2ον ∆ΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙ∆ΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ


ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

Το παρόν ∆ελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων (∆.Γ.Π.) αποτελεί συνέχεια του 1ου ∆.Γ.Π. και καταρτίστηκε από την ∆/νση Αγροτικής Οικονοµίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Βοιωτίας, σε συνεργασία µε το Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε.Μαγνησίας και απευθύνεται στους βαµβακοπαραγωγούς, µε σκοπό την ενηµέρωσή τους, για την αποτελεσµατική φυτοπροστασία της βαµβακοκαλλιέργειας.

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ─ ∆ΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ.
 1. Οι βαµβακοκαλλιέργειες, βρίσκονται στο στάδιο της άνθισης.
 2. Οι συλλήψεις ακµαίων στο δίκτυο των φεροµονικών παγίδων, είναι µέχρι τώρα ιδιαίτερα χαµηλές, ως µηδενικές, τόσο για το πράσινο, όσο και για το ρόδινο σκουλήκι.

 Εξαίρεση αποτελούν: 1) Οι περιοχές Αγ.Σπυρίδωνας, Μπούρας, Βουρνάδα, Καραξίγκι, Ξηραντήριο Γκαλαµέλου, Κεντρική προς Μαυρέτα, ΗΧ-36, και Αυλαµπούσα, οι οποίες βρίσκονται κοντά στον Βοιωτικό Κηφισό (Κωπαϊδικό Πεδίο), καθώς και η ευρύτερη περιοχή του Προφήτη Ηλία. Στις περιοχές αυτές εµφανίζεται
 µία περιορισµένη δραστηριότητα των ακµαίων του πράσινου σκουληκιού, η οποία δεν συνοδεύεται από την παρουσία προνυµφών (σκουλήκια L1,L2), καθώς και από προσβολές σε χτένια και άνθη, 2) Στην ευρύτερη περιοχή της Τανάγρας, εµφανίζεται περιορισµένη δραστηριότητα των ακµαίων του ρόδινου σκουληκιού, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από προσβολές στα άνθη (ροζέτες).
 Ο βαµβακοκαλλιέργειες όλων των παραπάνω περιοχών, βρίσκονται συνεχώς υπό στενή παρακολούθηση για την εξέλιξη της προσβολής.
 3. Γενικά, οι µέχρι τώρα επιτόπιοι έλεγχοι και οι δειγµατοληψίες που έχουν διενεργηθεί από τους γεωπόνους της Υπηρεσίας, είτε δεν έδειξαν την παρουσία προνυµφών του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, είτε αυτή ήταν πολύ µικρή και σε κάθε περίπτωση µικρότερη από τα συνιστώµενα όρια επέµβασης.
 4. Υπήρξαν αναφορές για προσβολές από τετρανύχους, σποραδικά, σε όλες τις περιοχές βαµβακοκαλλιέργειας. Οι πληθυσµοί των τετρανύχων φαίνεται ότι ευνοήθηκαν από τις υψηλές θερµοκρασίες (38-40 0C), που επικράτησαν κατά τις
 
τελευταίες δέκα (10) ηµέρες. Ωστόσο, µικρός αριθµός καλλιεργητών προέβη στην εφαρµογή ακαρεοκτόνων σκευασµάτων.
 5. Γενικώς, η µέχρι τώρα εξέλιξη των βαµβακοφύτων, βοηθούντων και των καιρικών συνθηκών, θεωρείται ικανοποιητική.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ─ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
 Αυτή την εποχή και σε αυτή την φάση της καλλιέργειας, οι ψεκασµοί εναντίον του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, συνιστάται να γίνονται µόνο εφόσον µετά από τακτικές επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγµατοληψίες, διαπιστώνεται υπέρβαση των προτεινόµενων ορίων επέµβασης. Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφεύγονται οι αλόγιστοι ψεκασµοί είναι:
 1) Αυτή την περίοδο, οι πληθυσµοί των εχθρών είναι σε επίπεδα, που τα ωφέλιµα έντοµα (αρπακτικά και παρασιτοειδή) έχουν τη δυνατότητα να καταπολεµήσουν και συνεπώς η δράση τους δεν πρέπει να καταργηθεί από τη χρήση εντοµοκτόνων και κυρίως αυτών της κατηγορίας του ευρέως φάσµατος, όπως πυρεθροειδή και οργανοφωσφορούχα. Η εφαρµογή τέτοιων εντοµοκτόνων προκαλεί την εξολόθρευση των ωφέλιµων εντόµων, µε αποτέλεσµα την πληθυσµιακή έκρηξη άλλων εχθρών της καλλιέργειας, όπως αφίδων, θριπών και τετρανύχων, αλλά και του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.
 2) Τα βαµβακόφυτα, σε αυτή τη φάση ανάπτυξης είναι ακόµη σε θέση να αναπληρώνουν πλήρως την απώλεια των καρποφόρων οργάνων. Συνεπώς, χρήση πυρεθροειδών και οργανοφωσφορούχων εντοµοκτόνων αυτή την εποχή, µπορεί να δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα στην καλλιέργεια και ταυτόχρονα να αυξήσει σηµαντικά το κόστος καλλιέργειας.
 Υπενθυµίζεται, ότι οι συλλήψεις ακµαίων (πεταλούδων) στις φεροµονικές παγίδες, δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρµογή επέµβασης µε εντοµοκτόνα. Οι φεροµονικές παγίδες είναι, απλώς, µέσα πρόγνωσης και βοηθούν στον προσδιορισµό των περιόδων δραστηριότητας του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού. Όµως, σε καµία περίπτωση δεν αποτελούν εργαλεία εκτίµησης του κινδύνου προσβολής, αλλά και του ύψους της προσβολής. Ο µοναδικός τρόπος πρόγνωσης και εκτίµησης του κινδύνου από τους εντοµολογικούς εχθρούς και ιδιαίτερα από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, είναι οι επιτόπιες παρατηρήσεις και οι δειγµατοληψίες.
 Για τους παραπάνω λόγους και προκειµένου οι βαµβακοκαλλιεργητές να έχουν σαφή εικόνα του κινδύνου προσβολής των καλλιεργειών τους από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, συστήνεται ως απαραίτητο, να επισκοπούν τις καλλιέργειές τους δύο (2) φορές την εβδοµάδα και συγκεκριµένα:
 Για το πράσινο σκουλήκι:
 Μέχρι την πτώση των ανθέων και την έναρξη της καρπόδεσης, συνιστάται να
 προβαίνουν σε ψεκασµό, µόνο όταν διαπιστώσουν πάνω από έξι (6) έως οκτώ (8) νεαρές προνύµφες (σκουλήκια µήκους µέχρι 1 εκ.) σε εκατό (100) φυτά, επιλεγµένα τυχαία από όλη την έκταση της φυτείας ή εναλλακτικά, πάνω από
 µία (1) νεαρή προνύµφη, σε φυτά επί της γραµµής και σε µήκος ενός (1) µέτρου. Στην περίπτωση αυτή δεν συνιστώνται σε καµία περίπτωση πυρεθροειδή και οργανοφωσφωρούχα εντοµοκτόνα. Συνιστάται η χρήση σκευασµάτων του εντοµοπαθογόνου βακίλου, diflubenzuron, spinosad και emamectin.
 Για το ρόδινο σκουλήκι:
 Στο στάδιο της ανθοφορίας, συνιστάται η διενέργεια ψεκασµού, µόνο όταν
 διαπιστωθούν πάνω από είκοσι (20) προσβεβληµένα άνθη (ροζέτες), σε τυχαίο
 
δείγµα εκατό (100) ανθέων, από πέντε (5) τουλάχιστον αντιπροσωπευτικά σηµεία της φυτείας.
 Υπενθυµίζεται ότι:
 Οι βαµβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και µόνοι υπεύθυνοι για την
 επιλογή των επεµβάσεων, σχετικά µε τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τον τρόπο και το χρόνο εφαρµογής τους στις συνθήκες της καλλιέργειάς τους, καθώς και για τους λοιπούς χειρισµούς, που συµβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.
 ΠΡΟΣΟΧΗ:
 1)Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρµογής των
 φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.
 2) Να ειδοποιούνται οι µελισσοκόµοι της περιοχής για την αποµάκρυνση των
 µελισσoσµηνών τους.
 3) Οι ψεκασµοί να εφαρµόζονται αµέσως µε την δύση του ηλίου.
 ΜΕ Ε.Π.
 Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ∆.ΝΣΗΣ & α.α.
 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget