Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Θηβαίων έτους 2011


Τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Θηβαίων για το 2011 έκανε τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ενώπιον Δημοτικού Συμβουλίου και πολιτών.

Ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ικανοποιημένος από την μέχρι σήμερα πορεία του Δήμου. Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή τον προηγούμενο χρόνο από τη μετάβαση στον «Καλλικράτη», τα βήματα του οποίου αποκάλεσε «άλματα», αλλά και στις φιλότιμες προσπάθειες αιρετών και υπαλλήλων για να στηθεί τελικά ο νέος Δήμος με επιτυχία, που συνεχίζει με επιχειρησιακό σχεδιασμό και επιμονή να προωθεί επιμέρους προτάσεις και ολοκληρωμένα προγράμματα σ’ όλα τα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ Επιχειρησιακά Προγράμματα, προκειμένου να επιτευχθούν βασικοί στόχοι και να υλοποιηθούν δράσεις του σχεδιασμού του για έργα σημαντικά για τον τόπο και την κοινωνία, παρά την σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.


Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Η Δημοτική Αρχή, που προέκυψε από τις εκλογές του 2010, δεν ήταν απλά η συνέχεια της Διοίκησης του Δήμου, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η Δημοτική Αρχή είχε να αντιμετωπίσει στο δρόμο τις μεγάλες ανηφοριές, με πολλαπλές προκλήσεις και υποχρεώσεις.
 Διότι εκτός από τα συνήθη οικονομικά προβλήματα του Δήμου, οι εκλογές του 2010 σηματοδότησαν και την ριζική και εκ βάθρων αλλαγή στην αυτοδιοίκηση μέσα από την εφαρμογή του Καλλικράτη.
 Το σχέδιο «Καλλικράτης», το οποίο δυστυχώς δεν καταρτίστηκε με γνώμονα το συμφέρον της Αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως με τα οικονομικά δεδομένα του μνημονίου, γεγονός που σήμαινε και ακόμα ισχύει, μεγάλες περικοπές στα έσοδα των Δήμων από μέρους της Κεντρικής Διοίκησης, μείωση ή και πλήρης περικοπή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Αντίθετα αυξήθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν οι αρμοδιότητες, η εδαφική έκταση και ο πληθυσμός του κάθε νέου δήμου, όπως και του Δήμου Θηβαίων.
 Την δυσμενή κατάσταση αυτή επέτεινε η έλλειψη αναλόγως προετοιμασίας για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς αλλά και η αδυναμία συγκροτημένης εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς αφ’ ενός με χαρακτηριστική καθυστέρηση εστάλησαν προς του Δήμους οι απαραίτητες εγκύκλιοι και κατευθυντήριες γραμμές (στις 27/12/2010), αφ’ ετέρου οι εν λόγω εγκύκλιοι προέβλεπαν ασφυκτικούς χρόνους προσαρμογής και χρονοδιαγράμματα, τα οποία ήταν αδύνατο ακόμη και να προσεγγισθούν.
 Στην πορεία εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης» έγινε αντιληπτό ακόμη και από το Υπουργείο ότι σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγίες που δίδονταν ήταν ελλειπείς ή άστοχες και αναπροσαρμόζονταν ο σχεδιασμός κατά περίπτωση.
 Όπως γίνεται κατανοητό, το περιβάλλον εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης υπήρξε θολό και ρευστό, κατά τρόπον ώστε να είναι πολλές φορές αδύνατο να εφαρμοσθεί.
 Όσον αφορά το Δήμο Θηβαίων, οφείλω να σημειώσω ότι, παρ’ όλο που η προετοιμασία για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς ήταν ελλειπής (ούτε καν σφραγίδες δεν υπήρχαν με τις νέες προδιαγραφές), ανταποκρίθηκε σε ένα μεγάλο ποσοστό στην πρόκληση του «Καλλικράτη», χάρη στις μεγάλες και φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν οι υπάλληλοι του Δήμου καθώς και οι αιρετοί.
Προσμετρήστε σε όλα αυτά ότι από την πρώτη ημέρα της εγκατάστασης της νέας Δημοτικής Αρχής, δεν υπήρξε ο παραμικρός χρόνος προσαρμογής και ενημέρωσης, αλλά αντίθετα αμέσως ξεκίνησαν να τρέχουν οι προθεσμίες τις οποίες έτασσε το υπουργείο για την προσαρμογή.
Μετακινήσεις υπαλλήλων από τους συγχωνευόμενους Δήμους προς την κεντρική υπηρεσία, καθώς και υπαλλήλων από την πρώην Νομαρχία, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και νομικών προσώπων, ενοποιήσεις οικονομικών και διοικητικών τμημάτων καθώς και των τεχνικών υπηρεσιών υπήρξαν λίγες από τις πολλές ενέργειες της νέας Δημοτικής Αρχής, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την κατά το δυνατό συντομότερη ενοποίηση του νέου Δήμου σε διοικητικό επίπεδο.
 Και βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε χρονοτριβή λόγω έλλειψης διαδικαστικών προϋποθέσεων, όπως για παράδειγμα η έλλειψη απολογισμών των προηγούμενων ετών, προαπαιτούμενο για τη συγχώνευση των νομικών προσώπων.
 Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την αδυσώπητη καθημερινότητα, η οποία δεν αφορούσε μόνο τους πολίτες του καποδιστριακού Δήμου Θηβαίων, αλλά τους πολίτες ολόκληρου του νέου Δήμου, ο οποίος είναι διπλάσιος σε πληθυσμό και τριπλός σε έκταση, γίνεται κατανοητό πως ήταν μεγάλη η προσπάθεια που καταβλήθηκε από μέρους της νέας Δημοτικής αρχής για να επιτύχει την ενοποίηση των συγχωνευόμενων υπηρεσιών και παράλληλα να ασκεί και τις καθημερινές αρμοδιότητές της σε όλο το εύρος του Δήμου».

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος, αναφέρθηκε αναλυτικά στον απολογισμό του έργου των διευθύνσεων και των γραφείων που ανήκουν στο Δήμο και απάντησε σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget