Συμφωνία για δάνειο στήριξης 60 δισεκατομμυρίων"

Σε καθημερινή βάση βρίσκεται στο επίκεντρο η Ελλάδα. Οι απόψεις για την αναδιάρθρωση, οι φήμες για νέα οικονομική ενίσχυση και οι διαψεύσεις δημοσιεύματος που ήθελε να συζητάμε για νέα οικονομική βοήθεια.


Ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε διάψευση δημοσιεύματος του Dow Jones, που ήθελε την Ελλάδα να συζητά νέα συμφωνία οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ, η Wall Street Journal επικαλείται δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου και υποστηρίζει πως η Ελλάδα αναμένει νέο πακέτο βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones ανέφερε ότι η Ελλάδα περιμένει να λάβει νέο πακέτο βοήθειας περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ τον επόμενο μήνα.
"Η Ελλάδα δεν κάνει καμία συζήτηση για νέα συμφωνία βοήθειας. Δεν ισχύουν δημοσιεύματα που θέλουν συζητήσεις αυτού του είδους", δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Έλληνας αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο του Ecofin την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι αναμένονται οι τελικές τον Ιούνιο.
Σε περίπτωση που επαληθευτούν τα εφιαλτικά αυτά σενάρια, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στη σύναψη νέου Μνημονίου και να λάβει ακόμα πιο πολλά και σκληρά μέτρα, κάτι που θα γονατίσει τους πολίτες που ήδη έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Μία ακόμα ημέρα η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση.
Οι Financial Times τα βλέπουν όλα μαύρα για την Ελλάδα, τονίζοντας πως η ανανέωση του πακέτου διάσωσης 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που προτάθηκε καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος που ζήτησε η τρόικα.
Σε άρθρο με τίτλο "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Ελλάδα" γίνεται αναφορά και για πιέσεις που δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ώστε να γίνουν πιο εντατικά τα βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα, σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται ότι υπάρχει κάτι θετικό να ειπωθεί για τη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο. "Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης δημοσίου χρέους, ετοιμάζονται να δράσουν προτού βρεθούν αντιμέτωποι με τα γεγονότα", επισημαίνεται.
Αναφορικά με τη μυστική συνάντηση, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι "κάποιος από το Βερολίνο χωρίς αίσθημα ευθύνης αφήνει να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες με αποτέλεσμα η Ελλάδα και το ευρώ να γίνονται βορά στους κερδοσκόπους".
Στο μεταξύ, ο Λαρς Φελντ, στενός σύμβουλος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ, επισήμανε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε ακόμα και παγκόσμια αναστάτωση.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ "Νέοι Φάκελοι", εμφανίστηκε ανοιχτός στη μέθοδο της αναδιάρθρωσης, αλλά τάχθηκε κατά οποιουδήποτε άμεσου haircut ή άμεσης στάσης πληρωμών.
Επέκρινε μάλιστα τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, για την αρνητική στάση που επιδεικνύει απέναντι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.
"Πρέπει ο πρόεδρος της ΕΚΤ να προσπαθεί να ηρεμήσει τις αγορές, αντί να προκαλεί πανικό τασσόμενος κατά της αναδιάρθρωσης", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών
Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα που αναφέρει ότι η χώρα μας θα ζητήσει νέο δάνειο βοήθειας ύψους 60 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι " η χώρα μας δεν κάνει καμιά συζήτηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την έγκριση νέου δανείου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 60 δισ. ευρώ."
Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε: " η συζήτηση που γίνεται μεταξύ των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε., αφορά στο να βρεθεί μια πειστική λύση έτσι ώστε να μην δημιουργείτε η αίσθηση ότι δεν καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2012. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει λεπτομέρειες σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται".

Πηγή: news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget