Γιατί είναι καλό να νοσταλγείς συχνά τα παλιά;

Νοσταλγία για όμορφες στιγμές που περάσαμε, για αγαπημένα πρόσωπα που βρίσκονται μακριά μας, νοσταλγία για την πατρίδα (οι ξενιτεμένοι).Νοσταλγία για αγαπημένες μουσικές, μυρωδιές και γεύσεις, για την παλιά μας γειτονιά ή για τόπους όπου ζήσαμε ευτυχισμένα, νοσταλγία για αλλοτινές εποχές, για τις διακοπές και τα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα. Η νοσταλγία σε κάθε περίπτωση – παρά την γλυκόπικρη γεύση της – είναι βάλσαμο για την ψυχή, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.
 Νοσταλγία με συνταγή ψυχίατρου
 Σύμφωνα με τον Kωνσταντίνο Σεντικίδη, καθηγητή ψυχολογίας στο αγγλικό πανεπιστήμιο του Southampton, καλό είναι να νοσταλγούμε το παρελθόν δυο – τρεις φορές την εβδομάδα καθώς, όπως έχει αποδειχτεί, οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι αντλούν δύναμη από τη νοσταλγία για να προχωρήσουν μπροστά στη ζωή, παρά τις δυσκολίες. Έρευνες έδειξαν ότι η νοσταλγική ονειροπόληση μπορεί να καταπολεμήσει τη μοναξιά, την πλήξη και το άγχος. Μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους πιο γενναιόδωρους. Ακόμα, τους υπενθυμίζει τις ρίζες τους και τους βοηθάει να αισθάνονται καλύτερα.
 Τα ζευγάρια (όπως επίσης οι συγγενείς και οι φίλοι) αισθάνονται πιο ευτυχισμένα, όταν μοιράζονται κοινές αναμνήσεις. Το να δημιουργήσει μάλιστα κάποιος ένα «αρχείο νοσταλγιών», για να ανατρέχει σε αυτές όταν θέλει να…πάρει τα πάνω του, είναι μια καλή στρατηγική, εξηγεί ο Kωνσταντίνος Σεντικίδης στους New York Times.
 Νοσταλγία, ένα φυσικό θερμαντικό
 Όμως η υπόθεση νοσταλγία πάει ακόμα πιο μακριά: Προσφέρει ψυχική θαλπωρή και – στην κυριολεξία – ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και βελτιώνει την αντοχή στο κρύο, σύμφωνα με μελέτες πανεπιστημίων της Αγγλίας (Southampton), της Κίνας (Sun Yat-Sen) και της Ολλανδίας (Tilburg). Η νοσταλγική μουσική μπορεί να βοηθήσει πολύ σε αυτό.
 Νοσταλγία, η παρεξηγημένη
 Είναι βέβαια γεγονός ότι πολλοί έχουν παρεξηγήσει το αίσθημα της νοσταλγίας, επειδή θεωρούν ότι φέρνει πόνο και στενοχώρια. Μάλιστα τον 17ο αιώνα η νοσταλγία θεωρούνταν ψυχική διαταραχή και συγκεκριμένα «νευρολογική πάθηση δαιμονικής αιτίας». Όμως η νοσταλγική αναπόληση, όπως έδειξαν οι έρευνες, κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν περισσότερο στο νόημα της ζωής και καθησυχάζει τις υπαρξιακές τους αγωνίες. Εξάλλου όλοι το κάνουν, σε όλες τις χώρες του κόσμου και σε όλες τις ηλικίες. Η προϋπόθεση όμως για να ευεργετηθεί κάποιος ανατρέχοντας πού και πού στο (καλό) παρελθόν είναι να μην είναι νευρωτικός και τελικά καταλήξει στη μελαγχολία, επισημαίνουν οι ειδικοί.

[Φωτό: © Depositphotos.com]
 Πηγή https://trelogaidouri.blogspot.gr/

Νοσταλγία με συνταγή ψυχίατρου

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget