Αναφορά στην επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στη Θήβα

                από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ Παπαϊωάννου*    
 Ο υπουργός (8.11.2017) με την εκτεταμένη ομιλία του θέλησε να ενημερώσει και να προετοιμάσει αυτή τη φορά το βοιωτικό ακροατήριο για τις αλλαγές στην Τ.Α.κυριότερη των οποίων είναι η απλή αναλογική στην εκλογή των οργάνων αυτοδιοίκησης δύο βαθμίδων.
 Προηγήθηκε ο δήμαρχος Θηβαίων ,που φλυαρώντας προσπάθησε να καμουφλάρει  την έλλειψη σχεδιασμού και οράματος για την ιστορική πόλη με διαχειριστικές « ανθυποϋπολεπτομέρειες » και κοινοτοπίες.
Έγινε  πολύ ανιαρός και ανάγκασε τον υπομονετικό  διευθύνοντα την συζήτηση συντονιστή της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολο Ντάντο να του συστήσει συντόμευση.
 Απέναντι υπήρχε ένα εθισμένο στο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, πυκνό ακροατήριο
ιδιαίτερα απαιτητικό και «διψασμένο» για ενημέρωση
Όμως ο τρόπος  διεύθυνσης της συζήτησης  μου έδειξε ότι απέβλεπε στην αριθμητική    συρρίκνωση  των ομιλητών  και τον περιορισμό των στην υποβολή μόνο ερωτήσεων. Οτι επιθυμούσε συνοπτικές διαδικασίες.
Με βάση τον κατάλογο των ομιλητών δεν  καθορίστηκε  χρονικό όριο ως είθισται,ώστε έκαστος  να επιλέξει αν  θα το καταναλώσει σε παρέμβαση ή ερώτηση.
Έτσι λοιπόν μέσα σε λίγες γραμμές θα αναφερθώ στα πλεονεκτήματα της απλής αναλογικής και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αφού τότε έκανα αυτοδιοίκηση με το «νυστέρι» ενώ σήμερα οι δήμαρχοι την ασκούν με «λαπαροσκοπική» μέθοδο.
Με  βρίσκει σύμφωνο λοιπόν γιατί:
1ον Στερεί στην πλειοψηφία των δημάρχων τον συγκεντρωτισμό  ως σύνδρομο ,αλλά και ως περιεχόμενο αποτυπωμένο στον ισχύοντα νόμο
2ον Καταπολεμά δραστικά την αυθαιρεσία , τη διαφθορά,την κακοδιοίκηση, την διαπλοκή και όλοι ξέρουμε ότι σ’ αυτά η Τ.Α. πρωταγωνιστεί επί σειρά ετών.
3ον Εκ των πραγμάτων υπάρχει  συχνή λογοδοσία,  προκαλείται διάλογος και  επικρατεί διαφάνεια.
4ον Το σύστημα  της αναλογικής δημοτικής διακυβέρνησης αναβαθμίζει και υπευθυνοποιεί τον ρόλο περισσότερων δημοτικών συμβούλων , γιατί συμμετέχουν από αυξημένη θέση ευθύνης στο δημοτικό «γίγνεσθαι»
5ον Ακτινογραφεί  τις πολιτικές αντιλήψεις της τοπικής κοινωνίας που τις αποτυπώνει  στο Δημοτικό Συμβούλιο
6ον Αποτελεί  φραγμό στον τυχοδιωκτισμό  κάποιων που ψάχνουν  να βρουν το δρόμο προς το «τυρί» της εξουσίας.
7ον Ενεργοποιεί  την  λαϊκή συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων και  κατ΄επέκταση εμπλουτίζει την τοπική δημοκρατία
8ον Αναζωογονεί  την  αυτοδιοικητική « πολιτική φιλοσοφία», δηλαδή τον τρόπο πρόσληψης των  αναγκών της κοινωνίας, την  προσέγγιση της τοπικής και περιφερειακής πραγματικότητας , την μέθοδο αξιολόγησης, ιεράρχησης , ανάλυσης ,επεξεργασίας,  την μετουσίωση σε προγραμματικό λόγο,την υλοποίηση του,την επίλυση των προβλημάτων.
Όλοι υποστηρίζουμε για παράδειγμα ότι είναι απαραίτητη η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου , αλλά όχι όλοι με τον ίδιο τρόπο.
Επικροτώ  επίσης τα βήματα ανακατανομής  της εξουσίας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας , με τον σταδιακό  περιορισμό του κεντρικού κράτους σε επιτελικό και μόνο ρόλο,  Ώστε
1ον  η διοίκηση ασκείται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον πολίτη (αρχή της εγγύτητας)
2ον  η ψηλότερη βαθμίδα της δημόσιας διοίκησης να ασκεί μόνο εκείνες τις διοικητικές αρμοδιότητες που η χαμηλότερη βαθμίδα δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά  (αρχή της επικουρικότητας)
3ον  κάθε επίπεδο αυτοδιοίκησης να λειτουργεί με πλήρη αυτοτέλεια (αρχή της τοπικής αυτονομίας)
Τώρα θα περάσω στις ερωτήσεις τις μόνες που έκανα στον υπουργό:
1ον  Ο καθηγητής  Γιάννης Πανούσης που υπουργοποιήθηκε στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον θεωρώ σοσιαλδημοκράτη, σε συνέντευξη του στη (Νέα Σελίδα 5.11.2017) είπε ότι πρέπει να συναντηθεί η κεντροαριστερά  με τον ΣΥΡΙΖΑ για να συγκυβερνήσουν με αρχηγό τον Τσίπρα
Στην ίδια εφημερίδα προηγουμένως  ο καθηγητής στο London School of Economics Νίκος Μουζέλης σε συνέντευξή του συνιστά σαφώς στην Κεντροαριστερά  να επιδιώξει συνάντηση  με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Προσωπική μου άποψη  είναι ότι  η Κεντροαριστερά  πρέπει να θεωρείται εν δυνάμει σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ   Τι λέτε επ΄αυτού   ;
2αν Πιστεύω ότι η απλή αναλογική,είναι ένας δίαυλος  μπορεί να φέρει πιο κοντά την Αριστερά και την κεντροαριστερά.
Τώρα μάλιστα που καθημερινά εδραιώνεται η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρένθεση ,ότι ο Τσίπρας δεν είναι αναλώσιμος, αλλά διαθέτει ηγετική στόφα, μήπως πρέπει να επαναφέρετε το θέμα της απλής αναλογικής στη Βουλή ώστε να ισχύσει αμέσως στις επόμενες εκλογές;
3ον Ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα για τα 13  περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια είναι εξαιρετικά θετικός. Με τα μηνύματα που έρχονται φαίνεται ότι επιτυγχάνονται με αμεσότητα ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας και η οικοδόμηση νέων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών πέρα από τις παραδοσιακές πολιτικές περιχαρακώσεις
Οτι επηρεάζει θετικά στελέχη  του συντηρητικού  πολιτικού προσανατολισμού .
Ότι προσεγγίζει αυτοδιοικητικά στελέχη της κεντροαριστεράς (Αρναουτάκης στην Κρήτη, Κατσιφάρας στην Πάτρα  )
 Δι΄αυτής της οδού   βλέπω ένα είδος σύγκλισης  της Αριστεράς με την Κεντροαριστερά. Τι λέτε επ΄αυτού   ;
 4ον Τελευταία φαίνεται ότι αγνοώντας τις έξωθεν συστάσεις και προτροπές μια σκληρή αντιπαράθεση κερδίζει έδαφος στη ΝΔ.
Πιστεύετε ότι είναι κεντρική επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ ή αποτέλεσμα εσωκομματικής σύγκρουσης;                                                       

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448  Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou

επίσκεψη Πάνου Σκουρλέτη στη Θήβα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget