Τρεις επιπτώσεις που έχουν οι οθόνες στον εγκέφαλο ενός παιδιού

Κούραση, εκνευρισμός, υπερδιέγερση και χαμηλή ικανότητα αντίδρασης είναι μόνο μερικές από τις άμεσες επιπτώσεις που έχει η πολύωρη έκθεση στην οθονη, στον εγκέφαλο ενός παιδιού! Ο παιδικός εγκέφαλος είναι πολύ πιο ευαίσθητος από όσο οι μεγάλοι συνειδητοποιούν.
Δεν είναι απαραίτητη η υπερβολική έκθεση σε οθονες και ηλεκτρονικά μέσα για να υπάρξουν επιπτώσεις, και μάλιστα σοβαρές. Αρκεί και μικρότερης διάρκειας/έντασης έκθεση, και τα προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν. Η διάδραση μπροστά σε μια οθόνη είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο, την διάθεση και τη γνωστική ικανότητα, επειδή είναι πιο πιθανό να προκαλέσει υπερδιέγερση και ψυχαναγκαστική χρήση.
 Δείτε τις τρεις πιο σημαντικές επιπτώσεις που έχει η έκθεση σε οθόνες στον παιδικό εγκέφαλο:
 1. Αποσυγχρονίζεται το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού:
 Η μεγάλη έκθεση αποσυγχρονίζει το εσωτερικό “ρολόι” του οργανισμού καθώς το φως από συσκευές με οθόνη “μιμείται” το φυσικό φως της ημέρας, με αποτέλεσμα να επέρχεται σύγχυση στον οργανισμό
. Συγκεκριμένα, καταστέλλεται η ορμόνη του ύπνου, η μελατονίνη, η οποία σε κανονικές συνθήκες αυξάνεται όσο νυχτώνει. Λίγα λεπτά μπροστά σε μια οθόνη αρκούν για να καθυστερήσουν την παραγωγή μελατονίνης για αρκετές ώρες και τότε συμβαίνουν διάφορες μη-κανονικές αντιδράσεις στον οργανισμό, όπως ένας μη κανονικός (δηλαδή βαθύς) ύπνος, διαταραχές σε διάφορα ορμονικά επιπεδα μέχρι και σε ακραίες περιπτώσεις εγκεφαλικές φλεγμονές.
 2. Αποσυντονίζεται το σύστημα ανταπόδοσης του εγκεφάλου (brain reward system):
 Με τα βιντεοπαιχνίδια απελευθερώνεται ντοπαμίνη. Μεγαλύτερη έκθεση, μεγαλύτερη παραγωγή. Αυτή η υπερδιέγερση σημαίνει ότι σταδιακά ο εγκέφαλος χρειάζεται ολο και περισσότερη διέγερση, για να βιώσει ευχαρίστηση και το παιδί να νιώσει καλά. Η ντοπαμίνη έχει άμεσες συνέπειες στην ικανότητα του παιδιού να εστιάζει αλλά και να βρίσκει κίνητρο για να ολοκληρώσει οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεται. Είναι ακριβώς ότι συμβαίνει με την εξάρτηση.
 3. Κατάθλιψη:
 Το φως που παράγουν οι οθόνες τη νύχτα έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και ακόμα και τις τάσεις αυτοκτονίας. Στην πραγματικότητα, μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η έκθεση σε φως οθόνης, πριν, ή κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλεί κατάθλιψη, ακόμα και όταν το ζώο δεν κοιτάζει απευθείας την οθόνη, αλλά το φως της οθόνης απλά διαχέεται στο δωμάτιο. Στην πραγματικότητα η πλήρης απουσία φωτισμού από οθόνες τη νύχτα είναι ευεργετική για το παιδί, καθως βοηθάει στον βαθύ υπνο και την ολική χαλάρωση και επαναφόρτιση του οργανισμού.

επιπτώσεις - οθόνες στον εγκέφαλο ενός παιδιού

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget