Εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων εντός Natura

Τη νομιμοποίηση καταπατημένων και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων προβλέπει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
 Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς των συγκεκριμένων εκτάσεων, οι οποίες βρίσκονται εντός των προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος», πρόκειται για δασικές εκτάσεις, οι οποίες είχαν εκχερσωθεί και καλλιεργούνταν πριν συμπεριληφθούν στις ευρύτερες περιοχές του δικτύου Natura. Οι συγκεκριμένοι αγρότες, οι οποίοι είχαν καταπατήσει δασική γη, θα μπορούν πλέον να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων όπως ακριβώς γίνεται σήμερα με την εξαγορά εκτάσεων στις περιοχές όπου αναρτήθηκαν Δασικοί Χάρτες.
 Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, το οποίο παρουσίασε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος.
 Ειδικότερα, το άρθρο 18 προβλέπει την υπό προϋποθέσεις δυνατότητα υπαγωγής των συγκεκριμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην διαδικασία εξαγοράς που προβλέπει ο νόμος 998/79 (παράγραφοι 5 έως 11 του άρθρου 47 και 47Β). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση, η ισχύουσα διάταξη «οδηγεί σε διαφορετική αντιμετώπιση των εκτάσεων που καλλιεργούνταν επί σειρά ετών και μεταγενέστερα συμπεριλήφθησαν στις ευρύτερες περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι η γεωργική εκμετάλλευση μπορεί να μην αποκλειστεί από το ειδικό καθεστώς προστασίας της ευρύτερης περιοχής». Σύμφωνα με την αιτιολογία του νομοθέτη η νέα ρύθμιση «οδηγεί σε άρση της διακριτικής μεταχείρισης ορισμένων πολιτών».

Εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget