Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α - Η διγλωσσία, η υποκρισία και η πολιτική ανευθυνότητα του Υπουργείου Εσωτερικών…!!!

Ύπουλο παιχνίδι παίζει η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. κρατώντας ανοιχτό το «παράθυρο» της ιδιωτικοποίησης των ανταποδοτικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την άρνησή της να καταργήσει το άρθρο 61 του Ν.3979/2011 και το άρθρο 43 του Ν.4257/2014.
 Η διγλωσσία, η υποκρισία και η πολιτική ανευθυνότητα αναδεικνύονται με τις περιπτώσεις των Δήμων Λαμιέων και Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κάνοντας χρήση των άρθρων των δύο ανωτέρω Νόμων επιχείρησαν να αναθέσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες, φορτώνοντας το κόστος στους πολίτες. Εμπόδιο στάθηκε η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., η οποία άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης των Δημοτικών Συμβουλίων.
 Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2017, όταν η συγκυβέρνηση οδηγούσε τους εργαζόμενους συμβασιούχους-παρατασιούχους στον Τομέα Καθαριότητας των Ο.Τ.Α. σε απόλυση, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Π.Ο.Ε.-Ο.ΤΑ. κατήγγειλε, ότι η απομάκρυνση των εργαζομένων θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και ζητούσε την κατάργηση τόσο του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 όσο και του άρθρου 43 του Ν.4257/2014.
 Τότε η Ομοσπονδία κατηγορήθηκε ότι κινδυνολογεί, καθώς η συγκυβέρνηση διαρρήγνυε τα ιμάτια της, πως δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολάβους, ενώ υποκριτικά, θέσπισε με το άρθρο 24 του Ν.4479/2017 την κάλυψη θέσεων του τομέα καθαριότητας, προκειμένου οι Δήμοι να μπορούν πλέον να παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές με ίδια μέσα. Και βεβαίως, τόσο το άρθρο 61 του Ν.3979/2011 όσο και το άρθρο 43 του Ν.4257/2014 δεν καταργήθηκαν ποτέ.
 Πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις», κάποιοι Δήμοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν την διάταξη αυτή, μη προβαίνοντας σε προσλήψεις επαρκούς προσωπικού και αναθέτοντας τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτες. Μεταξύ αυτών, ο Δήμος Λαμιέων και ο Δήμος Θερμαϊκού.
 Η Π.Ο.Ε.-Ο.ΤΑ., προστατεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, που θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά αν εκχωρηθεί σε εργολάβους η καθαριότητα, άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης του
 Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαμιέων, όπως είχε ασκήσει προσφυγή και αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντίστοιχη απόφαση του Δήμου Θερμαϊκού, για σημαντικές παρανομίες και παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας.
 Και ενώ θα περίμενε κανείς, ότι η συγκυβέρνηση (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ.) θα είχε τουλάχιστον την ευθιξία να επιβεβαιώσει τα λόγια της με τις πράξεις (πόσο σπάνιο, πλέον στην πολιτική!), δια του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, που αποτελεί κυβερνητικό όργανο και υπηρεσία, απέδειξε με τον πλέον περίτρανο τρόπο, πως δεν επιθυμεί την απομάκρυνση των εργολάβων από τον Τομέα Καθαριότητας, αφού με το υπ΄ αριθμ. πρωτ.: 5578/156296/23-11-2017 έγγραφό του μας ενημερώνει πως η προσφυγή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θεωρείται... «σιωπηρώς απορριφθείσα, λογω παρέλευσης απράκτου της προβλεπόμενης από τις σχετικές διατάξεις δίμηνης προθεσμίας από της ασκήσεως της (άρθρο 227 του Ν.3852/2010), για την έκδοση της απόφασης μας». Ενέκρινε ουσιαστικά την ανάθεση σε εργολάβο των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων στον Δήμο Λαμιέων, παραπέμποντάς μας να υποβάλουμε νέα προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/2006.
 Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συνεχίζει τον αγώνα της, τόσο μέσω των αγωνιστικών παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων όσο και μέσω προσφυγών και ας έχουν στον νου τους όλοι όσοι απεργάζονται την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, ότι θα μας βρουν μπροστά τους σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους, που μας επιτρέπει ο Νόμος και το Καταστατικό μας. Ας έχουν ομοίως υπόψη τους, όλοι όσοι θεωρούν, ότι οι Δημοτικές υπηρεσίες είναι εύκολη λεία, ότι η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν διαπραγματεύεται το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών και δεν πτοείται από απειλές, διώξεις και άλλες τραγελαφικές πιέσεις, που κάποιοι θεωρούν, ότι μπορούν να μας ασκήσουν (βλέπε ποινικές διώξεις για μόλυνση περιβάλλοντος λόγω απεργίας κ.λπ.!!!).
 Συνεχίζουμε τους αγώνες μας ακάθεκτοι, ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και των πολιτών, που θα κληθούν να πληρώσουν «το μάρμαρο».

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget