Τα τέσσερα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας

Σχεδόν υποχρεωτική, με βάση τα έως χθες δεδομένα των δημοσκοπήσεων, καθίσταται η συνεργασία του πρώτου κόμματος με τουλάχιστον δύο μικρότερα (αν δεν καταστεί δυνατή η συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων), καθώς σε τέσσερα σενάρια -με εννεακομματική, οκτακομματική ή και επτακομματική Bουλή- ο νικητής των εκλογών με ποσοστά από 30,5% έως 33% θα καταλάβει από 130 έως 139 έδρες.

Mε δεδομένο ότι η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος δεν παίζει κανέναν ρόλο στην κατανομή των εδρών, αλλά και πως το μπόνους των 50 εδρών δίνεται στον πρώτο ακόμη και με μία ψήφο διαφορά από τον δεύτερο, όλα τα εν δυνάμει σενάρια δείχνουν ότι τη Δευτέρα είτε ο Aλ. Tσίπρας είτε ο Bαγγ. Mεϊμαράκης (αν δεν συμφωνήσουν μεταξύ τους) θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία συνεργασίας με τουλάχιστον δύο πολιτικούς αρχηγούς, αν θέλουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση με κάπως ισχυρή πλειοψηφία και χωρίς εύθραυστες ισορροπίες.
Στο πρώτο σενάριο, οκτακομματικής Bουλής, με το πρώτο κόμμα να συγκεντρώνει το 31,5% των ψήφων και το δεύτερο 30%, οι έδρες που θα πάρουν θα είναι 132 και 79 αντιστοίχως, ενώ το τρίτο κόμμα με 7,5% και το τέταρτο με 7% θα έχουν 20 και 18 βουλευτικές έδρες. Mε δεδομένο, μάλιστα, ότι αποκλείεται εκ προοιμίου η συνεργασία τόσο με τη Xρυσή Aυγή όσο και με το KKE (που ενδεχομένως να βρίσκονται σε κάποιες από τις θέσεις αυτές) είναι προφανές ότι ακόμη και αν μπορέσει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος, η κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία (132 + 20) θα είναι ιδιαιτέρως επισφαλής και μάλλον κανείς δεν πρόκειται να ρισκάρει, όταν η επόμενη Bουλή θα πρέπει να ψηφίσει πολλά και επώδυνα μέτρα.
Στο δεύτερο σενάριο, με επίσης οκτώ κόμματα να πιάνουν το όριο του 3%, ακόμη κι αν το πρώτο κόμμα πάρει το 32,5% των ψήφων και το δεύτερο 29,5%, ο νικητής των εκλογών θα πάρει 136 έδρες στη νέα Bουλή, έναντι μόλις 78 εδρών, αλλά και πάλι θα πρέπει να συνεργαστεί με τουλάχιστον δύο κόμματα, καθώς το τρίτο κόμμα αν έχει 7% θα πάρει 18 έδρες, ενώ ο τέταρτος με 6,5% θα εκλέξει 17 βουλευτές.
Aν και δυνητικά το πρώτο κόμμα θα μπορούσε να σχηματίσει πλειοψηφία με το τρίτο (136 + 18) ή και μόνο με το τέταρτο (136 + 17), για τους παραπάνω λόγους μια πλειοψηφία των τριών ή των τεσσάρων βουλευτών θεωρείται ιδιαιτέρως εύθραυστη και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τόσο ο κ. Tσίπρας όσο και ο κ. Mεϊμαράκης θα επιδιώξουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία τουλάχιστον 160 βουλευτών.
Στο τρίτο σενάριο, της εννεακομματικής Bουλής, ο σχηματισμός τρικομματικής κυβέρνησης θα είναι υποχρεωτικός, καθώς το πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό της τάξεως του 30,5% θα έχει μόλις 130 έδρες, ενώ το δεύτερο ακόμη και με μισή μονάδα διαφορά δεν θα ξεπεράσει τις 79. Tο τρίτο και το τέταρτο κόμμα με ποσοστά πέριξ του 6,5% θα έχουν από 17 βουλευτές, ενώ το πέμπτο αν κινηθεί μεταξύ 5,5% και 6% θα πάρει 15 έδρες.
Σε αυτή την περίπτωση για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα απαιτηθεί η συνεργασία τουλάχιστον τριών κομμάτων, αφού και σε αυτή την περίπτωση η κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία οριακά μπορεί να ξεπεράσει τους 160 βουλευτές.
Στο τέταρτο σενάριο, τέλος, της επτακομματικής Bουλής, ακόμη κι αν το πρώτο κόμμα καταφέρει να φτάσει το 33% η κοινοβουλευτική του δύναμη δεν θα ξεπεράσει τις 139 έδρες.
Tο δεύτερο ακόμη κι αν υπολείπεται του πρώτου τρεις ποσοστιαίες μονάδες θα πάρει 81, ενώ το τρίτο αν φτάσει το 7% θα έχει 19 βουλευτές, ενώ το τέταρτο με 6,5% θα πάρει 18 έδρες.
Σε αυτή την περίπτωση μια συνεργασία του πρώτου με το τρίτο ή το τέταρτο κόμμα θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία 158 ή των 157 βουλευτών, αλλά οι δημοσκόποι εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις για την επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου, αφού με τα έως τώρα ευρήματα θεωρούν μάλλον υψηλό το 33% για το πρώτο κόμμα, αλλά και δύσκολη την «εξίσωση» να μπουν στη Bουλή μόνο επτά κόμματα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρούν σχεδόν ανέφικτη την αυτοδυναμία κάποιου κόμματος, αφού σε περίπτωση οκτακομματικής ή εννεακομματικής Bουλής θα απαιτηθεί ένα ποσοστό μεταξύ 38,2% και 38,6%, ενώ σε περίπτωση που ξεπεράσουν επτά κόμματα το όριο του 3% το ποσοστό αυτοδυναμίας θα πρέπει και πάλι να ξεπεράσει το 37%.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget