Συμμετοχή Δημάρχου Λεβαδέων σε ημερίδα της UNHCR

H Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου συμμετείχε ως ομιλήτρια σε ημερίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 στην Αθήνα.
 Η ημερίδα με θέμα «Στεγάζοντας αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες: οι δήμοι ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες για το μέλλον», είχε στόχο την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με την υποδοχή προσφύγων και αιτούντων άσυλο, την πάρουσίαση καλών πρακτικών από τους Δήμους και την κατάθεση προτάσεων για τη συνέχιση του προγράμματος «ESTIA» και μετά το τέλος του 2018.
 Στην ημερίδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Philippe Leclerc, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι Δήμαρχοι Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικκαίων, Νεάπολης – Συκαιών, Καλαμαριάς, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Ηρακλείου Κρήτης, Ρεθύμνου, Σητείας και Χανίων, που υλοποιούν προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων.
 Η Δήμαρχος στην ομιλία της αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Λιβαδειάς και στην επιτυχία του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, που επετεύχθη με τη συνδρομή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την αμέριστη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών.
 Σημείωσε ότι ο Δήμος επέλεξε να υλοποιήσει το πρόγραμμα με δικές του δυνάμεις, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ), χωρίς τη συνδρομή ΜΚΟ. Αναφέρθηκε στις αρχικές δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά και στα οφέλη της τοπικής κοινωνίας σε οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο.
 Απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της κυβέρνησης χαρακτήρισε σημαντική την παρέμβασή τους για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που θα διευκολύνουν το έργο των Δήμων, όπως η ενίσχυση των δομών Υγείας, η εξάλειψη των γραφειοκρατικών προβλημάτων για την έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων (AMKA, ΑΦΜ) και η ανάγκη για σχεδιασμό λειτουργίας επιπρόσθετων τμημάτων για την εκπαίδευση των ενηλίκων προσφύγων από το Υπουργείο Παιδείας.
 Αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πρόβλημα της μη ενίσχυσης των δομών Υγείας στην Λιβαδειά, λόγω της μη λειτουργίας ανοικτής δομής φιλοξενίας (camp) και διεκδίκησε την ενίσχυσή τους.
 Όσον αφορά στη συνέχιση του προγράμματος μετά το 2018, υποστήριξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει την ευθύνη στη διαχείριση του προσφυγικού, με την αναλογική κατανομή των 45.000 προσφύγων στους 325 Δήμους της χώρας.
 Πρότεινε τη δημιουργία ενός δικτύου των Δήμων, που υλοποιούν το πρόγραμμα ESTIA, το οποίο θα αποτελεί ένα πλαίσιο συνεργασίας, ανταλλαγής εμπειριών και κοινού σχεδιασμού, αλλά και διεκδίκησης κοινών χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διαρθρωτικά της ταμεία.
 Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάζει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και το Υπουργείο Παιδείας και στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Δήμος Λεβαδέων και ο Δήμος Θηβαίων για την καταγραφή των εργασιακών δεξιοτήτων των προσφύγων. Τόνισε ότι οι Δήμοι θα δυσκολευτούν να υποστηρίξουν αμιγή προγράμματα εργασίας για τους πρόσφυγες δεδομένου του μεγάλου ποσοστού ανεργίας των δημοτών. Πρότεινε το σχεδιασμό προγραμμάτων που να μεριμνούν ταυτόχρονα για τους Έλληνες άνεργους και για τους πρόσφυγες.
 Στο τέλος της ημερίδας, η Δήμαρχος αντάλλαξε απόψεις με τους Δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης για την περαιτέρω συνεργασία τους και την δημιουργία του Δικτύου.

ημερίδα της UNHCR

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget