Επιδημία E. Coli (EHEC) στην Γαλλία ( Συνέχεια Ενημέρωσης)



Το βακτήριο που προκαλεί κρούσματα αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στη Γαλλία είναι το ίδιο στέλεχος με την τοξική Escherichia coli που τρομοκράτησε τη Γερμανία πριν από λίγες εβδομάδες, υποψιάζονται τώρα οι αρχές της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας.


Πιθανότερος ένοχος θεωρούνται τώρα μολυσμένοι σπόροι που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή φύτρων για σαλάτες στη Βρετανία και τη Γερμανία. Οι αρχές της Ολλανδίας και της Βρετανίας συνιστούν στον πληθυσμό να μην καταναλώνει φύτρα παρά μόνο εάν είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.

Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μολυσμένοι σπόροι να χρησιμοποιήθηκαν από πολλές διαφορετικές φάρμες στην Ευρώπη. Τα φύτρα, δηλαδή σπόροι που μόλις έχουν αρχίσει να βλασταίνουν, καλλιεργούνται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας, συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

Νέα τροπή


Οπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Υγείας, οι ειδικοί είναι «βέβαιοι κατά 99%» ότι η E.coli που προσέβαλε επτά ανθρώπους στην περιοχή του Μπορντό, είναι ίδια με το βακτήριο που σκότωσε 43 ανθρώπους στη Γερμανία και έναν στη Σουηδία.

Tρεις από τους επτά ασθενείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ενώ μία 78χρονη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το Reuters, οι γαλλικές αρχές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον δύο από τους ασθενείς έχουν προσβληθεί από το ίδιο στέλεχος που μόλυνε σχεδόν 3.700 άτομα στη Γερμανία.

Βρετανοί ειδικοί συμφώνησαν ότι θα ήταν πολύ απίθανη σύμπτωση να εκδηλώθηκαν δύο ανεξάρτητες επιδημίες που αποδίδονται στην κατανάλωση φύτρων.

«Εχουμε μια λοίμωξη που σπάνια είχε περιγραφεί στο παρελθόν και εμφανίστηκε δύο φορές στο ίδιο προϊόν. Αυτό δεν μπορεί να είναι σύμπτωση» εκτίμησε ο Πολ Χάντερ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιστ Αγγλια.

Οι πρώτες έρευνες για την επιδημία στη Γαλλία έδειξαν πιθανή σύνδεση με εισαγόμενα φύτρα της βρετανικής εταιρείας Thomson & Morgan.

Στη Γερμανία, οι αρχές ενοχοποίησαν αρχικά μολυσμένα αγγούρια από την Ισπανία, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στον αγροτικό τομέα της χώρας. Αργότερα όμως παραδέχτηκαν ότι είχαν κάνει λάθος και ανακοίνωσαν ότι πιθανότερη πηγή της επιδημίας είναι μια γερμανική φάρμα που πουλούσε οργανικά φύτρα.

«Αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι σπόροι που εμπλέκονται στις επιδημίες στη Γερμανία και την Γαλλία μολύνθηκαν στο ίδιο σημείο -είτε εκεί όπου καλλιεργήθηκαν οι σπόροι είτε αμέσως μετά» εκτίμησε ο Δρ Χάντερ στη Βρετανία.

To κολοβακτηρίδιο E.coli ζει κανονικά στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και άλλων ζώων. Απαντάται σε πολλά στελέχη, από τα οποία τα περισσότερα είναι αβλαβή ή και ωφέλιμα.

Το νέο στέλεχος, με την ονομασία STEC O104:H4, είναι ιδιαίτερα τοξικό και προκαλεί αιμορραγική διάρροια, καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τελικά σοβαρές βλάβες στους νεφρούς.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι είναι ασυνήθιστα κολλώδες και δύσκολα απομακρύνεται από τις μολυσμένες επιφάνειες.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget