Παρανομίες επιχειρηματιών – τραπεζιτών στην πλάτη των φορολογούμενων

Παράνομα παιχνίδια μεταξύ επιχειρηματιών και τραπεζιτών ερευνούν οι εισαγγελείς. Προκάλεσαν χασούρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζα, αλλά ο λογαριασμός πάει στους φορολογούμενους. Και δεν φαίνεται να μπαίνει τέλος σ’αυτό το θέμα, καθώς επιχειρηματίες ζητούν από τις τράπεζες να τους σβήσουν τα μετοχοδάνεια που είχαν πάρει.
Μια τεράστια απάτη έφεραν στο φως οι «Financial Times” την περασμένη Παρασκευή, αλλά κανένα ΜΜΕ δεν είπε τίποτα γι αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Παρόμοια καταγγελία είχε κάνει πέρσι σμε ερώτησή του στη Βουλή, αλλά και μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις 12 Οκτωβρίου 2016 ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.
 Σύμφωνα με τους «Financial Times», η τράπεζα Πειραιώς επαναγόρασε για 500 εκατ. ευρώ, πακέτο κόκκινων δανείων που είχε προηγουμένως πουλήσει για 300 εκατ. ευρώ σε εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη. Όπως λέει το δημοσίευμα που έθαψαν όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, 10 ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, παραιτήθηκαν λόγω παρατυπιών στην πώληση πακέτου δανείων ύψους 1,2 δισ. Ευρώ με μεγάλη έκπτωση στον Όμιλο Libra, έναν οικογενειακό ανώνυμο οίκο με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η Libra κατέβαλε 300 εκατ. Ευρώ για το πακέτο δανείων το 2014, αφού δανείστηκε 200 εκατ. Ευρώ από την Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής, σύμφωνα με τρία άτομα που γνώριζαν τη συμφωνία. Το δανειακό πακέτο που αποκτήθηκε από το Libra περιλάμβανε ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια με μηδενική απόδοση ύψους € 1,1 δισ., Δάνεια ανανεώσιμης ενέργειας ύψους € 80 εκατ. και € 30 εκατ. προσωπικά δάνεια που κατείχαν τα 10 στελέχη της Πειραιώς. Ορισμένα δάνεια υποτίθεται ότι μεταφέρθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς στις υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, παραβιάζοντας τα capital controls που επιβλήθηκαν στα μέσα του 2015 κατά τη διάρκεια του bank run που προκάλεσε φόβο ότι η Ελλάδα επρόκειτο να φύγει από το ευρώ.
 Ορισμένα από τα κόκκινα ναυτιλιακά δάνεια, τα οποία ανήκαν στην Marfin, μια χρεοκοπημένη θυγατρική της Πειραιώς, αργότερα πωλήθηκαν με έκπτωση 50% στους αρχικούς δανειολήπτες, ανέφεραν. Ο εισαγγελέας διαφθοράς στην Αθήνα εξετάζει μια έκθεση ελεγκτών σχετικά με τη συμφωνία που διεξήγαγε η ελληνική κεντρική τράπεζα. Ο εισαγγελέας ελέγχει εάν έχει διαπραχθεί η απάτη και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είπε ένας δικαστικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πιθανά αδικήματα που εξετάζονται περιλαμβάνουν «σύσταση συμμορίας για εξαπάτηση της τράπεζας και του ελληνικού δημοσίου [μεγαλομέτοχος] και ξέπλυμα χρήματος δια της παραβίασης των capital controls με τη χρήση υπεράκτιων εταιρειών «.  Πέρσι, οι καταγγελίες του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, έφτασαν μέχρι τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ. Ο βουλευτής προχώρησε σε νέες καταγγελίες στις αρχές του μήνα για το συγκεκριμένο σκάνδαλο.
 Αλλά φαίνεται πως δεν είναι το μόνο θέμα. Όπως μαθαίνουμε, γνωστοί επιχειρηματίες ζητούν από τις τράπεζες από τις οποίες πήραν μετοχοδάνεια εκατομμυρίων ευρώ, να προχωρήσουν στη διαγραφή τους με σκοπό να εκμεταλλευτούν το θολό τοπίο στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Τελευταία έγινε γνωστή η απαίτηση μεγαλοεπιχειρηματία από συστημική τράπεζα να του διαγράψει πλήρως δάνειο που έλαβε στο παρελθόν και έχει ήδη υποστεί «κούρεμα».  Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη, καθώς στη συγκεκριμένη υπόθεση εκατοντάδες εκατομμύρια φέρονται να έχουν διαγραφεί, με τον λογαριασμό να μεταφέρεται στην τσέπη των Ελλήνων φορολογούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε μία και μόνο περίπτωση μεγαλοεπιχειρηματία το ποσό που διαγράφηκε αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.
 Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και τεράστια
 Πόσες είναι οι  περιπτώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών που κατάφεραν όχι μόνο να τύχουν πολύ ευνοϊκών ρυθμίσεων αποπληρωμής για μετοχοδάνεια, αλλά να πετύχουν και τη διαγραφή τους, και να τα φορτώσουν σε όλους εμάς μέσα από τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις; Γίνεται ένας επιχειρηματίας να παίρνει δάνειο από μία τράπεζα για να συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με ενέχυρο μετοχές, στη συνέχεια να μην πληρώνει το δάνειο και αφού απαξιώνονται οι μετοχές, να ζητάει από την τράπεζα να του διαγράψει το δάνειο; Κι όλα αυτά, στην Ελλάδα της κρίσης, που οι φορολογούμενοι έχουν δώσει πάνω από 50 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών. Πόσα δάνεια έχουν τελικά διαγραφεί και σε ποιους; Ποιος είναι ο λογαριασμός που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι για να δουν ορισμένοι «ισχυροί» τα χρέη τους να σβήνονται;
 Διότι για να διαγραφούν δάνεια χρειάζεται οι τράπεζες να έχουν σχηματίσει τις απαιτούμενες προβλέψεις, δηλαδή να βάλουν κεφάλαια στην άκρη γι’ αυτό το σκοπό. Τα κεφάλαια δεν έπεσαν από τον ουρανό αλλά δόθηκαν κυρίως από τους φορολογούμενους για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα σε τρεις γύρους ανακεφαλαιοποίησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες από τις αρμόδιες Αρχές για να αποτραπούν ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον. Τι θα γίνει όμως με τα δάνεια που έχουν ήδη διαγραφεί; Τα δάνεια που όλοι οι φορολογούμενοι έχουμε ήδη πληρώσει; Πόσα από τα 50 δισ. ευρώ που βαραίνουν τις επόμενες γενιές αντιστοιχούν σε διαγραφές δανείων που στην ουσία δόθηκαν με στόχο την κερδοσκοπία;
 Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κοντονής, διερωτήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Κανάλι της Βουλής για τα «πραγματικά κίνητρα» των συλλογικοτήτων οι οποίες εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων για το «ποιους προστατεύουν», θα έπρεπε να το απαντήσει ο ίδιος και η κυβέρνηση του για το «ποιους προστατεύουν» η ΤτΕ και η κυβέρνηση… σύμφωνα με το δημοσίευμα στους Financial Times. Θα απαντήσετε στο δημοσίευμα κ.υπουργέ; Θα αποκαλύψετε τα ονόματα των στρατηγικών κακοπληρωτών;
  Eμείς πάντως θα περιμένουμε… γιατί θα υπάρξει και συνέχεια…

danioliptes.gr

Παρανομίες επιχειρηματιών – τραπεζιτών

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget