ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ -Οι θέσεις μας για το νομοσχέδιο που προωθείται με αντικείμενο τον νέο Γ.Ο.Κ


  • Νομοσχέδιο έκτρωμα. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του.
  • Προσχηματικές διαδικασίες (6 μέρες διαβούλευση, 6 μέρες κατάθεση στη βουλή) ανεπίτρεπτες ειδικά για τέτοιου τύπου αλλαγές.
  • Οι αρχιτεκτονικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα απορρίπτουν το σ/ν κατηγορηματικά.
  • Ψευδεπίγραφα τον προβάλλετε ως «πράσινο ΓΟΚ» αφού στη πραγματικότητα οδηγεί σε δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων.
  • Φυσική συνέχεια των υπόλοιπων εκτρωμάτων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είτε της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου (νόμος για τα αυθαίρετα, πδ για τις χρήσεις γης, νόμος για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών, προώθηση της πολιτικής για την απελευθέρωση, νόμος για μελέτες δημοσίου.
  • Στόχος του νέου ΓΟΚ
    • Επιτάχυνση της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας της γης (προνόμια στη μεγάλη ιδιοκτησία, ποινικοποίηση της μικρής ιδιοκτησίας)
    • Απελευθέρωση των μονοπωλίων κατασκευών, τουρισμού και real estate, που οικοδομούν σε μεγάλα οικόπεδα αναφορικά με τα επιτρεπόμενα κτήρια ( μεγαλύτερα ύψη, μεγαλύτερη δόμηση κλπ)
    • Επιτάχυνση της συγκέντρωσης – συγκεντροποίησης στον κλάδο των κατασκευών. Τα μικρά κτήρια καθίστανται αντιοικονομικά (αφού πολύ μικρά οικόπεδα έχουν μικρότερο δόμηση)   και ως εκ τούτου οι αυτοαπασχολούμενοι και το μικρό κεφάλαιο στο κλάδο μελέτης-κατασκευής, θα στραφεί αναγκαστικά στην ενσωμάτωση του στους κατασκευαστικούς ομίλους.
    •  Προώθηση της γενικότερης πολιτικής της άρχουσας τάξης για την καπιταλιστική ανάπτυξη (λχ στόχευση των κατασκευαστικών ομίλων και των ομίλων real estate για  «αξιοποίηση» προς όφελος του κεφαλαίου κτηρίων σε υποβαθμισμένες περιοχές των πόλεων. Μετά από τα γενναία φορολογικά κίνητρα, το πρότυπο των οποίων θεσμοθετήθηκε για τις περιοχές Γεράνι και Μεταξουργείο, τώρα επανέρχονται πολεοδομικά κίνητρα.)
  • Μόνο γέλια προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Σηφουνάκη ότι η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ενδιαφέρεται να « αντιμετωπίσει το χρόνιο φαινόμενο των αυθαιρεσιών» μέσα από τον νέο ΓΟΚ αφού έρχεται από την ίδια κυβέρνηση που νομοθέτησε τη κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κάθε είδους αυθαίρετες κατασκευές του μεγάλου κεφαλαίου.  Ταυτόχρονα με τις τοποθετήσεις του κ. Σηφουνάκη, ο τύπος βρίθει από ανακοινώσεις ότι κατασκευαστικοί όμιλοι σε διάφορες περιοχές της χώρας βασισμένοι στο νομοθετικό πλαίσιο της συγκυβέρνησης προχωρούν σε εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος με στόχο την διασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Προβλέψεις του νέου ΓΟΚ που υλοποιούν τους προαναφερθέντες στόχους.
o       Σειρά κινήτρων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου (αύξηση Συντελεστών δόμησης και όγκου, αύξηση ύψους κλπ σε περιπτώσεις συνενώσεων και  κατασκευών σε μεγάλες εκτάσεις κλπ) .
    • Η αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και η μείωση της κάλυψης αποτελούν προσχήματα για να επιτευχθεί η επιδίωξη αυτή. Για παράδειγμα έναν επιχειρηματία που θα φτιάξει ένα εμπορικό κέντρο δεν τον ενοχλεί να αποδώσει σε κοινόχρηστους χώρους τον περιβάλλοντα χώρο (καθώς και το αναβαθμισμένο εξωτερικό περιβάλλον συμβάλλει στην επιτυχία - κερδοφορία της επένδυσής του), αλλά να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το μέγιστο της δόμησης (το οποίο με τον νέο ΓΟΚ - αν γίνει και με «περιβαλλοντικά κριτήρια»  το κτίριο -  επιτυγχάνεται στο μέγιστο).  Επιπλέον, προβλέπεται από τη μια ένταξη και ιδιωτικών χρήσεων στους κοινωφελείς χώρους (για παράδειγμα ένα ιδιωτικό νοσοκομείο μπορεί να θεωρηθεί ως κοινωφελείς χώρος) ενώ προβλέπονται περιορισμοί στη χρήση των χώρων (όχι παιδικές χαρές κλπ) που τελικά απλά προβλέπουν ότι η συντήρηση του πράσινου ακάλυπτου των μεγάλων κτηρίων θα είναι ευθύνη των δήμων.
    • Αύξηση των σ.δ. προκειμένου για κτήρια «εξαιρετικής περιβαλλοντικής απόδοσης» . Οι διατάξεις αυτές έχουν ως στόχο να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση της γης από τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ οδηγούν σε περεταίρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων (αύξηση πυκνότητας πληθυσμού) Ταυτόχρονα, οι διατάξεις αυτές αποτελούν προώθηση τάχα «πράσινων τεχνολογιών» υλοποιώντας τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, με στόχο την εξεύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου με εξασφαλισμένη κερδοφορία.
o       Οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του όγκου των κτηρίων και της δόμησης (με αύξηση σδ με πολλούς τρόπου, με μη προσμέτρηση σε δόμηση και κάλυψη μιας σειράς από χώρους) και σε αύξηση του ύψους των κατασκευών (ακόμα και πάνω από τα 30 μέτρα). Χαρακτηρίζεται ως ο ΓΟΚ που θα οδηγήσει σε μίνι ουρανοξύστες. Δραστική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων  λόγω αυτών.
o       Ο νέος ΓΟΚ είναι δεμένος με την πολιτική που βλέπει τη γη ως εμπόρευμα και που αναγκαστικά θέλει να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα της.

Διέξοδος προς όφελος των λαικών στρωμάτων, που να ικανοποιεί ταυτόχρονα τις πολύπλευρες ανάγκες για στέγαση, για προστασία του περιβάλλοντος κλπ δεν μπορεί να δοθεί μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος. Απαιτεί να σταματήσει να είναι η γη και οι κατασκευές εμπορέυματα, απαιτεί ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Γη όχι εμπόρευμα, ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών.
 
                  ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget