Θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι στο Σαράντι

Θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι στο ΣαράντιΗ εταιρία έχει ήδη θέσει σε λειτουργία το εναλλακτικό σύστημα τροφοδοσίας του δικτύου με νερό από τον Μαραθώνα και την Υλίκη, ενώ, παράλληλα, θα αρχίσουν τα έργα για την αποκατάσταση της ζημιάς του καναλιού.

Επίσης, θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι υπέστησαν ζημιές είτε από το Δημόσιο είτε από την ΕΥΔΑΠ.

Το ατύχημα στο κανάλι του Μόρνου συνέβη χθες, στις δύο το μεσημέρι και όπως έγινε γνωστό, το συνολικό μήκος της ζημιάς στον αγωγό είναι γύρω στα 100 μέτρα. Αποκολλήθηκε πλήρως κομμάτι του αγωγού σε μήκος 30 μέτρων.

Σε πρώτη φάση θα υπάρξει προσωρινή αποκατάσταση με την τοποθέτηση μεταλλικού αγωγού μεγάλης διατομής και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μόνιμη αποκατάσταση της ζημιάς.
Η αιτία της καταστροφής διερευνάται. Από την ΕΥΔΑΠ αλλά και από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων, Γιάννη Οικονομίδη, εκτιμάται πως η ζημιά στο κανάλι οφείλεται σε κατολίσθηση και καθίζηση του εδάφους που προκάλεσαν οι μεγάλες βροχοπτώσεις. Πηγές, ωστόσο, του υπουργείου Υποδομών δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να προκλήθηκε διαρροή νερού εξαιτίας κάποιας ρωγμής στο τοιχίο, με αποτέλεσμα τη διάβρωση του εδάφους.
Το τμήμα του καναλιού που αποκολλήθηκε πλήρως, εκτείνεται σε μήκος περίπου 30 μέτρων, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί σε τμήμα του καναλιού μήκους άλλων περίπου 70 μέτρων (συνολικό μήκος ζημιάς περίπου 100 μέτρα). Έχει διακοπεί πλήρως η παροχή νερού από τον ταμιευτήρα του Μόρνου προς το κανάλι μεταφοράς και έχει σταματήσει η κατάκλυση με νερά των περιοχών γύρω από το κανάλι.

Ανέβηκαν στις ταράτσες για να γλιτώσουν
Αληθινό «τσουνάμι» χτύπησε το Σαράντι, λίγο μετά την κατάρρευση του αγωγού του Μόρνου. Δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν, καλλιέργειες και δρόμοι πνίγηκαν στη λάσπη, ενώ το οδικό δίκτυο που οδηγεί στον οικισμό κόπηκε στα δύο.
Όπως δήλωσε στο «Έθνος» ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς ,κ. Γιώργος Μουλικιώτης, το νερό έτρεχε με ασυγκράτητη ορμή ακόμη και τέσσερις ώρες μετά το σπάσιμο του αγωγού. «Η μεγαλύτερη ποσότητα κατέληξε στον Κορινθιακό κόλπο. Έχουν βγει βάρκες στη στεριά, έχουν διαβρωθεί δρόμοι, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν αυτοκίνητα παρά μόνο τζιπ, έχουν σπάσει μάντρες. Δεν φαίνεται να υπάρχει απώλεια ζωικού κεφαλαίου και δεν κινδυνεύει η ασφάλεια των κατοίκων», τόνισε.
Προβληματισμός
Οι επιστήμονες πάντως εκφράζουν προβληματισμό για τα αίτια της καταστροφής, ενώ επισημαίνουν πως απαιτείται συντήρηση του δικτύου.
«Δεν γίνεται να σπάσει ο αγωγός εξαιτίας των βροχοπτώσεων», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, στο «Έθνος». «Το μόνο το οποίο μπορεί να συμβεί -αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο- είναι να έχουμε τόσο ισχυρές και ραγδαίες βροχοπτώσεις ώστε να διαβρωθεί το έδαφος κάτω από τον αγωγό και να διαρραγούν τα τοιχία.
Ακόμη και αυτό, όμως, καθίσταται πολύ δύσκολο, καθώς τα συγκεκριμένα συστήματα είναι κατασκευασμένα με τέτοιες προδιαγραφές ώστε να μεταφέρουν πολύ μεγάλα φορτία».

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget