ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν εν όψει των εορτών στα παρακάτω:
 Οι καταναλωτές να προμηθεύονται τα τρόφιμα τους από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
 Να αγοράζουν κρέατα τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες –ψυγεία.
 Να αναζητούν στα σφάγια σφραγίδες Κτηνιατρικού υγειονομικού ελέγχου που σημαίνει ότι έχει γίνει ο απαραίτητος κρεοσκοπικός έλεγχος από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες .
 Αναλυτικότερα :
 * Όλα τα σφάγια πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).
 * Τα Ελληνικά σφάγια φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».
 * Τα προϊόντα Κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος τυρκουάζ, καθώς και σφραγίδα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Βουλγαρία κ.λ.π.
 * Τα σφάγια που προέρχονται από Τρίτες Χώρες φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καφέ, αναφέρεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός εγκατάστασης.
 * Σπλάχνα ( συκώτι ,πνεύμονες ,καρδιά ) να μην φέρουν οζίδια ή κύστες Τα κατεψυγμένα δεν πρέπει να έχουν αποψυχθεί . Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένων κρεάτων ή σπλάχνων ιδιαίτερη σημασία στην ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος .
 * Τα τυριά και τα αλλαντικά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους να αναγράφονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία επισημάνσεις για την ταυτότητα των προϊόντων. Η κοπή των τυριών στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.
 * Όσον αφορά τα αυγά το κέλυφος πρέπει να είναι καθαρό και άθικτο και να φέρουν σφραγίδα με κωδικό ο οποίος αποτελείται από :
 α) μονοψήφιο αριθμό που δηλώνει τη μέθοδο εκτροφής ( 0 : Βιολογική παραγωγή, 1: Ελευθέρας Βοσκής, 2: Δάπεδο με στρωμνή, 3: Εμπλουτισμένοι κλωβοί)
 β) κωδικό χώρας παραγωγής EL=Ελλάδα
 γ) αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ( διψήφιος αριθμός ) με τον αύξοντα αριθμό καταχώρησης κάθε μονάδας
 Τέλος, ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι σε περίπτωση που διαπιστώνουν ακατάλληλα, αλλοιωμένα ή με παραπλανητικές ενδείξεις τρόφιμα, να απευθύνονται στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της Περιφέρειας.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget