Μια πρώτη νίκη απέναντι στο SOPA με PIPA

Η αποφασιστικότητα των «ελεύθερων πολιορκημένων» του διαδικτύου αποδείχτηκε πολύ πιο πάνω αποτελεσματική από το «κύρος» των παγκόσμιων εταιριών πατροναρίσματος των λεγόμενων πνευματικών δικαιωμάτων. Η απογοήτευσή τους ολοφάνερη: η «μπλογκόσφαιρα κατάφερε να τρομοκρατήσει τα μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Τι να περιμένει κανείς από τους πολιτικούς» έγραψε στο Twitter (@rupertmurdoch) ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ, ένθερμος οπαδός του SOPA με PIPA.

Οι έντονες διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να αποσύρουν την υποστήριξή τους στον νόμο τρεις γερουσιαστές και πέντε μέλη του Κογκρέσου, που στην αρχή είχαν δηλώσει ότι θα τον ψήφιζαν.

Αιτία τα χιλιάδες τηλεφωνήματα που δέχτηκαν από χρήστες του Ίντερνετ, οι οποίοι με προτροπή της Wikipedia τηλεφωνούσαν σε γερουσιαστές ζητώντας τους να μη ψηφίσουν τον νόμο. «Οι χρήστες μίλησαν. Έκαναν τα τηλεφωνικά κέντρα του Κογκρέσου να μπλοκάρουν και έλειωσαν τους σέρβερ τους», δήλωσε η διευθύντρια του Ιδρύματος Wikipedia Σου Γκάρντνερ.

Ο πόλεμος ανάμεσα στους πάτρωνες της λεγόμενης «πνευματικής ιδιοκτησίας» και τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Διαδικτύου θα συνεχιστεί σε έντονο βαθμό γιατί οι πάτρωνες απλά έκαναν ένα βήμα πίσω. Την περασμένη Τετάρτη ακόμη και οι μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου αντέδρασαν, όπως η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia κατέβασε ρολά, μαζί με άλλες ιστοσελίδες όπως το Reddit, το Boing Boing και το Internet Archive. Η Google είχε μια μαύρη ταινία να καλύπτει το λογότυπό της.

Το SOPA με PIPA «σκοτώνει» την ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο, καθώς απειλεί με δρακόντεια μέτρα ακόμη και sites που δεν διαπράττουν τα ίδια πειρατεία. Ο νόμος καθιστά ουσιαστικά κάθε ιστοσελίδα υπεύθυνη για το περιεχόμενο άλλων sites, αν περιέχει συνδέσμους (links) προς σελίδες, που δεν σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Θα είμαστε σε επιφυλακή... γιατί Δεν SOPAίνουμε!


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget