Reuters: Πιθανολογεί πτώχευση το Νοέμβριο


Πτώχευση της Ελλάδος εντός του Νοεμβρίου «βλέπει» το πρακτορείο Reuters, καθώς εκτιμά ότι η έγκριση των αλλαγών στο μηχανισμό στήριξης και η αλλαγή «σκυτάλης» στην ηγεσία της ΕΚΤ θα επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.
Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο, το Reuters υποστηρίζει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την Ελλάδα και το ευρώ.
«Επί δύο χρόνια η ευρωζώνη πάσχισε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους ξοδεύοντας εκατοντάδες δισ. ευρώ και ώρες συζητήσεων που δεν είχαν σχεδόν καμία επιτυχία», αναφέρει το δημοσίευμα.
Κάτω από άλλες συνθήκες, αναφέρει το δημοσίευμα, η αδυναμία επίτευξης των στόχων από την ελληνική κυβέρνηση θα προκαλούσε την άμεση διακοπή της χρηματοδότησης των δανειστών της.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, η Γαλλία και η Γερμανία, που έχουν και τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικό χρέος, δεν έχουν ετοιμαστεί για μια πτώχευση, που θα ερχόταν εφόσον οι επόμενες δόσεις του δανείου δεν δοθούν.

«Τα δεδομένα αλλάζουν»

Ωστόσο, οι συνθήκες θα μεταβληθούν σε λίγο καιρό. Η εκταμίευση της έκτης δόσης, που αναμένεται ότι θα εγκριθεί θα δώσει λίγο χώρο στην Ελλάδα για να αναπνεύσει.

Ωστόσο, μόλις οι αλλαγές στο EFSF εγκριθούν, οι χώρες της ευρωζώνης θα αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια και οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες θα θωρακιστούν επαρκώς, ενώ η αλλαγή ηγεσίας στην ΕΚΤ, με τον ιταλό Μάριο Ντράγκι να αναλαμβάνει τη θέση του Ζαν Κλοντ Τρισέ, αναμένεται να προκαλέσει πιο σκληρή στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι είναι πιθανό να συμβεί μια πτώχευση από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νέος EFSF και θα αλλάξει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δηλαδή από το Νοέμβριο» δηλώνει στο Reuters ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών Bruegel Γκούντραμ Γουλφ, που υποστηρίζει ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα υπάρξει απόφαση για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, στα πλαίσια της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και στη συνέχεια, το Νοέμβριο, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ριζικής αναδιάρθρωσης.

Οι σχετικές αποφάσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, θα μπορούσαν να ληφθούν κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των χωρών της G20, που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου στις Κάννες ή στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η τελευταία για το 2011 Σύνοδος Κορυφής.



ΠΗΓΗ   http://www.newscode.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget