«Χτύπα σαν Άντρας»: Το σλόγκαν των ημερών έχει ιστορία…

Θυμάστε σε ποια τραγούδια υπήρχαν ανάλογες προτροπές; – Από το «Θέλω τα όπα μου»… στη Σοφία Αρβανίτη.Η πασχαλινή διαφήμιση γνωστής αλυσίδας καταστημάτων με πρωταγωνίστρια την Άντζελα Δημητρίου, προκάλεσε και προκαλεί συζητήσεις και ποικίλες αντιδράσεις. Η προτροπή της, κρατώντας ένα κόκκινο αβγό,
προς τον Γιώργο Καβακάκη «Χτύπα σαν Άντρας», έγινε αφορμή να εκδώσει το Κ.Ε.Θ.Ι. (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας) ανακοίνωση με την οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση «παροτρύνει στην άσκηση βίας κατά των γυναικών…», «ενισχύει και προκαλεί την αναπαραγωγή έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων καθώς και την εκδήλωση σεξιστικών συμπεριφορών» και ζητά την απόσυρση της διαφήμισης.
Βέβαια, ο Γιώργος Καβακάκης, μοντέλο που έγινε ευρέως γνωστός μέσα από αυτή τη διαφήμιση, στη συνέχεια της προτροπής της Άντζελας, σηκώνει το δικό του πασχαλινό αβγό, προφανώς για να χτυπήσει σαν άντρας, το αβγό της δημοφιλούς τραγουδίστριας και όχι την ίδια. Άλλωστε και ο ίδιος, σε πρόσφατο ΟΛΑ με τον Θέμο Αναστασιάδη και τη Δούκισα Νομικού, ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο πως η προτροπή αφορά το τσούγκρισμα των αβγών.
Όπως και να’ χει το πράγμα, η διαφήμιση πέτυχε τον σκοπό της. Να συζητηθεί πολύ. Είτε ήταν μια ατυχής έμπνευση των κειμενογράφων της είτε σκόπιμη και προβοκατόρικη ατάκα, το «χτύπα σαν άντρας» έγινε viral στο διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια πήραν φωτιά. Ατυχέστερη θα ήταν μια προτροπή από την πλευρά της Άντζελας «τσούγκρισε σαν άντρας» ή «σπάσε σαν άντρας».
Η βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, είναι απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα. Ωστόσο, εκτός από το «χτύπα σαν άντρας», ανάλογες εκφράσεις και προτροπές υπάρχουν σε πολλά ελληνικά τραγούδια και μάλιστα πολύ πετυχημένα. Θα αναφέρουμε μερικά από αυτά, κάποια έχουν γραφτεί πολλές δεκαετίες πριν και κάποια άλλα είναι πιο πρόσφατα. Μέσα στις παρενθέσεις υπάρχουν τα ονόματα των δημιουργών των τραγουδιών (συνθέτης – στιχουργός), αυτών των αφανών ηρώων της ελληνικής μουσικής.
Ποιος δεν θυμάται την Άννα Φόνσου στην ταινία του Α. Σακελλάριου «Όλοι οι Άνδρες Είναι Ίδιοι» (1966), να ερμηνεύει το τραγούδι «Θέλω τα όπα μου» (Γ. Σπανός – Α. Σακελλάριος), όπου υπάρχουν οι στίχοι «Θέλω τα χάδια μου και τη σφαλιάρα μου, από τον άνθρωπο που αγαπώ»;
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η μεγάλη Σοφία Βέμπο ερμήνευσε το τραγούδι «Το Χαστούκι» (Θ. Παπαδόπουλος – Μ. Τραϊφόρος και Γ. Γιαννακόπουλος). «Χτύπα λοιπόν, χτύπα γερά. Χτύπα με ακόμα μια φορά. Αφού το κέφι σου το θέλει…».
Στο «Θέλω μάγκα και σατράπη» (Β. Τσιτσάνης), η Σωτηρία Μπέλλου τραγουδά: «Και Χαστούκι να μου δώσει, ούτε λέξη δεν θα πω, είναι ο άντρας της καρδιάς μου και τον αγαπώ». «Μ΄ Ένα Χαστούκι σου, ήρθα να σ’ αγαπήσω…», έλεγαν τα λόγια του τραγουδιού «Το Χαστούκι» (Β. Τσιτσάνης – Α. Τόσκας), που ερμήνευσαν οι Α. Ρεπάνης – Κ. Γκρέυ και στο ρεφρέν του ίδιου τραγουδιού υπάρχουν οι στίχοι «Χτύπα σατράπη μου, δωσ΄ μου γλυκά φιλιά κι ύστερα πάρε με, μέσα στην αγκαλιά…». Μύλος δηλαδή! Το ίδιο τραγούδι ερμήνευσε αρκετά χρόνια αργότερα και η Μαριάνθη Κεφάλα, μια τραγουδίστρια με εξαιρετική φωνή, γνωστή και από το… επικό «Κερασμένα» (Νικηφόρος – Η. Φιλίππου). «Κερασμένα από μένα τα ποτά, κερασμένο από σένα το μετά…»!
Στο σατιρικό τραγούδι «Η Κασέτα και η Λέττα» (Γ. Κιουρκτσόγλου – Γ. Λογοθέτης) (1975), που ερμήνευσαν οι Δημήτρης Πουλικάκος και Ιωάννα Κιουρκτσόγλου, μετά από ένα χαστούκι που δέχεται η Λέττα… παρακαλά: «Άλλο ένα χαστούκι δω’ μου, αν με αγαπάς μωρό μου, Είχα από το Σαράντα, να γνωρίσω τέτοιον άντρα»!
Με το πέρασμα των χρόνων, την αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας και τη θεωρητική, τουλάχιστον, ισότητα στις σχέσεις των δύο φύλων, τραγούδια με ανάλογους στίχους, άρχισαν να σπανίζουν. Δίνεται πλέον από τους στιχουργούς μεγαλύτερο βάρος στα (συν)αισθήματα, σε ανεκπλήρωτους ή παράνομους έρωτες και τα λεγόμενα καψουροτράγουδα «παίρνουν το πάνω χέρι» στη δισκογραφία και τις προτιμήσεις του κοινού.
Ίσως, το πιο χαρακτηριστικό από τα σχετικά πρόσφατα τραγούδια είναι το «Χτύπα» (Μουσική: Αλέκος και Ειρήνη Χρυσοβέργη – Στίχοι: Σπύρος Γιατράς) (1995), όπου η Σοφία Αρβανίτη ερμηνεύει… ατρόμητα: «Χτύπα, δε σε φοβάμαι αυτά που κάνεις όλα εις βάρος σου μετράνε…».
Οι εμπνεύσεις των δημιουργών των ελληνικών τραγουδιών είναι ανεξάντλητες. Ίσως υπάρχουν και άλλα τραγούδια με ανάλογη θεματολογία.

Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε, το «Χτύπα σαν Άντρας» να μείνει στην ιστορία ως μια πετυχημένη διαφήμιση και μια έξυπνη ατάκα και δεν θα βρεθεί ποτέ κάποιος που επηρεασμένος από αυτό ή οτιδήποτε άλλο, θα χτυπήσει σαν άντρας ή σαν ό, τι άλλο αισθάνεται ή νομίζει πως είναι…

Χτύπα σαν Άντρας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget