Πάνω από 700 μαθητές της Λιβαδειας πλημμυρισαν την Νεροτριβή για την έκθεση έργων του Γιάννη Κα'ί'λη

  Πλημμύρισε μαθητές αυτές τις ημέρες η ''Νεροτριβή'' στη Κρύα για την έκθεση έργων ζωγραφικής του δολοφονηθέντος απο την χούντα Διστομίτη φοιτητή της Σχολής.Καλών Τεχνών του ΕΜ Πολυτεχνείου Γιάννη Κα'ί'λη στο πλαίσιο εκδήλωσης για την επέτειο της εξέγερσης του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ το 1973!

 Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια,το ΕΠΑΛ, το Νυχτερινό Γυμνάσιο ακόμα και Νηπιαγωγεία από την πόλη της Λιβαδειας ήταν εκεί παρά την βροχή και έμαθαν για τον "άγνωστο" σε πολλούς συντοπίτη μας νεκρό-θύμα των βασανιστηρίων της δικτατορίας!  Συνολικά περίπου 700 μαθητές όλων των βαθμίδων από τα σχολεία της πόλης και εκατοντάδες άλλοι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Βοιωτίας και των γύρω κωμοπόλεων, επισκέφθηκαν την έκθεση στον όμορφο χώρο της Νεροτριβής - και συνεχίζουν και ανήμερα την 17η Νοεμβρίου που σημάδεψε την νεώτερη ιστορία του τόπου μας.

 Από την πλευρά των συνδιοργανωτών της έκθεσης - Δήμος Λιβαδειας, Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου  και Σύλλογος Γυναικών Αγίου Νικολάου Λιβαδειας- εκφράστηκαν ιδιαίτερες ευχαριστίες  προς στον Γενικό Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Χρ. Δημητρίου, που μέσω των Διευθυντών Εκπαίδευσης (Α-βάθμιας κ. Γιαννιό και Β-βάθμιας κ. Καρκάνα) ,ενημέρωσαν το σύνολο των σχολείων για την έκθεση. Ευχαριστίες εκφράστηκαν επίσης προς την ηγεσία των Συλλόγων Καθηγητών και Δασκάλων Λιβαδειας που ανταποκριθηκαν με ενθουσιασμο στην πρόσκληση, αλλά και προς τους διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς που συνοδεύουν τους μαθητές για την ολοκληρωμένη προετοιμασία και ενημέρωση που ειχαν κάνει στους μαθητές για το Πολυτεχνείο.

  Ομιλία την Παρασκευή 17/11 (19.30)
 Η έκθεση συνεχίζεται και την Παρασκευή και  ήδη έχει ζητηθεί από πολλούς η παράτασή της . Το βραδάκι της Παρασκευής 17/11/2017 εξάλλου, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει και εκδηλωση στον χώρο της Έκθεσης ( Νεροτριβή) με ομιλίες για τον Γ. Κα'ί'λη και το Πολυτεχνείο. Θα μιλήσουν η φιλόλογος και συγγραφέας Δρ Δήμητρα Σκαύδη- Κοκκίνη, που ήταν καθηγήτρια του Γιάννη Κα'ί'λη στο Γυμνάσιο και Λυκειο Διστόμου και ο Δαμιανός Μωραΐτης, εκπαιδευτικός. Θα χαιρετίσουν επίσης η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών.
-->Ο φοιτητής γεννημένος το 1950 στο Δίστομο Γιάννης Κα'ί'λης, ορφανός από μικρός, πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα κατά της Δικτατορίας, ως φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών. Πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Νοέμβρη το 1973 και μάλιστα με το πινέλο του - όπως αναφέρεται στον φάκελλο του στην χουντική Γενική Ασφάλεια- γράφτηκαν τα συνθήματα ''ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ'' και ''ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ'' στις κολόνες της πύλης του Πολυτεχνείου, όπως και πολλά από τα αντιχουντικά σκίτσα που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι μέσα από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου.Μετά την εισβολή του τανκ κρύφτηκε για καιρό, όπου μπόρεσε. Τον Φεβρουάριο του 1974 βρέθηκε το άψυχο σώμα του πεταμένο σ’ έναν σωρό αμμοχάλικο μιας οικοδομής, στην οδό Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια, δολοφονημένος από τις μυστικές υπηρεσίες της χούντας - αφού πρώτα βασανίστηκε βάναυσα.
Η δολοφονία αποδείχθηκε μετά την μεταπολίτευση μετά από πολύμηνο αγώνα που έκανε η δικηγόρος Φιλάνθη Ψυρρή, αφου η Χούντα είχε προσπαθήσει να την εμφανίσει ως ''αυτοκτονία''. Ο Γ. Κα'ί'λης αναγνωρίστηκε ως θύμα της δικτατορίας από την Πολιτεία, η οποία έδωσε τιμητική σύνταξη στην μητέρα του.Η έκθεση αποσκοπεί να γίνει γνωστός ο αγώνας και η θυσία του σε περισσότερο κόσμο, σε μια εποχή που τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα.-

έκθεση έργων του Γιάννη Κα'ί'λη

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget