Νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος και πόσο συμφέρει.


Σε ισχύ τίθεται ανά περίοδο,  κάθε χρόνο, το νυχτερινό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, με χρονοχρέωση, που εξασφαλίζει χρεώσεις από 15% ως και 50-60% χαμηλότερες, σε σχέση με τα κανονικά τιμολόγια της επιχείρησης, αναλόγως πάντα την κατανάλωση που έχει ένα σπίτι.

Το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο παρέχεται από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί, και είναι διπλής χρέωσης. Δηλαδή οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου χρεώνονται με δύο τιμές (κανονικής χρέωσης και μειωμένης χρέωσης), ανάλογα με το ωράριο εφαρμογής.

Το πάγιο για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 4 ευρώ το τετράμηνο και όλες οι κιλοβατώρες χρεώνονται με 0,054 ευρώ. Αντίθετα, με το κανονικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, η χρέωση στις κιλοβατώρες υπολογίζεται κλιμακωτά, και όσο αυξάνεται η κατανάλωση, τόσο αυξάνεται και η χρέωση. Δηλαδή, για μια τριφασική παροχή, οι πρώτες 800 kWh χρεώνονται με 0,054 ευρώ (όπως και στο νυχτερινό), αλλά από τις 801 μέχρι τις 1000 kWh η χρέωση γίνεται 0,068 ευρώ, από 1001- 1200 kWh γίνεται 0,071 ευρώ, από τις 1201- 1600 kWh ανεβαίνει στα 0,073 ευρώ και από 2000 kWh και πάνω φτάνει στα 0,082 ευρώ ανά kWh.


Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός σπιτιού που έχει 4μηνιαία κατανάλωση 1.200 κιλοβατώρες. Αν βάλει νυχτερινό τιμολόγιο, και καταναλώνει τη μισή από την παραπάνω ενέργεια τη νύχτα, τότε θα πληρώσει συνολικά γύρω στα 70 ευρώ, ενώ με το κανονικό τιμολόγιο θα δώσει γύρω στα 80 ευρώ. Αν έχετε κατανάλωση 1.600 κιλοβατώρες, η χρέωση με το νυχτερινό τιμολόγιο δεν αλλάζει και παραμένει στα 70 ευρώ, αλλά με το κανονικό τιμολόγιο γίνεται 109 ευρώ, δηλαδή το όφελος φτάνει στο 55%. Εννοείται ότι όσο αυξάνεται η κατανάλωση, τόσο αυξάνεται και το όφελος από τη χρήση του νυχτερινού τιμολογίου.

Καταρχήν, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ελέγξουν το μετρητή τους για να διαπιστώσουν αν στην κατοικία τους έχουν το τμηματικό ή το συνεχές ωράριο. Πως γίνετε αυτό ; Ελέγχετε αν ο μετρητής σας καταγράφει στο κοντέρ την ένδειξη Μ (δηλαδή μειωμένο τιμολόγιο) ή την ένδειξη Κ (δηλαδή κανονικό τιμολόγιο). Επειτα, αν δεν υπάρχει ήδη, θα πρέπει να τοποθετηθεί από ηλεκτρολόγο, ένα καλώδιο, το λεγόμενο αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης (χρώματος μπλέ, και διατομής 1,5 χιλιοστού) μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του γενικού πίνακα της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης. Μετά την εγκατάσταση, ο ηλεκτρολόγος πρέπει να σας χορηγήσει μια «Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου», στην οποία και θα αναφέρεται ότι σας τοποθέτησε το συγκεκριμένο καλώδιο. Το τρίτο βήμα είναι να επισκφθείτε ένα κατάστημα ΔΕΗ για να καταθέσετε :

1. Την αίτηση χορήγησης μειωμένου (νυχτερινού) τιμολογίου (να συμπληρώστε δηλαδή ένα έντυπο της ΔΕΗ).

2. Την υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου, στην οποία εμφανίζεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης

3. Τα στοιχεία της αστυνομικής σας ταυτότητας και του ΑΦΜ σας.

4. Καθώς και να καταβάλλετε ένα ποσό ευρώ, που απαιτεί η ΔΕΗ για τη χορήγηση του νυχτερινού τιμολογίου.

Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό μπορούν να ζητήσουν τα σχετικά πληροφοριακά έντυπα από τα αρμόδια γραφεία ΔΕΗ της περιοχής τους ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, www.dei.com.gr/Σπίτι/Οικιακά

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget