Σπυρος Παπασπυρος :Δεν συζηταμε τo 40ωρο

Δεν πρόκειται να δεχθούμε γεινικευμένη αύξηση των ωρών εργασίας στις 40 ώρες». Αυτό το μήνυμα στέλνει μέσω της aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών ο κ. Παπασπύρος εμφανίζεται επιφυλακτικός με τις προτάσεις του Γ. Ραγκούση, τονίζοντας ότι θα περιμένει να τις δει γραπτές και συγκεκριμένες. Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ δεν πρόκειται να δεχθεί να συζητήσει:
1)    Γενικευμένη αύξηση ωραρίου
2)    Σύνδεση μισθολογίου - ωραρίου
3)    Διευθέτηση χρόνου εργασίας
Το πλήρες κείμενο της συνεντευξης του προέδρο
 υ της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπυρου στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:






Κύριε πρόεδρε είχατε μία συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών. Πάμε σε αύξηση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων από 37,5 σε 40 ώρες την εβδο μάδα;


Κοιτάξτε, κάναμε μία πρώτη συζήτηση με τον υπουργό. Δεν έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου. Θα την περιμενουμε για να δούμε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Όμως,  από αυτά που μας είπε ο υπουργός δεν φαίνεται ότι πάμε σε πρόταση για γενικευμένη αύξηση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως μας διαβεβαίωσε ο υπουργός, όποιες κινήσεις γίνουν θα γίνουν στοχευμένα,  με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρετηση των πολιτών και την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων από διαφορετικά ωραρία εργασίας όπου πχ. ο ένας εργαζόμενος εργάζετα 40 ώρες, ο άλλος 37,5 και τρίτος 36 που έχουν επιπτώσεις στο ωράριο λειτουτργίας των υπηρεσιών. Με τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι αυτό δεν έχει χαρακτήρα διευθέτησης του χρόνου εργασίας και υπέρβασης
 του οκτάωρου.

Και με τη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών του δημοσίου το απόγευμα, τι θα γίνει;

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ. Ραγκούσης θα μπορούσε για παράδειγμα μία υπηρεσία να λειτουργήσει πρωί και απόγευμα τη Δευτέρα χωρίς να είναι διακεκομένο το ωράριο για τον εργαζόμενο (π.χ. 3 ώρες το πρώι και 3 το απόγευμα) αλλά ενιαίο το πρωί ή το απόγευμα. Σήμερα υπάρχουν υπηρεσίες που λειτουργούν το απόγευ υμα στο δημόσιο και άλλες που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, όπως νοσοκομεία, η αυτοδιοίκηση, τα απογευματινά σχολεία. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του κ. Ραγκούση αυτές οι αλλαγές θα αφορούν μόνο τις υπηρεσίες όπου έχει αποκλειστική αρμοδιότητα ο υπουργός Εσωτερικών και όχι εκεί που έχει συναρμοδιότητα. Άρα τομείς, όπως η εκπαίδευσης είναι εκτός αυτής της συζήτησης.


Πότε θα γίνουν αυτά; Σας έδωσε χρονοδιάγραμμ
 α ο υπουργός;
Σε ένα με ενάμιση μήνα θα έχουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις και, όπως είπε ο υπουργός, χωρίς πίεση και μετά από διάλογο με την ΑΔΕΔΥ, θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο.

Συμφωνεί η ΑΔΕΔΥ με αυτές τις προτάσεις;
Είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι να πάρουμε τις γραπτές και συγκεκριμένες προτάσεις στα χέρια μας. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν μιλάμε για πολιτική γενικευμένης αύξησης του ωραρίου παρά για αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων όπως οι  προαναφερόμενες. Έίμαστε επίσης επιφυλακτικοί σε γενικευμένη συσχέτιση ωρών εργασίας και μισθολογίου που πιθανά μπορεί να προκύψει από το υπαρκτό άτυπο καθεστώς στο παράδειγμα των γενικών διευθυντών που έφερε ο υπουργός.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προτείνει γενικευμένη αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου στις 40 ώρες;

Είναι καθαρό σε εμάς ότι δεν συζητείται θέμα διευθέτησης χρόνου εργασίας και γεινικευμένης αύξησης των ωρών εργασίας στις 40 ώρες, γιατι αυτό εκτός των άλλων μειώνει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας από το δημόσιο. Σε μία εποχή μάλιστα που η ανεργία απογει
 ώνεται και που εκτιμάμε ότι τα προσεχη τέσερα με πέντε χρόνια λόγω ωρίμανσης των ασφαλιστικών προϋποθέσεων έχουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν άλλοι περίπου 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Επόμενα δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία ρύθμιση σε λογικές Μνημονίου όπου δεν θα αναπληρώνονται τα κενά αλλά θα επιβαρύνοντια οι ήδη υπάρχοντες εργαζόμενοι με πρόσθετες ώρες εργασίας.

Αναφορικά με το ενιαίο μισθολόγιο;

Είμαστε ικανοποιημένοι με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρχουν οριζόντιες περικόπες στους μισθούς και ότι δεν θα μειωθεί ο μέσος μισθός. Ωστόσο, μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας την πρόταση είμαστε επιφυλακτικοί.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget