Από την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε - Λειτουργία μονάδας διαχείρισης αδρανών υλικών




Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε στα πλαίσια εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τη νομοθεσία για τη διαχείριση των αδρανών αποβλήτων, θα προχωρήσει στην κατασκευή μονάδας που θα δραστηριοποιηθεί στην Εναλλακτική Διαχείριση Αδρανών Αποβλήτων, αξιοποιώντας  σύγχρονη τεχνολογία και εφαρμόζοντας  την κείμενη νομοθεσία.
Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα  σε συνεργασία με το εγκεκριμένο σύστημα για την διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων, και στη λειτουργία από την επιχείρηση, μίας ευέλικτης κινητής μονάδας δίπλα από τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, δίνοντας έτσι οριστική λύση στην διαχείριση των αδρανών υλικών της περιοχής μας και στην ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση τους σε αυτό.

Η συγκεκριμένη μονάδα θα διαθέτει κινητό εξοπλισμό (σπαστήρες, κόσκινα κτλ) για την διαλογή των αδρανών υλικών και θα εκμεταλλεύεται τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του ΧΥΤΑ (ζύγιση, φορτηγά, φορτωτές κτλ) μειώνοντας το κόστος της επένδυσης και λειτουργίας και εξασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητα  της συγκεκριμένης μονάδας. Η μονάδα θα δέχεται τα διάφορα αδρανή υλικά που προκύπτουν κατά τη διάρκεια διεργασιών όπως οι κατασκευές, οι εκσκαφές & οι κατεδαφίσεις.
Το κόστος για την αγορά του επιπλέον κινητού εξοπλισμού και των εργασιών διαμόρφωσης χώρου που θα απαιτηθούν για τη συγκεκριμένη μονάδα προϋπολογίζονται σε 500.000,00 ευρώ ενώ η διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας της υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση θα στείλει τεχνικό δελτίο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος προκειμένου να ανοιχτεί πρόσκληση χρηματοδότησης κατασκευής μονάδων διαχείρισης αδρανών υλικών. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί άμεσα η περιφέρεια για χρηματοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας η επιχείρηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει από ίδιους για τη χρηματοδότηση κατασκευής της.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1312/24-8-2010) κάθε παραγωγός αδρανών υλικών είναι υποχρεωμένος να διαθέτει και να πληρώνει τέλος εναπόθεσης για τα υλικά αυτά σε μονάδες διαχείρισης αδρανών υλικών που συνεργάζονται με συστήματα διαχείρισης εγκεκριμένα από τον Εθνικό  Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευών & άλλων προϊόντων (ΕΟΣΔΑΠ). Επιπλέον το διαβαθμισμένο υλικό που θα παράγεται μετά από την επεξεργασία της συγκεκριμένης μονάδας (χώμα, άμμος, χαλίκι, σκύρα) θα διατίθεται προς πώληση. Το έσοδο τόσο από το τέλος απόρριψης που επιβάλλεται από την παραπάνω νομοθεσία όσο και από τη διάθεση του επεξεργασμένου προϊόντος θα  εξασφαλίσει για την μονάδα βιωσιμότητα και οικονομικά οφέλη.
Στόχος της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ είναι με την λειτουργία της μονάδας, τα αδρανή υλικά της περιοχής μας να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν και  να αξιοποιηθούν με ποικίλους τρόπους (οδοποιία, χωματοκαλύψεις κτλ) προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον & την υγεία των πολιτών, και δίνοντας επιπλέον άμεσα λύση με την ορθολογική διαχείριση τους.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget