Σε θέση μάχης για τις ρευματοκλοπές

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές για να μειωθούν οι ρευματοκλοπές οι οποίες έχουν τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με πριν από έξι χρόνια ενώ σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, το κόστος της κλαπείσας ενέργειας υπολογίζεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πως έχει εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση του φαινομένου και τον εντοπισμό των παραβατών ενώ επανειλημμένες εκκλήσεις έχει κάνει και η ΔΕΗ στην οποία οι ρευματοκλοπές στοιχίζουν περί τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως.
 Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το πρόβλημα σε κάποιον βαθμό "θα επιλυθεί με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών", αν και η προμήθεια και εγκατάσταση των εν λόγω μετρητών αργεί, καθώς η ΔΕΗ προσπαθεί να απεμπλακεί "εδώ και έξι με επτά χρόνια από τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας".
 Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην εγκατάσταση των συγκεκριμένων μετρητών, η εταιρεία "θα είναι αποτελεσματική σε ό,τι έχει να κάνει με το δίκτυο, αλλά και με τον καταναλωτή", για τον οποίο η εγκατάσταση των συγκριμένων συστημάτων θα έχει πολλές θετικές συνέπειες, καθώς θα μπορεί να προχωρεί στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος "όπως τη θέλει και τις ώρες που επιθυμεί".
 Το πρόβλημα, πάντως, έχει πάρει έκταση, καθώς -σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη- παρατηρείται "έξαρση της ρευματοκλοπής όλα τα χρόνια της κρίσης". Όπως λέει, "το τελευταίο διάστημα γίνεται τεράστια προσπάθεια να μειωθεί", ενώ βεβαιώνει ότι "οι έλεγχοι θα ενταθούν".
 Μέτρα για τη μείωση των ρευματοκλοπών από τη ΡΑΕ
 Μέτρα για τη μείωση των ρευματοκλοπών σχεδιάζει να λάβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με σκοπό τον περιορισμό του φαινομένου και τη διατήρηση των απωλειών σε οικονομικά αποτελεσματικά επίπεδα. Η ΡΑΕ σημειώνει ότι «αναγνωρίζει την ανάγκη επανεξέτασης του ρυθμιστικού πλαισίου για τις απώλειες δικτύου ή/και λήψης ειδικών μέτρων, για την αντιμετώπιση κατ΄ αρχάς του φαινομένου της ρευματοκλοπής και με γενικότερο στόχο τον περιορισμό και τη διατήρηση των απωλειών σε οικονομικά αποτελεσματικά επίπεδα. Το τρέχον μοντέλο οργάνωσης της αγοράς και συγκεκριμένα το σχήμα εκκαθάρισης συναλλαγών, σύμφωνα με το οποίο το κόστος των απωλειών στο δίκτυο διανομής επιβαρύνει εξ’ ολοκλήρου το ανταγωνιστικό σκέλος του κόστους ενέργειας,  καθιστά, όπως γίνεται αντιληπτό, άνευ ουσίας τον καθορισμό άνω ορίου στους συντελεστές προσαύξησης, αν αυτός δεν συνοδεύεται από ανάλογες διαρθρωτικές αλλαγές. Ότι οι αλλαγές εκείνες που είναι αναγκαίες στη λειτουργία της αγοράς έτσι ώστε να προάγεται η ουσιαστική διαχείριση των απωλειών δεν είναι εφικτό να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο 2018. Επιπλέον, η ΡΑΕ κρίνει ορθότερο η πιθανότητα μιας τέτοιας προσέγγισης του ζητήματος διαχείρισης των απωλειών, δηλαδή μέσω της αγοράς, να διερευνηθεί στο πλαίσιο της προωθούμενης αναδιοργάνωσης σύμφωνα με το μοντέλο-στόχο».
 Πιο άμεσα, η ΡΑΕ σκοπεύει να προσεγγίσει το ζήτημα με παροχή κινήτρου προς τον Διαχειριστή Δικτύου για τη μείωση των απωλειών, συναρτώντας κατά βάση μέρος του ρυθμιζόμενου εσόδου του Διαχειριστή με το παρατηρούμενο επίπεδο απωλειών ενέργειας στο Δίκτυο. Η σύνδεση του ρυθμιζόμενου εσόδου με την απόδοση του Διαχειριστή προβλέπεται στον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου σε σχέση τόσο με τις απώλειες όσο και με την ποιότητα υπηρεσιών, ενώ η μη εμπλοκή του σχήματος με το σύστημα συναλλαγών της αγοράς καθιστά, κατά την άποψη της Αρχής, εφικτή την εφαρμογή του από το 2019. Σε αυτό το πλαίσιο, εντός των επόμενων μηνών η ΡΑΕ θα επεξεργαστεί και θα διαβουλευτεί με τους συμμετέχοντες της αγοράς επί της διαμόρφωσης, των παραμέτρων και των λεπτομερειών εφαρμογής του εν λόγω σχήματος, με στόχο την ολοκλήρωση και θέσπιση της σχετικής ρύθμισης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.
 Συνεχίζονται οι έλεγχοι από την Αστυνομία
 Αυξάνονται οι συλλήψεις για ρευματοκλοπές καθώς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι την Τετάρτη στην Πτολεμαΐδα συνελήφθησαν 12 άτομα τα οποία είχαν προβεί στη σύνδεση μονοφασικών καλωδίων στο δίκτυο χαμηλής τάσης της Δ.Ε.Η. Α.Ε., με επακόλουθο να τροφοδοτούνται παράνομα με ρεύμα, απευθείας από το δίκτυο της Δ.Ε.Η χωρίς τη μεσολάβηση μετρητή για την καταμέτρηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνολική ζημία για την επιχείρηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ανέρχεται στα 3.600 ευρώ.

ρευματοκλοπές

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget