«Η κατάσταση στην τοπική οικονομία. Προοπτικές και στάση της επιχειρηματικής κοινότητας»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, αφού συνεδρίασε την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2011, με θέμα «Η κατάσταση στην τοπική οικονομία. Προοπτικές και στάση της επιχειρηματικής κοινότητας», εξέδωσε, ομόφωνα, το ακόλουθο ψήφισμα.
Η τοπική επιχειρηματική κοινότητα της Βοιωτίας, όπως και οι συνάδελφοι τους σε όλη την χώρα, βιώνουν, με τραγικό τρόπο, την βαθιά οικονομική ύφεση και το ασφυκτικό κλίμα στην ελληνική αγορά.
Η ελληνική οικονομία και κοινωνία βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα δημοσιονομικό αδιέξοδο, η επιτομή του οποίου αποτυπώνεται στη νέα αναθεωρημένη εκδοχή του Μνημονίου. Οι νέοι όροι θα «παγώσουν» ακόμη περισσότερο την ελληνική αγορά και θα διευρύνουν ακόμη περισσότερο, το έλλειμμα ρευστότητας των επιχειρήσεων και την εσωστρέφεια των καταναλωτών.
Η μονοδιάστατη λογιστική προσέγγιση των προβλημάτων έχει πλήξει θανάσιμα την πραγματική οικονομία. Η πολυπόθητη αναπτυξιακή πολιτική εξαγγέλλεται κατ’ επανάληψη, χωρίς όμως να υπάρχουν απτά δείγματα εφαρμογής της.
Απαιτείται επειγόντως, ειδικά από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να υιοθετήσουν μια άλλη πολιτική, που θα συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο σε μία νέα αναπτυξιακή προοπτική.
Λείπουν και πρέπει να προωθηθούν άμεσα εκείνες οι αναγκαίες διαρθρωτικές και μη μισθολογικές αλλαγές, για την εξάλειψη των συνθηκών, που προσαυξάνουν υπέρογκα το ουσιαστικό και χρονικό κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης. Λείπουν τα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ενώ αυξάνουν τα μέτρα για την ενίσχυση των τραπεζών, χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζεται η αναγκαία ρευστότητα.
Αντίθετα, γινόμαστε όλοι θύματα μιας αδυσώπητης φοροεισπρακτικής πολιτικής, και μάλιστα με θεσμικά δεδομένα διαρκώς μεταβαλλόμενα ενώ οι κυρώσεις για φορολογικές παραβάσεις καθίστανται εξοντωτικές, τόσο σε οικονομικό επίπεδο (με υψηλότατα πρόστιμα) όσο και σε προσωπικό επίπεδο (με ποινές στερητικές της ελευθερίας).
Τα συνεχόμενα νέα φορολογικά μέτρα ενώ δεν δημιουργούν ένα μόνιμο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ταυτόχρονα αποδεικνύονται και αναποτελεσματικά στην κατεύθυνση αύξησης των κρατικών εσόδων, επιτείνουν την κρίση και θέτουν εν αμφιβόλω την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αν κάτι δεν αλλάξει στην ασκούμενη πολιτική, η οικονομική δυσπραγία, η ανύπαρκτη ρευστότητα, τα υπερβολικά χρέη και η χαμηλή κατανάλωση θα καταστούν μόνιμα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσουν σε «λουκέτα» ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις.
Πολλοί συνάδελφοι μας έχουν την αίσθηση, ιδίως μετά την έκδοση της ΚΥΑ Κ1-164/2001, με την οποία αίρονται οι όποιοι περιορισμοί για την ίδρυση πολυκαταστημάτων, ότι συνειδητά οδηγούμαστε στην εκκαθάριση του οικονομικού περιβάλλοντος από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ελπίζουμε να μην έχουν δίκιο!
Τέλος, επιτρέψτε μας να κάνουμε έκκληση και σε όλους τους συμπολίτες μας, να προτιμούν την τοπική αγορά για τις συναλλαγές τους και να εμπιστεύονται τα ελληνικά προϊόντα. Είναι φθηνότερα, καλύτερα και μας συμφέρει όλους!
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget