Προβοκάτσια από Spiegel για επιστροφή στη δραχμή

Διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός εξετάζει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.
Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, η έκτακτη σύνοδος στο Λουξεμβούργο, που συγκάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έχει κύριο θέμα, την υποτιθέμενη ελληνική πρόθεση. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θορυβηθεί από την πρόθεση αυτή, η οποία θα συζητηθεί μυστικά ως άκρως απόρρητη στο Λοξεμβούργο την Παρασκευή», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, στην προσπάθειά του να μεταπείσει τον πρωθυπουργό, θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγγραφο στο οποίο θα αναφέρονται οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας μας από την Ευρωζώνη.
Όπως μάλιστα αναφέρεται στο γερμανικό περιοδικό, ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει πως η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγήσει σε μια υποτίμηση του εσωτερικού νομίσματος εναντίον του ευρώ, ενώ προβλέπει πως το ελληνικό δημόσιο χρεος θα αυξηθεί κατά 200%, με συνέπεια την αναδιάρθρωση. «Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα πτωχεύσει» υπογραμμίζεται. Το spiegel φέρει τον Β. Σόιμπλε να επισημαίνει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, θα έχει αρνητικές συνέπειες και για την ευρωζώνη καθώς όπως αναφέρει στο έγγραφό του, αυτό θα βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη της λειτουργίας της ευρωζώνης, ενώ όπως λέει, οι διεθνείς επενδυτές θα φοβηθούν την πιθανότητα αποχωρήσεις και άλλων κρατών. «Αυτό θα οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης» τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, εκπρόσωπος του προέδρου του Ecofin και γερμανική κυβερνητική πηγή διαψεύδουν το δημοσίευμα. Συγκεκριμένα, πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters πως δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια. Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εντελώς λάθος». «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια συνάντηση», δήλωσε στο Reuters o Γκι Σουλέρ.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικομομικών αναφέρει πως το δημοσίευμα είναι αναληθές και το χαρακτηρίζει προβοκάτσια. Όπως υπογραμμίζει «γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ». «Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια» καταλήγει η ανακοίνωση
 ΠΗΓΗ VORIA.GR

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget