«Του κλώτσου και του μπάτσου»

 
Με φωνές και πιέσεις ο Τσάμης βουλευτής κατάφερε να περάσει τελικά τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, με σκοπό να επισκεφθεί τα «πάτρια εδάφη»

Είπε ο πρωθυπουργός προ έτους, ότι όταν μια χώρα διέρχεται οικονομική κρίση, αυτό οδηγεί και σε περιορισμένη εθνική κυριαρχία. Αυτό είναι αλήθεια, εφόσον εννοείται ότι εξασθενεί η δύναμη αντίστασης στις πιέσεις των ισχυρών. Και ίσως θα μπορούσε να το επικαλεστεί κάποιος ως δικαιολογία. Ούτε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί, διότι όταν διαπιστωθεί πως είσαι ανυποχώρητος και παραμένεις σταθερός στις θέσεις σου -με οποιοδήποτε κόστος- τότε θα μειωθεί και η ένταση των πιέσεων.

Όταν όμως περιορίζεται η εθνική κυριαρχία, μετά από πιέσεις καταφανώς ασθενέστερων χωρών ή ομάδων, τότε ποια δικαιολογία μπορεί να υπάρξει; Στην υπόθεση των Σκοπίων, θα υποστήριζε κάποιος, ότι αντίπαλος δεν είναι το ασθενές κράτος τους, αλλά άλλος πολύ ισχυρότερος μηχανισμός κατευθύνει τα βήματά τους. Εκείνο όμως που δεν επιδέχεται καμιά δικαιολογία, είναι όταν μια χώρα, που μέχρι χθες οι πολιτικοί της την θεωρούσαν ηγέτιδα στη βαλκανική, υπαναχωρεί στις απαιτήσεις ενός Αλβανού βουλευτή. Μήπως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί στα λεξικά, η έννοια της εθνικής αξιοπρέπειας και της τιμής;
Ενημερωνόμαστε από τα «borioipirotika», ότι επετράπη η είσοδος στην Ελλάδα, σε ακραίο εθνικιστή Τσάμη βουλευτή, που διαδήλωσε στα σύνορα με ομοϊδεάτες του. Η διαδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση των εκδηλώσεων των Τσάμηδων για την επέτειο της υποτιθέμενης «Γενοκτονίας» των Τσάμηδων από τους Έλληνες. Ο Αλβανοτσάμης βουλευτής κ. Dashamir Tahiri (Ντασαμίρ Ταχίρι), επιχείρησε να περάσει τα σύνορα με το διπλωματικό του διαβατήριο, ενώ στην Αλβανική πλευρά πλήθος κόσμου ωρυόταν κατά της Ελλάδος.
Στην αρχή δεν επετράπη η είσοδος στο βουλευτή και ακολούθησαν στιγμές σοβαρών εντάσεων. Και δεν επετράπη, διότι στα διαβατήρια αναγράφεται ως χώρα γέννησης η… Θεσπρωτία! Με φωνές και πιέσεις ο Τσάμης βουλευτής κατάφερε να περάσει τελικά τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, με σκοπό να επισκεφθεί τα «πάτρια εδάφη». Έτσι οι ελληνικές συνοριακές αρχές υποχώρησαν στις εκβιαστικές πιέσεις του κ. Ταχίρι ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την βουλευτική του ιδιότητα. Μαζί με τον κ. Ταχίρι πέρασαν και επτά άτομα της συνοδείας του.
Σίγουρα η πρόκληση δεν σταματάει εδώ, φήμες μιλάνε για οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας για να θέσουν το Ελληνικό Κράτος προ τετελεσμένων. Και ήδη το έπραξαν. Δεν μπορώ δε να πιστέψω ότι οι συνοριακοί υπάλληλοι δεν απευθύνθηκαν στο ΥΠΕΞ για να πάρουν οδηγίες.
Πριν από αυτήν την πρόκληση υπήρξε ένα άλλο άσχημο ανθελληνικό επεισόδιο στην αλβανική βουλή. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή… εις μνήμη των Τσάμηδων! Η τελετουργία τηρείται κάθε χρόνο για την υποτιθέμενη γενοκτονία που προκάλεσαν οι Έλληνες! Ο Πρόεδρος του τσάμικου Κόμματος PDIU, κ. Shpetim Idrizi, από το βήμα της βουλής δεν ζήτησε μόνο την παρουσία όλων των βουλευτών στην πορεία διαμαρτυρίας στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στο συνοριακό σταθμό του Μαυρομάτη, αλλά απαίτησε και οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές να συμμετάσχουν κι αυτοί στη σιγή.
Υπήρξε όμως, και ένα άλλο περιστατικό, που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την πολιτική που ακολουθούμε από χρόνια. Κατά την ομιλία του ο κ. Idrizi παρουσίασε έγγραφα του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Κάρολος Παπούλιας ως ΥΠΕΞ της Ελλάδας, σε συνάντηση του με τους τότε ομολόγους του, οι οποίοι του έθεσαν το Τσάμικο Ζήτημα, απάντησε: «Κοιτάξτε, αυτό είναι για το οποίο οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές. Ίσως μετά από 20χρόνια, όταν θα έχουν κλείσει μπορούμε να συζητήσουμε πιο ήρεμα!» Και βέβαια ο Αλβανοτσάμης βουλευτής βασιζόμενος στα λεγόμενα του κ. Παπούλια υποστηρίζει, ότι πέρασαν τα 20 χρόνια και ήρθε η ώρα να το συζητήσουμε!
Πρέπει πάραυτα να διαψευστεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ότι ειπώθηκε αυτή η φράση από τον κ. Παπούλια. Δεν θα γίνει βέβαια πιστευτή η διάψευση, αλλά αν δεν υπάρξει θα σημαίνει και ομολογία αναγνώρισης. Και φοβούμαι, ότι όσο περνά ο καιρός και η οικονομική κρίση θα επιτείνεται, τόσο και λιγότεροι θα βρίσκονται φορείς και πολίτες να παρακολουθούν και να ενδιαφέρονται γι’ αυτά τα θέματα, τα οποία είναι ζωτικά για την ύπαρξη του ελληνικού κράτους.
 ΠΗΓΗ Ο Μακεδών

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget