WSJ: «Παπανδρέου και Σαμαράς κρατούν στα χέρια τους την τύχη της Ελλάδας


Εκτενή αναφορά κάνει η εφημερίδα WSJ στην μακρόχρονη πορεία της φιλίας μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, καθώς και στην σύγκρουση τους για την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

 Η εφημερίδα ξεκινάει το άρθρο της κάνοντας αναφορά στο τηλεφώνημα Παπανδρέου προς τον Σαμαρά πριν από ένα μήνα περίπου με θέμα το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» και όλα τα γεγονότα που ακολούθησαν με τις διαπραγματεύσεις να καταλήγουν σε ναυάγιο.
Το άρθρο επισημαίνει ότι και οι δύο, συγκάτοικοι πριν από περίπου 40 χρόνια στο Amherst College της Μασαχουσέτης αλλά με διαφορετικές αντιλήψεις για την διάσωση της οικονομίας, κρατούν στα χέρια τους την τύχη της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι αποφάσεις τους μπορεί να επηρεάσουν και το ευρώ .
«Θα κυβερνήσουμε την Ελλάδα μαζί»
«Θα κυβερνήσουμε την Ελλάδα μαζί», είπαν Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς πριν από 40 χρόνια, ως συγκάτοικοι στο Amherst College της Μασαχουσέτης.
Η αμερικανική εφημερίδα περιγράφει τις διαφορετικές προσωπικότητες των δύο πολιτικών και αναφέρεται στην πολιτική διαδρομή και των δύο ανδρών.
«Ήπιων τόνων, ο κ. Παπανδρέου, του οποίου η οπτική επηρεάστηκε από την αμερικανική αντικουλτούρα της νιότης του, είπε κάποτε στον αδερφό του Νίκο ότι εάν μπορούσε να κάνει ένα διάλειμμα από την ελληνική πολιτική, θα ήθελε να προωθήσει την ειρήνη σε μια διεθνή εστία κρίσης ή να κάνει οτοστόπ με μια κιθάρα κρεμασμένη στην πλάτη του. Αντίθετα, βρίσκεται να λέει στους Έλληνες ότι πρέπει να αποδεχτούν τη σκληρή δουλειά, τον ιδρώτα και τα δάκρυα με τη μορφή αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών προκειμένου να αποφευχθεί η εθνική χρεοκοπία», αναφέρει.
«Ο κ. Σαμαράς, ένας εξωστρεφής συντηρητικός με ένα ιστορικό εθνικιστικής ρητορικής, επιμένει ότι το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης καταστρέφει την Ελλάδα. Λέει ότι ριζοσπαστικές μειώσεις φόρων θα τονώσουν την ανάπτυξη. Η πρότασή του είναι «μη ρεαλιστική», λένε η ΕΕ και το ΔΝΤ», προσθέτει το δημοσίευμα.
«Η αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο άνδρες ενδέχεται να λάβει χώρα το φθινόπωρο, εάν ο κ. Σαμαράς κερδίσει αυτό που θέλει και προκηρυχτούν νέες εκλογές. Μια πολιτική διαμάχη θα μπορούσε να θέσει σε αμφιβολία τις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα», τονίζεται.

Αντίθετοι χαρακτήρες αλλά στενοί φίλοι

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget