Mισή… «2η ευκαιρία» έδωσαν στους επαγγελματίες για τα χρέη τους

Με δόσεις επαναφέρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτό γιατί, μόνο ο ΟΑΕΕ έχει εκδώσει έως τώρα απόφαση με την οποία δίνει «2η ευκαιρία» σε όσους επαγγελματίες είχαν χάσει την εν λόγω ρύθμιση μετά τον Ιούνιο του 2015, να επανενταχθούν. Αντίστοιχη κίνηση δεν έχει το ΙΚΑ, στο οποίο οφείλουν επαγγελματίες οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και εργοδότες.
 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τον Ιούλιο του 2015 (δηλ. τον πρώτο μήνα των capital controls)  μέχρι το Μάιο του 2016 είχαν χάσει  τη ρύθμιση των 100 δόσεων 55.662 επαγγελματίες ή το 50% σχεδόν του συνόλου (57.577 το Μάιο του 2016  έναντι  113.239 που είχαν ενταχθεί τον Ιούλιο του 2015).
 Έτσι από τα 3,4 δισ. ευρώ χρέη τα οποία είχαν ρυθμιστεί τον Ιούλιο του 2015, το Μάιο του 2016 είχαν μείνει «ρυθμισμένα» μόλις τα 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αντί να εισπράττουν τα ταμεία το λιγότερο 34 εκατ. ευρώ ανά μήνα από την εν λόγω ρύθμιση, εισπράττουν 14 εκατ. ευρώ. Μ΄ άλλα λόγια τα ταμεία χάνουν πλέον τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ κάθε μήνα από την έξοδο 55.662 οφειλετών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
 Τη… μισή αυτή «2η  ευκαιρία» να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων  την οποία έχει δώσει το υπ. Εργασίας στους επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων χρωστούν ταυτόχρονα σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ αλλά μπορούν μόνο για χρέη προς τον ΟΑΕΕ να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά όχι στο ΙΚΑ, επισήμανε χθες αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) υπό τον κ. Βασίλη Κορκίδη σε συνάντηση που είχε με τον αντι –πρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη.
 Σε ανακοίνωση της η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση με την ΕΣΕΕ, ανέφερε πως  ο κ. Δραγασάκης δήλωσε την «αμέριστη στήριξή του στις ρυθμίσεις εκείνες που θα δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση και θα προσφέρουν δεύτερες ευκαιρίες σε μικρομεσαίους εμπόρους και επιχειρηματίες που πλήγηκαν βαριά από την πολυετή κρίση». Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το θέμα της «2ης ευκαιρίας» για επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων τέθηκε στην προχθεσινή συνάντηση των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, με τον κοινοτικό Επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσχοβισί στην Αθήνα και η διάθεση του τελευταίου ήταν «θετική».
 Κύκλοι της ΕΣΕΕ πάντως ανέφεραν στο Capital.gr πως δεν προβλέπουν ότι μπορεί να «τρέξει» κάποια νέα, πιο γενναιόδωρη ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ταμεία, παρά τις σχετικές προθέσεις τις οποίες έχει εκφράσει ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

 Του Δημήτρη Κατσαγάνη, Capital

επαγγελματίες

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget