -εάν και όταν χρειαστεί- να «δανεισθεί» από τα 3 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η δε πορεία των φορολογικών εσόδων θα είναι καθοριστική τις επόμενες εβδομάδες για την ικανότητα του κράτους να εκπληρώνει τις βασικές υποχρεώσεις του.
Τέλος, κομμάτι της διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει και η χορήγηση δάνειου γέφυρας για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου μέχρι να καταρτιστεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικα και μέχρι να συγκληθούν το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο της Ελλάδος και να λάβουν αποφάσεις για την επόμενη δόση.

M. Χριστοδούλου
Πηγή: www.bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget