Η διατροφή ενός παιδιού τα δύο πρώτα του χρόνια είναι καθοριστική

Η διατροφή ενός παιδιού κατά τα δύο πρώτα έτη της ζωής του είναι καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του.Για αυτό άλλωστε τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην επίδρασή του θηλασμού στα παιδιά, που είναι ή τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ο πρώτος τρόπος σίτισης τους.
Ωστόσο, όπως οι επιστήμονες τονίζουν εκτός από το θηλασμό είναι καθοριστική και η μετά αυτού διατροφή ενός παιδιού, μέχρι την ηλικία των 2 ετών.
 Στα πλαίσια αυτά μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics έρχεται να αναδείξει τα πολύ σημαντικά οφέλη της διατροφικής πρόσληψης μέχρι τα δύο έτη ηλικίας ενός παιδιού σε σχέση και με το σωματικό του βάρος ως ενήλικας. Στα πλαίσια αυτής ελήφθησαν δεδομένα όπως κοινωνικοοικονομικά στοιχεία, το βάρος των γονέων, ηλικιακές διαφοροποιήσεις, πληροφορίες για τον θηλασμό κ.α. και έγινε διατροφική αξιολόγηση στις ηλικίες των 10 μηνών και 2 ετών και έπειτα κάθε 2 χρόνια μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Σε ηλικία 20 ετών έγιναν μετρήσεις ύψους, βάρους και σύστασης σώματος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι καταρχήν ο θηλασμός για ένα παιδί είναι σημαντικά συνδεδεμένος με χαμηλό σωματικό λίπος στα 20 χρόνια του. Παράλληλα όμως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολύ σημαντική είναι και η μετέπειτα διατροφή του μέχρι τα δύο του έτη, η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης και χαμηλή λίπους, κάτι που είναι λάθος. Αν λάβουμε υπόψη ότι η πρώτη τροφή του, το μητρικό γάλα δηλαδή, είναι πλούσιο σε λίπος και με μικρή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, η απότομη ακόλουθη αλλαγή δεν βοηθάει.
Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις το λίπους δεν πρέπει να περιορίζεται στα μικρά παιδιά, έτσι ώστε να λαμβάνουν μεγάλα ποσά ενέργειας για την ταχεία ανάπτυξη του νευρικού τους συστήματος. Εδώ μάλιστα ένα λάθος που γίνεται είναι η χορήγηση σε ένα παιδί στα πρώτα χρόνια του γαλακτοκομικών με χαμηλές θερμίδες, μειωμένο λίπος και αυξημένη πρωτεΐνη, κάτι που δεν ενδείκνυται για ηλικίες πριν από τα 2-3 έτη.
Όπως οι ειδικοί επισημαίνουν, ο περιορισμός του λίπους σε αυτή την ηλικιακή περίοδο μπορεί να κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση παχυσαρκίας.
 Συμπερασματικά λοιπόν, οι ερευνητές τονίζουν για μια ακόμη φορά τα οφέλη του μητρικού θηλασμού σχετικά με την μείωση του κινδύνου για μελλοντική παχυσαρκία, όμως θεωρούν καθοριστική και τη διατροφή ενός παιδιού μετά από αυτόν.
Εάν μετά από αυτόν δεν ακολουθηθεί μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο τα οφέλη που παρέχονται από τον μητρικό θηλασμό.
Η ευεργετική επίδραση του μητρικού γάλακτος μπορεί να «καλυφθεί» όταν ακολουθείται δίαιτα χαμηλή σε λίπος, ενώ αν ακολουθηθεί μια διατροφή σύμφωνη με τις επίσημες συστάσεις (με ικανοποιητικά ποσά λιπαρών και ελεγχόμενη πρωτεΐνη) τότε είναι πιο πιθανό ένα παιδί να καρπωθεί τα ευεργετικά αποτελέσματα του θηλασμού.

Από την Κατερίνα Κουρουπάκη

Επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr

Θήβα,υγεία

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget